Bananen bewaren

bananen bewarenBananen zijn heerlijke vruchten ze staan daarom ook in de top 3 populairste fruitsoorten van Nederland. Bananen bevatten magnesium wat goed is voor de opbouw van de spieren en daarnaast zijn bananen ook een goede bron van energie. Bananen zijn dus gezonde vruchten en ook nog eens heel erg lekker, maar helaas zijn ze ook heel erg kwetsbaar. Bananen worden heel snel beurs bijvoorbeeld door ergens simpelweg tegenaan te stoten of door ze te lang op de verkeerde manier te bewaren. Zonde van die mooie gele rijpe tros bananen! Dit artikel gaat een informatieve tekst zijn over hoe je je bananen het beste kunt bewaren en hoe je ze het langste lekker houdt.


Een belangrijke tip is het apart bewaren van je fruit ten opzichte van je banen. Je moet banaan altijd apart bewaren van andere fruitsoorten die je in huis hebt, als je wilt dat ze niet overrijpen. Door fruit wordt een bepaald gas geproduceerd: Ethyleen. Wanneer dit gas overslaat op fruit, gaat fruit rijpen, maar fruit gaat dus ook rijpen van gas van ander fruit. Als je meer fruit bij elkaar legt zorgt dit er dus voor dat de bananen harder en dus sneller overrijpen.

Bewaar bananen in de koelkast. Er zijn mensen die beweren dat het niet mogelijk is om bananen te bewaren in de koelkast omdat dit slecht zou zijn voor de vrucht. Dit is complete onzin! Het is juist beter voor een rijpe banaan als je deze in de koelkast legt, dit zorgt wel voor dat de schil zwart wordt en dit lijkt in eerste instantie ook alsof dit slecht is voor de banaan, maar de banaan de binnenkant van de schil, dus de vrucht zelf behoudt een hele goede structuur. Het rijpingsproces zet zich voort wanneer de bananen teruggelegd worden op de fruitschaal. Daarentegen is het niet handig bananen in de koelkast te bewaren als deze nog niet rijp zijn, dit is te zien aan een vrij groenachtige kleur. Leg je bananen eerst op de fruitschaal totdat ze volledig goed gerijpt zijn, want door onrijpe bananen in de koelkast leggen rijpen ze niet verder en dit zorgt ervoor dat als je ze weer uit de koelkast gehaald ze niet de lekkere zoete smaak hebben van een gewone banaan zoals de meeste mensen ze graag hebben.


Veel mensen beweren ook dat het slecht voor de banaan is om deze in te vriezen. Dit is ook complete onzin. Bananen kun je juist heel goed invriezen! Wel moet je ervoor zorgen dat je de bananenplakjes niet gelijk in de vriezer stopt in een plastic bak of zak, zorg ervoor dat je eerst bakpapier in de vriezer legt waar je de plakjes vervolgens op legt. Na het verstrijken van ongeveer een uur kan je deze in een plastic bak of zak doen, dit zorgt ervoor de plakjes niet meer aan elkaar kunnen blijven kleven terwijl ze ingevroren zijn.

Nog een tip is om nooit bananen kopen met beurse bruine plekken, natuurlijk is het een erg voordehandliggende tip maar toch zijn er mensen die hun bananen gewoonweg uit het schap pakken en niet kijken wat voor een soort bananen ze pakken. Het is dus handig om te kijken naar de kleur van de bananen wanneer je ze koopt. Koop dus geen bruine beurse banaan, het is misschien handig om groene bananen te kopen dit zijn bananen die nog niet helemaal gelijk zijn, deze kun je dus op de fruitschaal liggen totdat ze goed gerijpt zijn en vervolgens in de koelkast leggen. Of je kunt wat gelige bananen kopen, deze zijn al wel redelijk gerijpt en kun je dus ook direct in de koelkast leggen. Ze zijn uiteraard ook geschikt om gelijk op te eten.

Doe voorzichtig met je banaan! Beurse plekken krijg je sneller in het rijpingsproces van de banaan. Dus voorzichtig met je bananen, ook als ze bijvoorbeeld vastpakt in de winkel of als je ze thuis oppakt en je stoot ergens met je bananen tegenaan. Dit kan er voor zorgen dat je al erg snel een beurse plek op je banaan hebt en beurse plek op bananen zijn gewoon niet lekker.

Om ervoor te zorgen dat bananen langer houdbaar en lekker blijven kun je de bovenkant van de tros afplakken, het gas waar we het al eerder over gehad hebben namelijk het gas ethyleen dat het rijpingsproces stimuleert komt vrij uit de bovenkant van de tros. Doordat je de bovenkant inwikkelt of afplakt zorg je ervoor dat je bananen een stuk minder snel overrijpen.


Koop trossen van verschillende kleuren, u kunt een tros groene en een tros gele bananen pakken. Dit zorgt er namelijk voor dat u ieder dag een lekkere versgerijpte banaan kunt eten. De gele bananen kun je in de koelkast leggen om ze langer te bewaren en de groene bananen kun je op de fruitschaal leggen zodat deze nog even lekker door rijpen. Als je dan zin hebt kun je een lekkere banaan van de tros uit de koelkast pakken, dit is echt ideaal.