Beddengoed wassen

Beddengoed wassen

Om de huisstofmijt geen kans te geven is éénmaal per week je beddengoed wassen voldoende. Doe dit dan op minimaal 60 graden. Het is ook verstandig om je bed direct te luchten en de dekbedden buitenboord te hangen. Is dit niet mogelijk, leg ze dan zonder overtrek vlak bij een open raam. De matrasbeschermers, evenals de kussenbeschermers, zullen ook regelmatig een wasbeurt nodig hebben. Denk dan aan ééns in de drie weken.

Dekbed

Een synthetisch of half-synthetisch dekbed gaat ongeveer 8 jaar mee. Dan is het zaak om deze te vervangen. Heb je een dekbed wat je kunt uitwassen doe dit dan zo een maal per 4 jaar.

Een echt donzen dekbed kan wel 10 jaar meegaan. Je bemerkt op gegeven moment dat het dekbed geen warmte meer vast kan houden. Dan is het echt tijd voor een nieuw exemplaar. Vroeger kon je een dekbed door de professional aan laten vullen en laten reinigen. Tegenwoordig is dit niet meer mogelijk.

Kiezen voor wol, synthetisch of dons

De keus van een dekbed is best wel ruim. Wol, dons of synthetisch? Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.

Dons

Een donzen dekbed geeft een luxe gevoel. Het is luchtig en heerlijk licht. Eendendons bijvoorbeeld, is goed isolerend, ventilerend en reguleert het vocht. Dons vormt zich ook goed naar het lichaam. Het gewicht is ook heerlijk. Je voelt amper dat je onder een dekbed ligt. Een half dons dekbed bestaat uit een mix van dons en veertjes. Dit is een iets zwaarder dekbed en geeft je meer het gevoel dat je onder een dekbed ligt. Veel mensen kiezen voor een wat zwaarder dekbed. Half dons is ook een heerlijk materiaal wat dezelfde eigenschappen heeft als dons.

Wol

Wil je wat meer gewicht, dan is een wollen dekbed een prima keus. Wol is vochtregulerend en ademend. Wol is geschikt voor zomer en winter. Lekker warm in de winter en door ventilerende eigenschappen prima in de zomer.

Synthetisch

Bij het gebruik van een synthetisch dekbed zal je het niet snel té warm krijgen. Het ademt en neemt voldoende vocht op. Een synthetisch dekbed is betaalbaar, duurzaam en kan in de wasmachine. Je kunt een synthetisch dekbed ’s morgens wassen en ’s avonds gewoon weer gebruiken.

Hoeslaken

Hoeslakens voor om je matras gaan zo gemiddeld 1 à 2 jaar mee. Het ligt er een beetje aan of je bijvoorbeeld veel eelt aan je voeten hebt. Dit schuurt over het onderlaken. Er ontstaat dan meer slijtage en zal sneller gaatjes gaan vertonen.

Dekbedovertrekken

Dekbedovertrekken gaan toch zeker wel een jaar of 5 mee. Vooral wanneer je een paar  overtrekken in de linnenkast hebt, die je tegen elkaar gebruikt, doe je best lang met zo’n dekbedovertrek. Een zijden overtrek gaat nog langer mee. Zeker wel een jaar of 10. Maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan..

Hoofdkussen

Vanaf een jaar of 2 mag een kind gebruik maken van een hoofdkussen. Een hoofdkussen heeft een veel kortere levensduur dan een dekbed. Het gaat ongeveer 4 tot 5 jaar mee, mits je het goed onderhoud. Dit betekent elke week luchten en gebruik maken van een kussenbeschermer. Je kunt je hoofdkussen eventueel in de wasmachine wassen.

Een donzen hoofdkussen heeft wel wat aandacht nodig. Zorg na de wasbeurt dat het kussen volkomen droog is. Gebruik de droogtrommel en voeg een paar tennisballen toe. Laat nooit in de zon drogen.

Synthetische kussens zijn nog gemakkelijker. Snel droog, vooral wanneer je de droogtrommel gebruikt