Asperges bewaren

asperges bewarenEen echte typische zomerse lekkernij, als je er achter komt dat ze weer in de winkel liggen neem je ze natuurlijk meteen mee. Asperges, ze zijn niet alleen heel lekker, maar ook nog eens heel erg gezond! Maar hoe lang kun je ze nou eigenlijk bewaren, wat is nou de beste manier? Vandaag ga ik je uitgebreide informatie en tips geven over het bewaren van asperges.

Hoelang kan ik asperges bewaren?

Het aspergeseizoen loopt van ongeveer april tot juni, niet heel lang dus. Je wilt dus absolute zekerheid over hoelang je porties kunt bewaren. In de winter zijn asperges ook lekker, maar dan zijn ze dus niet meer te krijgen. Ook wil je vaak veel inslaan, want asperges zijn een erg populair product, en als je ook in de winter nog wilt genieten van die lekkere asperges moet je dus wel over de juiste methodes en informatie beschikken. De eerste vraag is natuurlijk, hoe lang blijven asperges normaal gesproken goed? Verse, losse, ongeschilde witte asperges blijven in de koelkast ongeveer 2 tot 4 dagen goed. Asperges, verpakt in schaaltjes zijn in de koelkast ongeveer 5 dagen houdbaar. Geschild en gekookt zijn ze in de koelkast niet langer dan een dag houdbaar. In de diepvries daarentegen, blijven asperges 4 tot 6 maanden goed.


Asperges invriezen

Asperges in de koelkast bewaren is natuurlijk heel simpel, leg ze gewoon in de koelkast of doe ze eerst in een zakje, maar, zoals net gezegd zijn ze dan nooit langer dan een week houdbaar. Wanneer je asperges een aantal maanden wilt bewaren moet je ze dus echt invriezen, en hier is wel een speciale methode voor. Voordat je asperges invriest moet je ze eerst schillen en daarnaast de onderkant van de steel van de asperge wegsnijden. Steek de asperges in een diepvrieszak na ze droog gedept te hebben en vries ze volledig rauw in! Wanneer je ze weer nodig hebt moet je ze nooit ontdooien, leg de asperges onmiddellijk in kokend water! Voor een flinke portie is de kooktijd ongeveer 5 tot 10 minuten. Houd er rekening mee dat deze 1 tot maximaal 2 minuten korter is dan bij het koken van verse asperges.


Bewaar aspergeschillen en afgesneden stukjes steel!

Gooi aspergeschillen nooit weg, deze kun je altijd nog heel goed gebruiken, want met weggesneden stukjes steel kun je deze ideaal gebruiken als basis voor een heerlijk soep of saus! In dit geval heb je dan 2 opties: je maakt van je overgebleven schillen en stukjes steel bouillon, je vriest deze in, of bewaart hem in de koelkast. Voor de koelkast geld een houdbaarheid van ongeveer 3 dagen, voor de diepvries geld een houdbaarheid van ongeveer 6 maanden.

Zo snel mogelijk consumeren is toch het beste.

Het is het beste om asperges zo snel mogelijk te consumeren, invriezen is natuurlijk prima, maar eenmaal uit de diepvries kun je ze ook niet meer terug stoppen. Asperges zijn het lekkerst als je ze net gekocht hebt. Groene en paarse asperges bewaar je dus een aantal dagen in de koelkast, het is het beste om de onderkant wel nat te houden, wikkel ze bijvoorbeeld in in een vochtige theedoek.


Bedorven asperges?

Het is lastig op het eerste gezicht te bepalen of asperges wel of niet meer houdbaar zijn, asperges kunnen namelijk niet verkleuren of verzuren. Je kunt controleren of asperges bedorven zijn door simpelweg te ruiken, en een klein stukje te proeven, hier zit namelijk wel een groot verschil in.