Robotstofzuiger onderhouden

Robotstofzuiger onderhouden

Stofzuigen… de meeste mensen vinden dit niet het favoriete klusje. Stofzuigen is dan ook dodelijk vermoeiend. De meeste stofzuigers zijn zwaar en het gewicht zorgt ervoor dat een stofzuigbeurt doen, lijkt op een work-out in de sportschool! Stofzuigen hoort bij de huishoudelijke klussen en zal dus regelmatig moeten worden gedaan. 2 Maal per week zuigen is in een doorsnee gezin doorgaans het minste wat je kunt doen. Heb je huisdieren dan is elke dag een stofzuigbeurt het allerbeste.

Stofzuigen kost tijd

Met een rondje stofzuigen op de benedenverdieping van een eensgezinswoning ben je snel 15 tot 20 minuten bezig. Wanneer je dit elke dag moet doen vreet dat tijd. Een mooie oplossing voor dit probleem is een robotstofzuiger.

De robotstofzuiger neemt ontzettend veel werk uit handen. En wat het allergrootste voordeel is, er kan gezogen worden terwijl jij naar je werk bent of even de deur uit om te shoppen. Wel moeten even obstakels worden opgeruimd om de robotstofzuiger zijn werk te laten doen. Even speelgoed weg van de kids en misschien, wanneer de stofzuiger extra zijn best mag doen, de eetkamerstoelen op de eettafel zetten.

De meeste robotstofzuigers hebben een programmeerfunctie. Je kunt dan voor de komende dagen een schema opstellen.

Leefomgeving

Je krijgt een veel prettigere leefomgeving wanneer je vloeren lekker stofvrij zijn. De robotstofzuiger helpt je in het huishouden en geeft je meer vrije tijd om leuke dingen te doen. Het is dan wel nodig om zelf even de plinten en lampenkappen te doen. Dus het is wel noodzaak om een reguliere stofzuiger naast de robotzuiger te hebben. Ook traptreden zal je zelf moeten doen. Je zal merken dat je de reguliere stofzuiger veel minder vaak wordt gebruikt.

Huisdieren

Huisdieren zijn regelmatig in de rui. Elke dag vindt je weer de nodige plukken haar. Om het werk van stofzuigen te verlichten is de robotstofzuiger ideaal. Ook het goed onder meubels stofzuigen is voor de robotzuiger een fluitje van een cent.

Programmeren

De robotstofzuiger is een slimme stofzuiger. Je kunt ze allemaal van te voren programmeren. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat de robot iedere dag op hetzelfde tijdstip zijn werk doet. Tegenwoordig kan dit prima met een app via je smartphone. Ook zijn er stofzuigers die met een afstandbediening kan worden bediend. Uiteraard moet je dan in dezelfde ruimte zijn.

App

Een robotstofzuiger bedienen met een app kan vanaf elke gewenste plek. Je kunt bijvoorbeeld schoonmaakroutes en schema’s wanneer er schoongemaakt moet worden opstellen. De stofzuiger kan er mee aan en uitgezet worden. Een virtuele muur plaatsen waar de robotstofzuiger niet mag komen en je kunt de zuigkracht regelen. Superhandig wanneer je niet thuis bent.

Onderhoud

Het goed onderhouden van je robotstofzuiger is erg belangrijk. Filter, borstels, sensoren en wielen moeten op tijd worden vervangen. Dit verlengd de levensduur van de stofzuiger. Wanneer je nagenoeg niets aan onderhoud doet verliest de robotstofzuiger zijn zuigkracht en kan het programa in de war raken. Ook de stofbak moet steeds weer worden geleegd. Er bestaat zoiets als een regelmatig onderhoud en een periodieke verzorging van het apparaat.

Regelmaat

Een robotstofzuiger heeft een klein formaat stofbak. Logisch dat deze regelmatig moet worden geleegd. Doe je dit niet dan zal er minder vuil worden opgezogen. Dagelijks stofzuigen? Dan zal om de 2 dagen de stofbak moeten worden geleegd. Maak eens per maand dit bakje schoon met een vochtig doekje. Goed laten drogen anders zal het stof aan het bakje plakken.

Filter uitkloppen

Omdat het filter kwetsbaar is, zal door stof en allergenen de soepelheid en kracht afnemen. Een filter moet naar behoren werken anders komen de stofdeeltjes alsnog via de uitblaaslucht in de ruimte waar wordt stofgezogen. Dus wekelijks even schoonmaken door uit te kloppen. Er zijn robotstofzuigers met een wasbaar filter. Spoel uit onder de kraan en laat 24 uur drogen. Vervang in ieder geval om de 6 maanden het filter voor een nieuw exemplaar.

Periodiek onderhoud

Eens in de 6 maanden is het verstandig om periodiek je robotstofzuiger onder handen te nemen. Dit kost best wel wat tijd maar is het behoud van de stofzuiger!

Sensoren schoonmaken en filter vervangen

Onder periodiek onderhoud valt ook het schoonmaken van de sensoren. Elke robotstofzuiger is uitgerust met sensoren. Deze helpen de stofzuiger zijn weg te vinden. Zonder sensoren botst de robot overal tegen aan. Standaard zitten deze onderdelen aan de onderkant en op de bumper van de stofzuiger. Na verloop van een aantal maanden worden de sensoren vies en moeten ze worden gereinigd. Doe dit nooit met een vochtige doek en reinigingsmiddelen. Deze beschadigen de sensoren. Met droge wattenstaafjes kun je perfect dit onderdeel schoonmaken.

Vervang eens in de 6 maanden het filter. Zo is de stofzuiger altijd up-t-date om zelfs de kleinste stofdeeltjes op te vangen.

Laser of camera reinigen

De laser of camera zit boven op de robotstofzuiger. Deze kun je het beste met een droge doek reinigen. Gebruik nóóit  water of reinigingsmiddelen. Een spuitbus met perslucht is ook een prima optie om de camera te reinigen.

De borstels en wielen

Een robotstofzuiger is uitgerust met een midden en zijborstel. Deze kunnen worden losgeklikt. Klop ze uit boven de prullenbak en verwijder voorzichtig pluizen en haren door deze los te knippen.

Regelmatig de wielen controleren op haar en vuil zorgt voor een soepel voortbewegende robotstofzuiger. Zit er namelijk veel vuil tussen, dan verstoort dit het schoonmaakprogramma. Vuil tussen de wieltjes kan voorzichtig met een mesje worden verwijderd.

Hoe werkt een robotstofzuiger

Het onderhoud van een robotstofzuiger is voor iedereen te doen. Ben je helemaal om en wil je zo’n stofzuiger aanschaffen, bedenk dan dat je je gewone reguliere stofzuiger moet aanhouden. Deze gebruik je bijvoorbeeld voor de trap. Ga je voor het eerst aan de slag met je robotstofzuiger verwijder dan obstakels. Plaats de stofzuiger in het laadstation en stel de robot in. Wanneer de robotstofzuiger is opgeladen kan deze aan zijn programma beginnen.