Er is niets fijners dan uit je werk komen, werkkleding verwisselen voor zwempak of zwembroek en direct in je eigen zwembad een frisse duik nemen. Geen gezeur met weer in de auto naar het plaatselijke zwembad maar afkoeling in eigen tuin. Heb je een flink zwembad in je tuin aan laten leggen, dan zorgt dit voor een relaxt vakantiegevoel na je werk of school en in de weekenden. Heb je een paar weken mooi weer, dan hoef je eigenlijk niet eens naar een warm land op vakantie maar kun je genieten in je eigen tuin. Een zwembad vergt natuurlijk wel een beetje ruimte, dus een wat grotere tuin is fantastisch om een eigen zwembad aan te laten leggen.
Voordelen eigen zwembad in je tuin
- Het voordeel van een zwembad in eigen tuin is de verkoopwaarde van je woning. Deze zal zeker stijgen. Een goede investering.
- Het is natuurlijk prettig om in warm water te zwemmen. Dan heb je ook de mogelijkheid om op de wat koelere dagen te genieten. Kan prima worden opgelost door een warmtepomp aan te leggen.
- Kun je kiezen voor een ingebouwd zwembad? Deze geeft een veel mooiere aanblik dan een opbouwzwembad.
- Wanneer je niet handig bent zal je een zwembad moeten laten aanleggen door een zwembadbouwer. Dit kost natuurlijk veel geld, maar daarentegen zal de investering je huis in waarde doen stijgen.
- Tegenwoordig zijn er inbouwzwembaden, die je al na één week kan laten genieten van je eigen zwemparadijsje. Dit zijn kant en klare kuipen die in zijn geheel worden ingegraven. Ben je zelf een geroutineerd klusser, dan kun je de afwerking in eigen hand nemen.
Opzetzwembad
Behoor je niet tot de rijken der aarde of heb je een kleine tuin tot je beschikking, dan is een opzetzwembad een prima optie voor tijdens de zomermaanden. Meestal kan zo’n bad op simpele wijze worden opgezet en gevuld worden met kraanwater. Waterpret voor jou en je kinderen geeft extra leuke warme weekenden en zomervakantie’s. Een populaire maat opzetzwembad is 2 bij 3 meter. Vraagt nog wel wat ruimte van je tuin maar hoe groter een zwembad hoe meer plezier voor de kids.
Opblaaszwembad
Opblaaszwembaden zijn over het algemeen vrij goedkoop. Vooral wanneer er nog kleine kinderen in het gezin aanwezig zijn is dit een prima keus. Kleine kinderen tot een jaar of 6 zijn vaak snel tevreden met zo’n bad. Ben je van plan om een opblaaszwembad aan te schaffen, kies dan voor een wat duurder exemplaar. Deze gaan vaak een aantal zomers mee. Hoe goedkoper een opblaasbad is, hoe sneller deze lek raakt. Er zijn opblaas baden die maar één zomer meegaan. Dat is jammer en erg slecht voor het milieu.
Schoonhouden zwembad
Hoe groot of klein een zwembad ook is, het zal schoongehouden moeten worden. We willen natuurlijk graag een zonnetje om het zwembadwater op te warmen. De zon is echter de grootste boosdoener bij de vorming van verschillende soorten alg. Algen hebben licht nodig om te groeien. Wanneer de algen eenmaal gaan groeien, vermenigvuldigen ze zich erg snel en is binnen een mum van tijd je zwembad groen. De microscopische organismen verkrijgen hun koolhydraten uit lichtenergie om te groeien. Het is eigenlijk erg simpel om dit tegen te gaan. Afdekken met een lichtdichte afdekking. Gebruik je chemicaliën, dan zullen deze minder hard hoeven te werken om algen tegen te gaan.
Voorkomen van alg
Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Een lichtdichte afdekking is een goede optie evenals het regelmatig testen van het zwembadwater. Meetresultaten laten zien hoeveel chemicaliën je aan het water moet toevoegen om alg te voorkomen. De juiste waterbalans is het beste. Een UV-lamp plaatsen in de techniekinstallatie van je zwembad heeft de voorkeur bij ingebouwde maar ook opbouwzwembaden. Zo’n lamp is in staat om virussen en bacteriën te doden. Ook erg belangrijk is een goede filter. Laat deze 24 uur van de dag aanstaan om eventuele ongerechtigheden uit het zwembad te filteren.
Om een zwembad algenvrij te houden, is het belangrijk om de waterbalans in de gaten te houden, voor afdekking te zorgen en een UV lamp te plaatsen. Heb je ondanks alle maatregelen om te voorkomen dat je zwembad algenvrij blijft toch problemen? Dan kan een zogenaamde chloorshock de oplossing zijn.
Chloorshock
Door regelmatig het water te testen kan de juiste PH worden bepaald. Is deze te laag dan heb je meer kans op algengroei. Door chloorgranulaat te verhogen zal de PH waarde stijgen en de meeste algen doden. Is de PH-waarde te hoog, dan gebruik je een aantal dagen geen afdekzeil.
Wanneer de kwaliteit van het water in orde is kun je een anti-algenproduct aan het water toevoegen. Wacht hier echter mee tot 24 uur na de chloorshock. Controleer ook of de algen op de bodem neerslaan. Deze kunnen simpel met een zwembadstofzuiger worden verwijderd.
Algen kunnen ook zorgen voor een gladde bodem en zijwanden. Ga dit te lijf met een speciale zwembadborstel en/of spons. Pas na een dag of 5 zal je zwembad weer helemaal helder zijn!