Afvoer douche verstopt

Als je regelmatig onder de douche staat, kan het soms gebeuren dat het water niet meer goed wegloopt en dat je afvoer verstopt raakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel bespreken we wat de oorzaken zijn van een verstopte afvoer van een douche en wat je eraan kunt doen. Ook geven we tips om verstoppingen in de toekomst te voorkomen.

Oorzaken van een verstopte afvoer van een douche

Er zijn verschillende oorzaken voor een verstopte doucheafvoer. Hieronder bespreken we de meest voorkomende:

Haren

Haar is een veelvoorkomende boosdoener bij een verstopte doucheafvoer. Als je je haar wast, valt er vaak haar uit dat in de afvoer terechtkomt. Dit kan ophopen en uiteindelijk een verstopping veroorzaken.

Zeepresten

Zeepresten kunnen zich ook ophopen in de afvoer van de douche. Hierdoor kan er een laagje op de afvoer ontstaan, waardoor water niet meer goed weg kan stromen.

Kalkaanslag

Kalkaanslag kan zich aan de binnenkant van de afvoer ophopen en ervoor zorgen dat het water niet meer goed kan wegstromen. Vaak is dit te zien aan een witte aanslag op de afvoer.

Onjuist gebruik van de afvoer

Sommige mensen gebruiken de afvoer van de douche als prullenbak en gooien hier bijvoorbeeld haren, wattenstaafjes en andere rommel in. Dit kan ervoor zorgen dat de afvoer verstopt raakt.

Oplossingen voor een verstopte afvoer van een douche

Als je merkt dat het water niet meer goed wegloopt in de douche, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hieronder bespreken we een aantal oplossingen voor een verstopte doucheafvoer:

Gebruik een ontstopper

Een ontstopper is een handig hulpmiddel om een verstopping te verhelpen. Plaats de ontstopper over de afvoer en duw deze op en neer om de verstopping los te maken.

Gebruik een plopper

Een plopper is ook een handig hulpmiddel om een verstopte afvoer te verhelpen. Plaats de plopper over de afvoer en duw deze op en neer om de verstopping los te maken.

Maak de afvoer schoon

Soms kan het helpen om de afvoer schoon te maken. Haal de afvoer los en maak deze schoon met een borstel en warm water.

Gebruik een ontstoppingsmiddel

Er zijn verschillende ontstoppingsmiddelen verkrijgbaar die je kunt gebruiken om een verstopte afvoer te verhelpen. Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing door voordat je het middel gebruikt.

Preventie van een verstopte afvoer van een douche

Natuurlijk wil je voorkomen dat de afvoer van je douche in de toekomst weer verstopt raakt. Hieronder geven we een aantal tips om verstoppingen te voorkomen:

Gebruik een afvoerzeefje

Een afvoerzeefje kan voorkomen dat er haren en andere rommel in de afvoer terechtkomen.

Spoel de afvoer regelmatig door met warm water

Als je regelmatig warm water door de afvoer spoelt, kan dit voorkomen dat er ophopingen ontstaan die uiteindelijk tot verstoppingen leiden.

Gebruik minder zeep

Hoe meer zeep je gebruikt tijdens het douchen, hoe groter de kans dat er zeepresten in de afvoer terechtkomen. Gebruik dus liever wat minder zeep.

Gebruik geen chemische middelen

Het gebruik van chemische middelen kan ervoor zorgen dat de afvoer beschadigd raakt. Vermijd daarom het gebruik van deze middelen en kies voor een natuurlijke oplossing.

Conclusie

Een verstopte afvoer van een douche kan erg vervelend zijn. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen als je merkt dat het water niet meer goed wegloopt. Gebruik een ontstopper of plopper om de verstopping los te maken of maak de afvoer schoon. Voorkom verstoppingen in de toekomst door een afvoerzeefje te gebruiken, de afvoer regelmatig door te spoelen met warm water en minder zeep te gebruiken.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik de afvoer van de douche schoonmaken?

Het is aan te raden om de afvoer van de douche eens per maand schoon te maken om verstoppingen te voorkomen.

2. Kan ik een plopper gebruiken voor een verstopte afvoer van een wastafel?

Ja, een plopper is ook geschikt om een verstopte afvoer van een wastafel te verhelpen.

3. Kan ik chemische middelen gebruiken om een verstopte afvoer te verhelpen?

Het gebruik van chemische middelen kan de afvoer beschadigen. Het is daarom beter om voor natuurlijke oplossingen te kiezen.

4. Is een verstopte afvoer van een douche gevaarlijk?

Een verstopte afvoer van een douche is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Het kan ervoor zorgen dat het water niet meer goed wegloopt, waardoor er een waterballet in de badkamer kan ontstaan.

5. Kan ik een verstopte afvoer van een douche zelf verhelpen?

Ja, in de meeste gevallen kun je een verstopte afvoer van een douche zelf verhelpen met behulp van een ontstopper of plopper.