Wassymbolen betekenis

Als je vaak kleding wast, ben je vast bekend met de verschillende wassymbolen op de labels van je kledingstukken. Deze symbolen geven aan welke wasbehandeling geschikt is voor het betreffende kledingstuk. Het begrijpen van deze symbolen is van cruciaal belang om te voorkomen dat je per ongeluk je kledingstukken beschadigt tijdens het wassen. In dit artikel leggen we de betekenis van de verschillende wassymbolen uit.

Wat zijn wassymbolen?

Wassymbolen zijn iconen die op de labels van kledingstukken worden afgedrukt om aan te geven hoe de kledingstukken moeten worden gereinigd, gedroogd, gestreken en behandeld. Het wassen van kleding is niet alleen maar het verwijderen van vuil en vlekken. Het gaat ook om het voorkomen van slijtage en het behouden van de behoorlijke pasvorm en kleur van de kledingstukken.

Het wassen van kleding

Het is belangrijk om te weten welke wasbehandeling je moet toepassen op je kledingstukken, zodat je ervoor kunt zorgen dat ze langer meegaan. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende wassymbolen en hun betekenis.

Wassen

Het symbool voor wassen wordt weergegeven als een emmer vol water met een getal erin. Dit getal geeft de maximale temperatuur aan waarop het kledingstuk mag worden gewassen.

Droger

Het symbool voor droger wordt weergegeven als een vierkant met een cirkel erin. Het symbool kan worden aangevuld met een punt voor het geval je het kledingstuk niet bij een hoge temperatuur in de droger mag drogen.

Strijken

Het symbool voor strijken wordt weergegeven als een strijkijzer. De stippen op het symbool geven de maximale temperatuur aan waarop het kledingstuk mag worden gestreken.

Bleken

Het symbool voor bleken wordt weergegeven als een driehoek. Het kan worden ofwel gevuld of leeg. Een leeg symbool geeft aan dat het kledingstuk kan worden gebleekt met elk type bleekmiddel. Een gevuld symbool geeft aan dat het kledingstuk alleen met een niet-chloorbleekmiddel kan worden gebleekt.

Chemisch reinigen

Het symbool voor chemisch reinigen wordt weergegeven als een cirkel. Het kan worden aangevuld met de letters ‘P’, ‘F’, ‘A’ of ‘W’ om het type chemisch reinigingsproces aan te geven.

Conclusie

Het begrijpen van de verschillende wassymbolen op kledinglabels is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je kledingstukken goed worden onderhouden en langer meegaan. Door kleding correct te wassen en te behandelen, kun je ervoor zorgen dat je er langer van kunt genieten. Zorg er dus voor dat je deze symbolen begrijpt voordat je een wasbehandeling uitvoert.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik altijd het verzorgingsetiket volgen bij het wassen van mijn kleding?
– Ja, het is belangrijk om het verzorgingsetiket te volgen voordat je een kledingstuk wast.
2. Wat gebeurt er als ik een kledingstuk op een hogere temperatuur was dan aangegeven?
– Als je een kledingstuk op een hogere temperatuur wast dan aangegeven, kan het kledingstuk krimpen of vervormen.
3. Moet ik elk kledingstuk apart wassen?
– Het is aan te raden om kleding van dezelfde kleur en stof samen te wassen om verkleuring en beschadiging te voorkomen.
4. Wat betekent het symbool voor chemisch reinigen?
– Het symbool voor chemisch reinigen geeft aan dat het kledingstuk alleen geschikt is voor reiniging door middel van droogreiniging.
5. Kan ik een kledingstuk met een gevuld bleeksymbool bleken met een chloorbleekmiddel?
– Nee, kledingstukken met een gevuld bleeksymbool mogen alleen worden gebleekt met een niet-chloorbleekmiddel.

Veelgestelde vragen

Moet ik altijd het verzorgingsetiket volgen bij het wassen van mijn kleding?

Ja, het is belangrijk om het verzorgingsetiket te volgen voordat je een kledingstuk wast.

Wat gebeurt er als ik een kledingstuk op een hogere temperatuur was dan aangegeven?

Als je een kledingstuk op een hogere temperatuur wast dan aangegeven, kan het kledingstuk krimpen of vervormen.

Moet ik elk kledingstuk apart wassen?

Het is aan te raden om kleding van dezelfde kleur en stof samen te wassen om verkleuring en beschadiging te voorkomen.

Wat betekent het symbool voor chemisch reinigen?

Het symbool voor chemisch reinigen geeft aan dat het kledingstuk alleen geschikt is voor reiniging door middel van droogreiniging.