Afwasmachine reinigen

Of het nu een snelle afwasbeurt is of een langdurig reinigingsprogramma, we gebruiken onze afwasmachines vaak en veel. Maar hoe vaak denk je aan het schoonmaken van de machine zelf? Regelmatige reiniging van je afwasmachine is een essentieel onderdeel van onderhoud, waardoor deze efficiënt blijft werken en langer meegaat. Het verwaarlozen van de reiniging kan leiden tot slechte geur, slechte prestaties en zelfs schimmel en bacteriële opbouw. In dit artikel laten we zien hoe je je afwasmachine kunt reinigen en onderhouden voor optimale prestaties en een frisse geur.

Het reinigen van de afwasmachine

We beginnen met de basisstappen om je afwasmachine schoon te maken.

Stap 1: De binnenkant van de machine

Verwijder alle voedselresten uit de vaatwasser en controleer de afvoer na en voor het filtersysteem op achtergebleven voedselresten. Gebruik een zachte borstel om achtergebleven etensresten te verwijderen. Haal het rek eruit en verwijder andere onderdelen die geschikt zijn voor reiniging in water. Controleer de spray-arm en verwijder eventueel achtergebleven etensresten.

Stap 2: Het draaiende apparaat

Meng een oplossing van azijn en water (50/50) in een spuitfles. Spuit de mix in het draaiende apparaat van de vaatwasser en laat het 30 minuten intrekken. Spoel het apparaat grondig af met warm water en droog het met een handdoek of papieren handdoekjes.

Stap 3: Het filter

Demonteer het filter en spoel het af onder heet stromend water. Gebruik een tandenborstel om het filter te reinigen onder warm water tot het volledig schoon is.

Stap 4: De deurafdichting

Veeg de deurafdichting regelmatig schoon met een vochtige doek of zachte borstel om schimmel te voorkomen. Dit is vooral belangrijk als je de vaatwasser niet gebruikt.

Stap 5: Reinigingsstrips

Reinigingsstrips zijn verkrijgbaar in de winkel en kunnen de afwasmachine goed schoonmaken. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en zorgen voor een frisse geur.

Het onderhoud van de afwasmachine

Afhankelijk van de frequentie van het gebruik, zijn er verschillende manieren om je afwasmachine te onderhouden. Hier zijn een paar tips om je vaatwasser in topconditie te houden.

Tip 1: Regelmatig schoonmaken

Zoals we al eerder hebben besproken, moet je regelmatig de filter, het draaiende apparaat, de deurafdichting en de binnenkant van de afwasmachine goed schoonmaken.

Tip 2: Het reinigen van de sproeiarm

Demonteer de sproeiarm en reinig deze onder stromend water. Gebruik een tandenborstel om het vuil te verwijderen.

Tip 3: Het aanpakken van slechte geuren

Verwijder slechte geuren van je afwasmachine door een kopje witte azijn op het onderste rekje te plaatsen voordat je de machine laat draaien.

Tip 4: Het regelmatig vervangen van het filter

Verwijder en vervang de vaatwasserfilter ten minste om de zes maanden.

Conclusie

Een schone vaatwasser is niet alleen belangrijk voor optimale prestaties, maar zorgt ook voor een frisse geur en het voorkomen van bacteriële opbouw. Regelmatig schoonmaken, sproeiarm, filter vervangen en het aanpakken van slechte geuren zijn essentieel voor het onderhoud van je vaatwasser.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik mijn afwasmachine schoonmaken?
2. Wat is de beste manier om mijn afwasmachine op geur te laten ruiken?
3. Kan ik bleekwater gebruiken om mijn afwasmachine schoon te maken?
4. Hoe vervang ik mijn afwasmachinefilter?
5. Wat als mijn afwasmachine nog steeds slecht ruikt na het schoonmaken?

Antwoord op Veelgestelde Vragen

1. Het is een algemene vuistregel om je vaatwasser ten minste één keer per maand grondig schoon te maken, terwijl dagelijks onderhoud belangrijk is.
2. De beste manier om je afwasmachine lekker te laten ruiken, is door een kopje witte azijn op het onderste rekje te plaatsen voordat je de machine laat draaien.
3. Gebruik geen bleekmiddel om je afwasmachine schoon te maken, want het kan de onderdelen van de machine beschadigen. Azijn is een veel veiligere optie.
4. Verwijder het filter uit de machine, was het filter onder stromend water en vervang het door een nieuw filter.
5. Als je afwasmachine nog steeds slecht ruikt na het schoonmaken, check dan of alle onderdelen, inclusief de filter, schoon zijn. Controleer of er geen etensresten zitten op de vaat die je erin hebt geladen. Laat een kopje witte azijn op het onderste rekje voordat je de vaatwasser draait.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn afwasmachine schoonmaken?

Het is een algemene vuistregel om je vaatwasser ten minste één keer per maand grondig schoon te maken, terwijl dagelijks onderhoud belangrijk is.

Wat is de beste manier om mijn afwasmachine op geur te laten ruiken?

De beste manier om je afwasmachine lekker te laten ruiken, is door een kopje witte azijn op het onderste rekje te plaatsen voordat je de machine laat draaien.

Kan ik bleekwater gebruiken om mijn afwasmachine schoon te maken?

Gebruik geen bleekmiddel om je afwasmachine schoon te maken, want het kan de onderdelen van de machine beschadigen. Azijn is een veel veiligere optie.

Hoe vervang ik mijn afwasmachinefilter?

Verwijder het filter uit de machine, was het filter onder stromend water en vervang het door een nieuw filter.

Wat als mijn afwasmachine nog steeds slecht ruikt na het schoonmaken?

Als je afwasmachine nog steeds slecht ruikt na het schoonmaken, check dan of alle onderdelen, inclusief de filter, schoon zijn. Controleer of er geen etensresten zitten op de vaat die je erin hebt geladen. Laat een kopje witte azijn op het onderste rekje voordat je de vaatwasser draait.