Ramen wassen oma weet raadt

Als het gaat om het schoonmaken van ramen, vragen velen zich af hoe ze de klus moeten klaren zonder vlekken of strepen achter te laten. Gelukkig heeft oma een schat aan tips die al generaties lang worden doorgegeven. In dit artikel bekijken we enkele van oma’s slimme trucs om je ramen op een natuurlijke, kostenbesparende manier te wassen.

1. Maak de ramen eerst nat

Voordat je begint met het wassen van je ramen, is het belangrijk om ze eerst nat te maken. Dit voorkomt dat er strepen ontstaan wanneer je het vuil er probeert af te wrijven. Gebruik hiervoor een spons of een spray fles gevuld met water. Maak de ramen grondig nat, zodat er een gelijkmatige laag water op zit.

2. Gebruik witte azijn

Een van de favoriete hulpmiddelen van oma bij het schoonmaken van ramen is witte azijn. Meng een deel azijn met twee delen water en doe dit mengsel in een spuitfles. Spuit het mengsel op de ramen en veeg het af met een schone doek. De azijn helpt om vuil en vlekken op te lossen en het geeft een kristalheldere glans aan de ramen.

3. Doe het op een bewolkte dag

Het is verleidelijk om de ramen te wassen wanneer de zon schijnt, maar het is beter om dit op een bewolkte dag te doen. Dit komt omdat de zon het water op de ramen kan laten verdampen voordat je de kans krijgt om het af te vegen, waardoor er vlekken ontstaan. Op een bewolkte dag zal het water langer op de ramen blijven en kun je het gemakkelijker afvegen.

4. Gebruik oude kranten

Oma gebruikt oude kranten om haar ramen schoon te maken. Het papier van kranten is perfect om strepen te voorkomen en geeft de ramen een glanzende afwerking. Als je geen kranten hebt, kun je in plaats daarvan ook een microvezel doek gebruiken.

5. Gebruik suikerwater

Een andere truc van oma is het gebruik van suikerwater om de ramen schoon te maken. Meng een theelepel suiker in een spuitfles met water en spray het mengsel op de ramen. Veeg het af met een schone doek en je ramen zullen sprankelend schoon zijn.

6. Essentiële olie

Om je ramen een mooie geur te geven, kun je een paar druppels etherische olie toevoegen aan het water waarmee je de ramen nat maakt. Kies een geur die je lekker vindt, zoals lavendel of citroen.

7. Gebruik een hogedrukspuit

Als je veel ramen hebt om schoon te maken of als je niet graag met een spons en een emmer werkt, kun je overwegen om een hogedrukspuit te gebruiken. Dit is een efficiënte manier om ramen en andere oppervlakken schoon te maken. Let wel op dat je de hogedrukspuit niet te dicht bij de ramen houdt om schade te voorkomen.

8. DIY-reinigingsmiddelen

Naast azijn en suikerwater, zijn er tal van andere huishoudelijke producten die je kunt gebruiken om je ramen schoon te maken. Meng bijvoorbeeld eens water en afwasmiddel of gebruik een combinatie van citroensap en bakpoeder om een DIY-reinigingsmiddel te maken.

9. Gebruik koffiefilters

Net als met oude kranten, zijn koffiefilters ook perfect om vlekken en strepen te voorkomen tijdens het schoonmaken van je ramen. Ze zijn zacht en pluisvrij en zorgen voor een streeploze glans op je ramen.

10. Maak gebruik van een droge doek

Als je klaar bent met het schoonmaken van je ramen, is het belangrijk om ze goed droog te maken om strepen te voorkomen. Gebruik hiervoor een droge doek of een pluisvrije microvezel doek.

11. Voorkom aandampen

Je kent het wel, je hebt net je ramen gewassen en binnen de kortste keren zijn ze alweer aangedampt. Dit kun je voorkomen door het gebruik van een beetje scheerschuim of anticondensspray.

12. Schoonmaak in de ochtend

Om een optimale resultaat te behalen kun je het beste in de ochtend je ramen schoonmaken. In de ochtend ligt er namelijk nog dauw op de ramen die kan helpen om vuil te verzachten en glad strijken.

13. Gebruik een spons

Een spons is een perfect hulpmiddel om de ramen eerst zachtjes af te vegen. Hiermee kun je het vuil verzachten waardoor het daarna makkelijker eraf te wrijven is.

14. Gebruik huishoudhandschoenen

Huishoudhandschoenen zijn uiteraard niet alleen handig zodat je handen schoon blijven maar met rubberen huishoudhandschoenen zijn je handen ook nog eens stroever waardoor je meer grip hebt, wat erg handig is tijdens het schoonmaken van de ramen.

15. Gebruik afwasmiddel

Een andere bekende tip van oma is het gebruik van afwasmiddel. Meng het afwasmiddel met water en gebruik het als een natuurlijk schoonmaakmiddel om je ramen schoon te maken.

Met deze tips van oma kun jij je ramen laten stralen en schoonmaken op een efficiënte, goedkope en natuurlijke manier. Veel succes met het wassen van je ramen!

Conclusie

Nu weet je hoe je je ramen kunt wassen op een natuurlijke, kostenbesparende en efficiënte manier. Met deze tips en trucs van oma, zullen jouw ramen gegarandeerd sprankelend schoon zijn! Om jezelf nog meer te helpen met het schoonmaken van je ramen, kun je deze tips voor het organiseren van je schoonmaakspullen gebruiken.

Veelgestelde vragen

1. Hoe kan ik voorkomen dat er strepen op mijn ramen komen?
– Maak de ramen eerst nat voordat je het schoonmaakmiddel aanbrengt.
– Gebruik een zachte doek of een koffiefilter om schoon te maken.
– Maak de ramen droog met een droge doek.

2. Hoe maak ik mijn ramen schoon zonder chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken?
– Gebruik witte azijn en water.
– Maak suikerwater.
– Gebruik afwasmiddel vermengd met water.

3. Is het beter om ramen op een bewolkte dag schoon te maken?
– Ja, het is beter om ramen op een bewolkte dag schoon te maken omdat de zon het water op de ramen kan laten verdampen voordat je de kans krijgt om het af te vegen.

4. Zijn er andere huishoudelijke producten die ik kan gebruiken om mijn ramen te wassen?
– Ja, meng bijvoorbeeld eens water en afwasmiddel of gebruik een combinatie van citroensap en bakpoeder om een DIY-reinigingsmiddel te maken.

5. Hoe kan ik voorkomen dat mijn ramen aandampen?
– Gebruik een beetje scheerschuim of anticondensspray om te voorkomen dat je ramen aandampen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik voorkomen dat er strepen op mijn ramen komen?

Maak de ramen eerst nat voordat je het schoonmaakmiddel aanbrengt. Gebruik een zachte doek of een koffiefilter om schoon te maken. Maak de ramen droog met een droge doek.

Hoe maak ik mijn ramen schoon zonder chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken?

Gebruik witte azijn en water. Maak suikerwater. Gebruik afwasmiddel vermengd met water.

Is het beter om ramen op een bewolkte dag schoon te maken?

Ja, het is beter om ramen op een bewolkte dag schoon te maken omdat de zon het water op de ramen kan laten verdampen voordat je de kans krijgt om het af te vegen.

Zijn er andere huishoudelijke producten die ik kan gebruiken om mijn ramen te wassen?

Ja, meng bijvoorbeeld eens water en afwasmiddel of gebruik een combinatie van citroensap en bakpoeder om een DIY-reinigingsmiddel te maken.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn ramen aandampen?

Gebruik een beetje scheerschuim of anticondensspray om te voorkomen dat je ramen aandampen.