Carburateur reiniger

Carburateur reiniger

Je carburateur met enige regelmaat reinigen is van groot belang. Hiervoor gebruik je natuurlijk de beste carburateur reiniger die er te koop is. Wij hebben een selectie gemaakt van carburateur reinigers.

Wat is een carburateur

Een carburateur is een deel van de motor van een auto of motorfiets. Dit onderdeel zorgt er voor dat brandstof (benzine) wordt vermengd met de lucht en wordt verneveld. Dit mengsel wordt in de cilinders gezogen. De gewone doorsnee auto/motor heeft een carburateur. De moderne automotoren zijn tegenwoordig voorzien van een benzine-inspuiting, het zogenaamde injectie-systeem.

Reinigen

Een carburateur zal regelmatig gereinigd moeten worden. Start je auto slecht of loopt ie niet zo lekker, dan kan het aan de conditie van je carburateur liggen. Je carburateur is toe aan een flinke schoonmaakbeurt. Ben je een beetje technisch en vindt je vieze handen geen probleem, dan kun je zelf aan de slag. Handig wanneer je een werkplaatshandboek van je auto of motor in bezit hebt.

  • Carburateur verwijderen

Om dit hulpstuk van je auto schoon te maken zal je deze eerst moeten demonteren. Ook het luchtfilter moet worden verwijderd. Alle slangen op zijn plek laten hangen. Choke en gaskabels losmaken plus de klemmen. Nu is de carburateur helemaal gedemonteerd.

  • Buitenzijde reinigen

Schaf een goede reiniger voor carburateurs aan en gebruik dit samen met een tandenborstel om de buitenkant goed te reinigen. Bekijk de aanzuigrubbers en beoordeel of deze nog in goede staat zijn. Wanneer er namelijk valse lucht wordt gezogen, kan dit een oorzaak zijn waarom je motor slecht loopt. Zie je beschadigingen of scheurtjes, vervang de rubbers dan voor nieuwe exemplaren.

  • Binnenkant schoonmaken

Nadat je de carburateur op een schone doek hebt geplaatst schroef je alle onderdelen los. Maak de onderdelen schoon en bewaar ze zorgvuldig. Gebruik een reinigingsspray speciaal bedoeld om een carburateur te reinigen. Spray de onderdelen goed in en laat de vloeistof een half uurtje inwerken. Het makkelijkste is om een compressor te gebruiken voor het schoonblazen. Een benzinestation of fietsenmaker is vaak in het bezit van zo’n apparaat.

Sproeiers

Eén van de belangrijkste onderdelen van een carburateur zijn de sproeiers. Onthoud hoeveel omwentelingen je met de schroef maakt voordat je deze gaat reinigen. Heb je de boel gereinigd, wentel dan dezelfde aantal omwentelingen weer terug. Zo blijft de juiste instelling in takt.

  • Afdichtingen vervangen

De rubberen afdichtingen zijn met een schroevendraaier prima te verwijderen. Zorg altijd dat je een nieuwe set hebt klaarliggen. Een carburateur bevat meerdere afdichtringen. Bouw met de nieuwe rubbers de carburateur weer op en smeer tijdens het monteren de draaiende delen lichtjes in met vet.

  • Carburateur terugplaatsen

Let er goed op dat de kabels en slangen in de juiste positie zitten. Draai de klemmen vast, en zorg er voor dat je de rubbers niet beschadigd. Gaskabels, benzineslangen en de chokekabels kunnen aangesloten worden. Gaskabel moet soepel lopen, er mag geen gekke knik inzitten.

De beschrijving hierboven is een algemene. Per bouwjaar van je auto of motorfiets kunnen verschillen zitten.

Carburateur motorfiets

Een goede carburateur reiniger zal vernis en gom verwijderen uit het motorsysteem.Vlotter en sproeier worden perfect gereinigd en er blijft een dun oliefilmpje achter. Door ongelode benzine ontstaat gomvorming op de carburator van je motorfiets. Door het reinigen met een goede reiniger kun je voorkomen dat de gashendel goed zijn werk doet. Uitlaatrook vermindert en de motor zal mooi stationair draaien.

Vóórdat je de reiniger gaat gebruiken is het verstandig om even de gebruiksaanwijzing te lezen. Er zijn merken die direct aan de benzine kunnen worden toegevoegd. Er zijn echter ook producten die je direct met een spuitbus op de zichtbare delen van de carburateur kunt spuiten. Uiteraard verwijder je dan eerst de luchtfilters. Een tip is om de reiniger in de luchtinlaat te spuiten en het toerental even flink op te voeren. Daarna wordt het luchtfilter weer op zijn plek geplaatst.

Bardahl

Bardahl is een gerenommeerd merk op het gebied van carburateur reinigers. Deze reiniger is geschikt voor iedere katalysator en benzine. Plastic en rubber pakkingen zullen nooit worden aangetast. Deze vriendelijke reiniger is niet zo agressief dan andere conventionele reinigers. Onderdelen van een carburateur zijn behoorlijk kwetsbaar.

Ongelode benzine

Gelode benzine gaf vroeger een smerende werking bij de ontbranding in de motor. Het zorgde er voor dat de carburateur niet uitdroogde bij het ontbranden. Ethanol werd toegevoegd en geeft nu een brandstof die veel schraler en droger is. Funest voor een motor die nog een carburateur heeft.

Het effect van het gebruik van een carburateur reiniger is, dat er een verbeterde respons plaatsvind op het gaspedaal. Een soepel draaiende motor is het gevolg. Bij regelmatig gebruik blijft de carburateur schoon en droogt niet uit.

MoTip carburateur reiniger spuitbus

Deze hoogwaardige reiniger kan gebruikt worden om vlinder- en leegloopkleppen, carburateurs aan de binnen- en buitenkant te reinigen zonder dat er hoeft te worden gedemonteerd.

Dit product heeft een hoog oplossend vermogen en laat geen residu achter. Is niet corrosief en geeft een gericht spuitbeeld.

Gebruik

Lees altijd de gebruiksaanwijzing voordat je het product gaat gebruiken. Breng de spuitbus op kamertemperatuur. Dus nooit bijvoorbeeld zo vanuit een ijskoude garage gaan gebruiken. De ideale verwerking ligt tussen de 5 en 30°C.

Schud flink voor het gebruik en demonteer de luchtfilter nadat je de motor hebt uitgeschakeld en hebt laten afkoelen. Spuit dan als eerste de buitenkant van de carburateur in totdat de vervuiling weg is. Dan de zichtbare delen inspuiten aan de binnenkant en laten inwerken.

Start nu de motor en laat op een laag toerental draaien. Spuit meerdere malen in bij de luchtinlaat en voer langzaam het toerental van de motor op.

Zet dan de motor uit en monteer het luchtfilter.