Baking soda schoonmaken oven

De oven is een van de meest gebruikte apparaten in de keuken. Van het bereiden van taarten tot het roosteren van vlees, de oven heeft het allemaal gedaan. Maar na verloop van tijd, kan de binnenkant van de oven vuil en vettig worden, waardoor het bereiden van voedsel lastiger wordt en het kan zelfs leiden tot onaangename geuren. Natuurlijk zijn er talloze commerciële ovenreinigers op de markt, maar deze kunnen vaak schadelijke chemicaliën bevatten die niet alleen slecht zijn voor ons, maar ook voor het milieu. Een betere en natuurlijke oplossing voor het schoonmaken van de oven is met behulp van baking soda.

Wat is baking soda?

Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een natuurlijk mineraal dat veel wordt gebruikt als rijsmiddel in onze keuken. Het heeft de eigenschap om zure en alkalische stoffen te neutraliseren en heeft daarom ook een reinigende werking. Bovendien is het een milieuvriendelijke en betaalbare optie voor het schoonmaken van huishoudelijke apparaten zoals de oven.

Waarom is het gebruik van baking soda beter dan commerciële ovenreinigers?

Commerciële ovenreinigers bevatten vaak agressieve chemicaliën zoals loog, sterk zure stoffen of oplosmiddelen die de voedselresten snel verwijderen. Maar deze chemicaliën zijn schadelijk voor onze gezondheid en het milieu. Baking soda is daarentegen een natuurlijke en milieuvriendelijke oplossing die geen schade aanricht aan onze gezondheid of aan het milieu. Bovendien is het veel goedkoper dan de commerciële ovenreinigers.

Hoe werkt baking soda om de oven schoon te maken?

Baking soda werkt effectief bij het verwijderen van vet en voedselresten in de oven door de alkalische stoffen die erin zitten. Het werkt door middel van een chemische reactie wanneer het in contact komt met water of zuur en produceert koolstofdioxide en water, waardoor het vuil gemakkelijk kan worden verwijderd. Bovendien werkt baking soda als een schuurmiddel en schraapt het vuil van de wanden van de oven af.

Stappen voor het schoonmaken van de oven met baking soda

Stap 1: Oven voorbereiden

Voordat je begint met het schoonmaken van de oven, zorg ervoor dat deze afgekoeld is. Verwijder alle rekken, bakplaten en andere accessoires uit de oven.

Stap 2: Maak een pasta van baking soda

Meng 1/2 kopje baking soda met een paar eetlepels water om een dikke pasta te maken.

Stap 3: Breng de pasta aan op de oppervlakken in de oven

Breng de pasta aan op de wanden van de oven met behulp van een spons. Verdeel de pasta gelijkmatig over de gehele binnenkant van de oven.

Stap 4: Laat de pasta zitten

Laat de pasta minimaal 30 minuten zitten. Voor bevuilde ovens is het beter om de pasta een nacht te laten zitten.

Stap 5: Maak de pasta schoon

Neem een vochtige doek of spons en veeg de pasta van de wanden van de oven af. Let op: de pasta kan witte vlekken achterlaten, maar deze kunnen gemakkelijk worden verwijderd met een schone, vochtige doek.

Stap 6: Reinig eventuele hardnekkige vlekken

Voor hardnekkige vlekken kun je baking soda en azijn mengen en als pasta gebruiken. Breng dit aan op de hardnekkige vlekken en laat het 5-10 minuten zitten. Daarna kun je het gemakkelijk wegvegen.

Stap 7: Maak de oven droog

Neem een droge doek en veeg de wanden van de oven droog. Plaats de rekken en bakplaten terug in de oven.

Veelgestelde vragen: baking soda schoonmaken oven

1. Is baking soda veilig voor gebruik in de oven?

Ja, baking soda is veilig voor gebruik in de oven. Het is niet giftig en een natuurlijke reiniger.

2. Hoe vaak moet ik mijn oven schoonmaken met baking soda?

Het is aan te raden om je oven om de drie maanden te reinigen met baking soda. Natuurlijk kun je ook vaker reinigen als dat nodig is.

3. Waar kan ik baking soda kopen?

Baking soda is verkrijgbaar in de supermarkt en bij de bakker.

4. Kan ik baking soda ook gebruiken om andere huishoudelijke apparaten schoon te maken?

Ja, baking soda is zeer effectief bij het schoonmaken van andere huishoudelijke apparaten zoals de magnetron, koelkast en fornuis.

5. Kan ik ook azijn gebruiken om mijn oven schoon te maken?

Ja, azijn is ook een effectieve natuurlijke reiniger voor de oven. Het kan gemakkelijk worden gemengd met baking soda om hardnekkige vlekken te verwijderen.