Afzuigkap schoonmaken met baking soda

Heb je een afzuigkap in de keuken die constant vettig en vuil lijkt te worden? Maak je geen zorgen, er is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat je kunt gebruiken om je afzuigkap weer als nieuw te laten lijken – baking soda! In dit artikel leer je hoe je je afzuigkap kunt schoonmaken met baking soda en enkele andere handige tips om je keuken schoon te houden.

Waarom baking soda gebruiken voor het schoonmaken van afzuigkappen?

Baking soda heeft vele voordelen als het gaat om het schoonmaken van verschillende oppervlakken in huis. Het is een natuurlijk en niet-giftig schoonmaakmiddel dat geen gevaarlijke chemicaliƫn bevat. Baking soda heeft ook de eigenschap om vuil, vet en geuren effectief te verwijderen. Het is daarom een ideale keuze om afzuigkappen te reinigen.

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van een afzuigkap met baking soda?

Om je afzuigkap schoon te maken met baking soda, heb je een paar eenvoudige ingrediƫnten nodig.

– 1 kopje baking soda
– Heet water
– Afwasmiddel
– Microvezeldoek
– Handschoenen

Hoe een afzuigkap schoonmaken met baking soda

Volg deze eenvoudige stappen om je afzuigkap te reinigen met baking soda:

Stap 1: Verwijder de filters

Voordat je begint met het schoonmaken van de afzuigkap, moet je de filters verwijderen. Haal de filters uit de afzuigkap en volg de instructies van de fabrikant om ze schoon te maken.

Stap 2: Meng de baking soda

Neem een kom en meng daarin 1 kopje baking soda en genoeg heet water om een pasta te maken.

Stap 3: Breng de baking soda-pasta aan

Doe de handschoenen aan en breng de baking soda-pasta aan op de binnenkant en buitenkant van de afzuigkap. Laat het 15-20 minuten intrekken om het vet en vuil los te weken.

Stap 4: Reinig de afzuigkap

Neem een microvezeldoek en maak hem nat met heet water en afwasmiddel. Wrijf de afzuigkap grondig schoon om alle baking soda-pasta en het losgeweekte vet en vuil te verwijderen.

Stap 5: Droog de afzuigkap

Gebruik een droge doek om de afzuigkap af te vegen en zorg ervoor dat hij volledig droog is voordat je de filters terugplaatst. De filters moeten droog zijn voordat je ze terugplaatst.

Andere handige tips om je afzuigkap schoon te houden

Om de afzuigkap schoon te houden, zijn er enkele andere dingen die je kunt doen:

– Maak regelmatig de filters schoon
– Maak de buitenkant van de afzuigkap elke keer schoon nadat je klaar bent met koken
– Gebruik een afzuigkap-doekje om de afzuigkap snel schoon te vegen

Conclusie

Het schoonmaken van een afzuigkap met baking soda is een natuurlijke, effectieve en veilige manier om vet en vuil uit je keuken te verwijderen. Het proces is eenvoudig en snel, dus je kunt je afzuigkap schoonmaken wanneer het nodig is. Vergeet niet om regelmatig het filter schoon te maken en de buitenkant van de afzuigkap te vegen om hem in topconditie te houden.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik ook azijn gebruiken om de afzuigkap schoon te maken?
Ja, azijn is ook een effectief en natuurlijk schoonmaakmiddel om afzuigkappen schoon te maken. Meng 1 deel azijn en 2 delen water en breng het mengsel aan op de afzuigkap met een doekje. Laat het een paar minuten intrekken, veeg het af en droog het af.

2. Moet ik de filters van de afzuigkap vervangen als ze vies zijn?
In plaats van ze te vervangen raden we je aan om de filters schoon te maken. Raadpleeg altijd de handleiding van de fabrikant voor het juiste onderhoud.

3. Hoe vaak moet ik mijn afzuigkap schoonmaken?
Het is afhankelijk van hoe vaak je kookt. We raden aan om de filters minimaal elke 6 maanden schoon te maken en de buitenkant van de afzuigkap bijna dagelijks te vegen.

4. Is baking soda veilig om te gebruiken op roestvrijstalen afzuigkappen?
Ja, baking soda is veilig om te gebruiken op roestvrijstalen afzuigkappen. Gebruik wel een zachte doek om krassen te voorkomen.

5. Wat zijn enkele andere natuurlijke schoonmaakmiddelen die ik kan gebruiken voor de afzuigkap?
Andere natuurlijke schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld citroensap, zout en olijfolie. Meng het citroensap met water, breng het aan met een doek en spoel het af met water. Meng zout en olijfolie, breng het mengsel aan op een doek en gebruik het om de afzuigkap schoon te maken.