Wat te doen bij fruitvliegjes

Als de zomer nadert, kunnen we allemaal wel eens last hebben van fruitvliegjes in huis. Terwijl ze meestal geen direct gevaar vormen voor ons, zijn ze zeker vervelend en kunnen ze zich snel vermenigvuldigen. In dit artikel zullen we je leren hoe je van die vervelende fruitvliegjes af kunt komen.

Wat zijn fruitvliegjes?

Voordat we aan de slag gaan met het bestrijden van fruitvliegjes, is het handig om te weten wat voor beestjes het zijn en hoe ze zich vermenigvuldigen.

Beschrijving van fruitvliegjes

Fruitvliegjes zijn klein, vleugelloos insecten van ongeveer 3 tot 4 millimeter groot. Ze hebben een lichtbruine kleur en grote, rode ogen.

Voortplanting

Fruitvliegjes leggen eitjes op rottend fruit en plantenresten. Ze planten zich razendsnel voort en zijn vaak in grote getale aanwezig. Een vrouwtjesfruitvliegje kan ongeveer 500 eitjes per keer leggen, wat betekent dat een enkele fruitvliegje-plaag enorm kan worden als deze niet snel wordt aangepakt.

Hoe voorkom je fruitvliegjes?

De beste manier om van fruitvliegjes af te komen, is door te voorkomen dat ze verschijnen. Hieronder vind je enkele tips om fruitvliegjes te voorkomen.

Bewaar fruit in de koelkast

Het opbergen van fruit in een koelkast of koelkist kan helpen om fruitvliegjes weg te houden. Fruit dat overrijp is of begint te rotten, geeft off-gassen af die fruitvliegjes aantrekken.

Houd je afvalbak schoon

Het is belangrijk om de afvalbakken in je huis regelmatig schoon te maken, omdat ze anders als broedplaats kunnen dienen voor fruitvliegjes.

Reinig keukengerei

Na het bereiden van voedsel is het goed om al het keukengerei, waaronder snijplanken, messen en ander keukengerei dat is gebruikt om fruit of andere producten te snijden, grondig te reinigen.

Ventilatie in huis

Het is belangrijk om de ventilatie in huis te waarborgen en bijvoorbeeld de ramen open te houden op een warme dag. Dit zorgt voor een frisse luchtstroom en helpt voorkomen dat fruitvliegjes in huis verschijnen.

Hoe bestrijd je fruitvliegjes?

Als je te laat bent met de preventie en er al fruitvliegjes in je huis zijn, dan is het belangrijk om snel te handelen om de fruitvliegjes te bestrijden.

Verwijder de oorzaak

Het is belangrijk om de plaats of het voorwerp te vinden waar de fruitvliegjes zich hebben genesteld. Meestal is dit fruit op uw aanrecht of misschien een vuilniszak vol met rottend afval.

Maak een val

Een zelfgemaakte fruitvlieg-val is met behulp van ingrediƫnten die je waarschijnlijk al in je keuken hebt. Neem bijvoorbeeld een bakje, voeg wat azijn en een druppeltje afwasmiddel toe, en fruitvliegjes zullen snel aangetrokken worden en verdrinken in de vloeistof.

Maak gebruik van fruitvliegjes Spray

Er zijn bepaalde sprays die je in de ruimte van de fruitvliegjes kunt spuiten. Deze spray zal de fruitvliegjes verjagen en voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen.

Huismiddel

Gebruik van huismiddel kan ook fruitvliegjes bestrijding effectief zijn. Grind suiker vermengt met kaneel en giet in witte azijn. Plaats de oplossing in uw huis waar fruitvliegjes zijn.

Conclusie

Fruitvliegjes in huis kunnen snel een overlast worden. Maar als je de juiste stappen neemt, kun je deze vervelende bugs bestrijden en uit je huis houden. Hierboven hebben we je een aantal tips gegeven die je kunnen helpen om fruitvliegjes weg te houden of te bestrijden.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen over fruitvliegjes.

Wat trekken fruitvliegjes aan?

Fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur van rijpend fruit, vooral fruit dat begint te fermenteren en te rotten.

Hoe lang leven fruitvliegjes?

Fruitvliegjes leven ongeveer 1-2 weken.

Zijn fruitvliegjes gevaarlijk voor mensen?

Fruitvliegjes zijn in principe niet gevaarlijk voor mensen. Het zijn echter drager van bacteriƫn en kunnen schadelijk zijn als ze zich nestelen in het voedselsysteem.

Kunnen fruitvliegjes gebeten worden?

Fruitvliegjes kunnen niet bijten.

Hoe voorkom je een volgende plaag?

Als je eenmaal van de fruitvliegjes af bent, is het belangrijk om je huis en vooral je keuken altijd schoon te houden. Verwijder overrijp fruit en houd je afvalbakken schoon.