Afzuiging keuken

In de keuken is een goede afzuiging essentieel. Het zorgt ervoor dat etensgeuren worden afgevoerd en dat er geen vochtige lucht blijft hangen. Een goede afzuigkap kan daarnaast het interieur van de keuken beschermen tegen vetvlekken en vermindert de kans op schimmelvorming. In dit artikel gaan we dieper in op waarom afzuiging in de keuken zo belangrijk is en hoe je deze kunt verbeteren.

Waarom is afzuiging belangrijk?

Voorkomt vervelende luchtjes

In de keuken is het niet ongewoon dat er na het koken een sterke geur blijft hangen. Het is niet alleen vervelend voor de bewoners, maar ook voor eventuele gasten. Een goede afzuiging zorgt voor het afvoeren van deze geuren, zodat je weer in een frisse keuken kunt genieten.

Gezondheid

Bij het koken komen er niet alleen geuren vrij, maar ook dampen en rook. Afhankelijk van wat je bereidt, kunnen deze dampen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Een goede afzuiging zorgt ervoor dat deze dampen worden afgevoerd en dat je minder kans hebt op irritatie van ogen, neus en keel.

Bescherming van het interieur

Tijdens het koken spatten er vaak vetten en andere stoffen op de muren en het plafond in de keuken. Deze kunnen na verloop van tijd vlekken achterlaten. Een goede afzuigkap beschermt het interieur tegen deze vlekken en zorgt ervoor dat de keuken langer schoon blijft.

Voorkomen van schimmel

Een vochtige omgeving is een ideale plek voor schimmels om te groeien. Het vocht dat ontstaat tijdens het koken is een broedplek voor schimmels. Een goede afzuiging haalt de vochtige lucht weg, wat de kans op schimmelvorming vermindert.

Hoe verbeter je de afzuiging in de keuken?

Kies de juiste afzuigkap

Er zijn verschillende soorten afzuigkappen, elk met hun eigen eigenschappen. Zo zijn er onderbouw-, inbouw-, vlakscherm- en eilandschouw afzuigkappen. Het is belangrijk om te weten wat jouw eisen zijn en welke afzuigkap daarbij past.

Positionering van de afzuigkap

De positie van de afzuigkap is van groot belang. Hij moet boven het kookgedeelte hangen, zodat alle dampen meteen opgevangen kunnen worden. Hierbij is het belangrijk dat de kap niet te hoog hangt, omdat hij anders niet genoeg dampen kan opvangen.

Onderhoud de afzuigkap

Een afzuigkap werkt het beste als hij schoon is. Het is daarom belangrijk om de filters regelmatig te vervangen en de kap af en toe schoon te maken. Dit verlengt de levensduur van de afzuigkap en zorgt ervoor dat hij optimaal blijft functioneren.

Gebruik de juiste stand

Afzuigkappen hebben meestal meerdere standen. Bij het koken van iets simpels hoeft de hoogste stand niet gebruikt te worden. Dit scheelt niet alleen in energiekosten, maar zorgt er ook voor dat de kap minder snel vies wordt.

Conclusie

Het is belangrijk om een goede afzuigkap in de keuken te hebben. Het zorgt voor het afvoeren van geuren, dampen en rook. Daarnaast beschermt het interieur van de keuken tegen vetvlekken en vermindert het de kans op schimmelvorming. Om de afzuiging in de keuken te optimaliseren zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om de juiste afzuigkap te kiezen, deze op de juiste positie te hangen, de kap goed te onderhouden en de juiste stand te gebruiken.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik de filters van de afzuigkap vervangen?

Dit hangt af van hoe vaak je de afzuigkap gebruikt. Gemiddeld genomen is één keer per jaar voldoende. Als je de kap vaker gebruikt en veel vettigheid produceert, is het beter om de filters vaker te vervangen.

2. Hoe hoog moet de afzuigkap hangen?

De afzuigkap moet ongeveer 65 tot 70 cm van het kookoppervlak hangen. Zo kan hij optimaal functioneren en alle dampen en geuren opvangen.

3. Ik heb geen afvoer naar buiten, wat nu?

Er zijn ook afzuigkappen verkrijgbaar die op recirculatie werken. Hierbij wordt de lucht gefilterd en weer terug de keuken in geblazen.

4. Moet ik de afzuigkap altijd aan hebben?

Het is aan te raden om de afzuigkap altijd aan te hebben tijdens het koken, ook als je alleen maar water kookt. Dit voorkomt dat vocht en luchtjes in huis blijven hangen.

5. Kan ik zelf een afzuigkap monteren?

Het is mogelijk om zelf een afzuigkap te monteren, maar we raden aan om dit door een professional te laten doen. Een verkeerde montage kan leiden tot minder goede afzuiging of juist lekkages en andere problemen.