De wasmachine is echt zo’n apparaat waar je als gezin bijna niet buiten kan. Het hangt een beetje van de gezinsgrootte af welke wasmachinegrootte geschikt is. Ben je met z’n tweeën, dan is een machine waar 7 kilo in kan, groot genoeg. Een klein huishouden gebruikt de wasmachine een aantal keren per week. Samsung heeft een prima apparaat voor een scherpe prijs. Voor de Eco Bubble van Samsung betaal je 430 euro en heb je een machine in de energieklasse B.
Gezin met baby
Het wordt weer anders wanneer er een baby bijkomt. Het is dan natuurlijk de vraag, hoeveel wassen je draait in de week. Doe je graag kleine wasjes, dan is een wasmachine tot 8 kilo prima. Wordt de trommel echter regelmatig volgestopt met grote handdoeken en beddengoed, dan is een groter apparaat wel zo prettig. Met een vulgewicht van 8 kilo is de AEG Pro Sense één van de beste keuzes. Het hoge toerental zorgt er voor dat de was niet al te nat uit de machine komt en snel droog is.
Groter kind
Heb je een al wat groter kind en zijn jullie als gezin dus met drie personen, houd er dan rekening mee dat de kleding van het kind ook steeds groter wordt en je dus een apparaat nodig hebt met meer vulgewicht.
Grotere gezinnen
Een gezin met meerdere kinderen heeft een wat grotere wasmachine nodig. Een wasmachine waarin je een grote was kunt draaien vraagt een apparaat met een inhoud van 9 kilo. Meerdere keren per week doe je met een groter gezin de was en zal alles in de trommel moeten passen. Een grotere machine die je vol stopt bespaart ook nog is een keer energie. De Miele PowerWash is milieuvriendelijk en energiezuinig. Geschikt voor gezinnen met meer dan 4 kinderen.
Wasmachine lekt, wat nu?
Vooral wanneer je een wat groter gezin hebt of je net een baby hebt gekregen, is een wasmachine die kapot gaat echt een ramp. Is er sprake van water wat onder de machine vandaan komt, dan kun je dit meestal zelf wel verhelpen.
Ineens merk je dat er een plasje water voor of achter je wasmachine ligt. Heel vervelend, maar soms gebeurt dat en ben je bang dat het erger wordt en er schade kan ontstaan. Waterlekkage komt maar weinig voor, omdat de meeste moderne wasmachines waterbeveiliging hebben. Maar het kan natuurlijk altijd gebeuren, zeker bij verkeerd gebruik van de wasmachine.
Waar komt het water vandaan?
Als eerste moet je goed kijken waar het water vandaan komt. Dit kan namelijk veroorzaakt worden door de filter, dan heb je lekkage in de buurt van dat onderdeel. Sijpelt er water via het deurtje naar buiten, dan staat er een plasje aan de voorzijde van de machine. Ook kan de lekkage via de afvoerpijp ontstaan. Let er op wanneer tijdens het draaien van de was de lekkage vandaan komt. Komt er water tijdens het spoelen of tijdens het afpompen? Het is belangrijk om te weten waar en hoe je machine water lekt. Dat helpt om het probleem snel op te lossen.
Lekwater wasmachinedeurtje
Ligt er water onder het deurtje, dan sluit deze misschien niet goed. De rubberen rand (manchet) kan gaan scheuren door ouderdom of onvoldoende onderhoud. Veelal krijg je echter lekkage via het deurtje wanneer er wasgoed tussen zit. In dat geval kun je het programma stoppen en de machine leeg laten pompen. Stekker uit het apparaat halen en, zodra dit mogelijk is, het deurtje openen en de was goed in de machine leggen. Begin dan opnieuw met het wasprogramma. Lekt er via het deurtje water door een scheur in de rubberen rand, haal er dan een monteur bij.
Afvoerpijp lekt water
De afvoerslang mag niet dieper dan 15 cm in de afvoerpijp zitten. Het kan zijn dat deze gaat lekken wanneer de slang te diep zit. Gebeurt dit jou regelmatig, schaf je dan een houdertje aan, waar je de afvoerslang mee in de juiste stand kunt zetten. Lekt er water bij de wasmachine, dan kan de afvoer verstopt zitten.
Verstopte afvoer
Zodra je een verstopping hebt, probeer dan een aantal zaken waarmee je deze kunt opheffen. Als eerste is het handig om te weten waar de verstopping precies zit. Maak filter en sifon goed schoon. De waterafvoer kan worden schoongemaakt met kokend water en soda. Azijn en baking soda wil ook nog wel is helpen. Gebruik bij een verstopping een trekveer, hogedrukreiniger of een gootsteenontstopper. Heb je alles geprobeerd en blijft de verstopping aanwezig, dan is het verstandig om een loodgieter in de arm te nemen.
Aan- en afvoer waterslangen
De aanvoer van water kan ook verstoord zijn doordat de slang niet goed is aangedraaid. Je kunt dit voelen doordat de slang vochtig is. Een kapotte slang van water aan- of afvoer moet snel worden vervangen. Doe je dit te laat, dan kun je grote wateroverlast krijgen.
Wasmiddellade
De wasmiddellade kan door opgehoopte zeepresten gaan lekken. Onderhoud is dus belangrijk! Toch een lekkage? Haal de lade uit de wasmachine en boen deze onder de warmwaterkraan schoon. Een sponsje helpt hierbij uitstekend.
Onderzijde wasmachine
Ligt er steeds een plas water onder de wasmachine, dan heb je een lekkende bodemplaat. Het kan zijn dat er te veel zeep is gebruikt. Een lekkende bodemplaat is altijd gevaarlijk omdat water bij elektriciteit kan komen. Belangrijk om direct de stekker uit de machine te halen. Kantel de wasmachine zodat je aan de onderzijde kunt kijken. Door het kantelen loopt het water uit de machine. Zet de wasmachine met de voorzijde op bijvoorbeeld een stapeltje stenen en controleer steeds of het euvel is verholpen. Laat de machine goed drogen. Gebruik in het vervolg niet zoveel zeep en controleer regelmatig op lekkage.