Wat te doen tegen maagzuur oma weet raadt

Een branderig gevoel in je borst of keel, een zure smaak in je mond en soms zelfs misselijkheid: maagzuur kan ontzettend vervelend zijn. Het ontstaat als het zure maagsap terugstroomt in de slokdarm, wat vaak gebeurt na het eten van een grote maaltijd of het drinken van veel alcohol of koffie. Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om dit brandende gevoel te verminderen. In dit artikel delen we enkele tips en trucjes die oma vroeger al gebruikte en waarmee je het maagzuur kunt bestrijden.

Voeding en drinken

Drink melk

Melk werkt vaak verlichtend bij maagzuur. Het vormt een beschermend laagje in je maag en slokdarm, dat het zuur neutraliseert.

Eet banaan

In de banaan zitten stoffen die de zuurgraad in je maag verminderen. Een rijpe banaan werkt hierbij het best.

Vermijd zuur

Zuur voedsel zoals citrusvruchten, zure appels en azijn kan het maagzuur verergeren. Probeer deze producten dus te vermijden.

Drink water

Drink tussen de maaltijden door regelmatig water, dit helpt tegen het opkomende maagzuur.

Leefstijl

Verminder stress

Stress kan het maagzuur verergeren. Probeer daarom stress te verminderen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen.

Sport niet direct na het eten

Sporten zorgt voor de aanmaak van spijsverteringsenzymen. Deze enzymen kunnen op den duur maagzuur opwekken. Probeer daarom sporten uit te stellen tot na de vertering van de maaltijd.

Kies voor losse kleding

Draag geen strakke kleding, dit kan de maaginhoud omhoog duwen waardoor maagzuur ontstaat.

Stop met roken

Bij roken kan de kringspier tussen de slokdarm en de maag verzwakken, waardoor er maagzuur terugstroomt naar de slokdarm. Stoppen met roken is dan ook een belangrijke stap.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Eet een stukje brood

Een stukje brood kan helpen om overtollig zuur te absorberen.

Drink kamillethee

Kamillethee werkt rustgevend en kan de slokdarm ontspannen.

Rauwe aardappel

Een rauwe aardappel snijden kan helpen tegen maagzuur. Kauw op een stukje en slik het door.

Medicatie

Maagzuurremmers

Als het maagzuur erg hardnekkig is kan een maagzuurremmer helpen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de zuurproductie in de maag wordt geremd.

Antacida

Antacida zijn middelen die het maagzuur tijdelijk neutraliseren. Het zorgt dus voor directe verlichting bij maagzuur.

Conclusie

Maagzuur kan vervelend zijn, maar er zijn gelukkig manieren om dit te verminderen. Probeer o.a. melk, bananen, stressvermindering en het vermijden van strakke kleding. Ook bij rauwe aardappel of kamillethee kan er verlichting optreden. Mocht dit allemaal geen verlichting bieden kan medicatie, zoals maagzuurremmers of antacida, helpen.

Veelgestelde vragen

1. Kan maagzuur gevaarlijk zijn?

Op korte termijn is maagzuur onschuldig, maar op de lange termijn kan het wel gevaarlijk zijn. Het kan zorgen voor ontstekingen of beschadigingen van de slokdarm.

2. Kan ik maagzuur voorkomen?

Je kan maagzuur proberen te voorkomen door bijvoorbeeld het vermijden van bepaalde voeding en drank en het nemen van maatregelen tegen stress.

3. Wanneer moet ik naar de dokter?

Als het maagzuur vaak voorkomt of niet overgaat na het nemen van maatregelen kan het verstandig zijn om naar de dokter te gaan. Dit kan namelijk duiden op een onderliggende aandoening.

4. Kunnen maagzuurremmers bijwerkingen hebben?

Ja, maagzuurremmers kunnen bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn, misselijkheid en diarree.

5. Zijn natuurlijke middeltjes bij maagzuur effectief?

Ja, veel natuurlijke middeltjes kunnen verlichting bieden bij maagzuur. Vaak werken deze middeltjes echter minder snel dan medicatie, zoals maagzuurremmers.