Mottenballen

Mottenballen

Zie je een mot in jouw huis rondvliegen? Grote kans dat deze nachtvlinder eitjes heeft gelegd in jouw kledingkast, op het tapijt in de zitkamer of in de gordijnen. Om een mottenplaag te voorkomen, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Het gebruik van mottenballen is nog altijd een effectieve manier om motten te bestrijden. In dit artikel lees je precies wat mottenballen zijn, waar je ze kunt kopen en hoe je ze gebruikt. Maar eerst vertellen we je graag iets meer over de mot. Hoe herken je een mot, waarom leggen deze insecten hun eitjes op stoffen en hoe kun je een mottenplaag in huis herkennen?

Hoe herken je een mot?

Motten die je doorgaans in huis aantreft, zijn de kleermot of de pelsmot. Deze motten zijn familie van de echte motten en behoren tot de nachtvlinders. Ze zijn 7 tot 8 millimeter lang en hebben een gele tot lichtbruine kleur. Motten zijn vooral actief wanneer het buiten donker is. Ze worden aangetrokken tot licht, daarom zie je vaak tegen ramen op ‘dansen’. De larven van motten zijn wit met een bruine kop. Ze zijn één millimeter lang en de cocon waaruit ze zijn gekropen, is maar liefst acht millimeter groot.

Twijfel je of je motten in huis hebt?

Het is niet altijd duidelijk of je in huis te maken hebt met motten of met andere insecten. Daarom kun je een test uitvoeren om vast te stellen of het om een mot gaat. Op de volgende manieren kun je zien of je een mot in huis hebt:

  • Wit vel papier. Leg een wit vel papier onder de plek waar je vermoedt dat de mot haar eitjes heeft gelegd. Als je even later een kijkje gaat nemen en je vindt korrels, eitjes en tunnelvormige spinsels op het papier, dan heb je gegarandeerd te maken met motten.
  • Lijmval. Een lijmval beschikt over een plakkerige geurstrip waar mannetjesmotten op blijven plakken. Op die manier ontdek je snel of je motten in huis hebt of andere insecten.

Waarom leggen motten eieren op stoffen?

Kleer- en pelsmotten leggen hun eitjes op donkere plekken en ze worden hierbij aangetrokken tot stoffen. Motten leggen graag eieren in stoffen waar dierlijk materiaal zoals haar van vee in verwerkt zit. Wol, veren, tapijten, bont, zijde en isolatiemateriaal zijn populaire donkere plekjes voor de mot om haar eitjes te leggen. Hoe viezer de stof, hoe beter. Vuile kleding of kleding met zweetvlekken zijn daarom ook favoriete plekjes bij motten. Ook goed om te weten: het zijn niet de motten zelf die verantwoordelijk zijn voor de zogenoemde ‘mottengaatjes’ in jouw kleding of in de stoffen in je huis. Het zijn de larven van de mot die van deze stoffen eten. Naast de stof vormt de viezigheid namelijk een prima voedingsbron voor mottenlarven.

Hoe herken je een mottenplaag?

Als je zeker weet dat je motten in huis hebt, wil je het liefst zo snel mogelijk weten of er sprake is van een plaag. Er zijn enkele tekenen die kunnen wijzen op een mottenplaag. Dit zijn:

  • Mottengaten. Het meest voor de hand liggende teken van een mottenplaag, is het vinden van gaten in kleding, tapijten en stoffen. Toch kunnen deze gaten ook zijn ontstaan door tapijt- of pelskevers in huis.
  • Kruipende motten. Zie je kruipende motten in huis? Dan is dit een teken van een mottenplaag.
  • Larven. Ontdek je mottenlarven? Een vrouwtjesmot heeft dan al eitjes in jouw huis gelegd. De larven zullen op hun beurt straks ook weer eitjes leggen.
  • Tunnelachtige spinsels. Deze spinsels fungeren als een soort woningen voor de larven. Zie je ze in jouw huis? Dan is er sprake van een plaag.
  • Poppen. Het vinden van poppen in jouw huis, betekent dat de larven straks motten zullen worden waardoor de cyclus weer opnieuw begint.

Mottenlarven kunnen ook schade toebrengen aan de voedselvoorraden in jouw huis. Dan is er sprake van:

  • Vraatsporen.
  • Spinsels aan de voedselvoorraad.
  • Samenklonteringen van voedsel en/of verpakkingen.
  • Kruipende motten of dode motten tussen de voedselvoorraad.

Wat zijn mottenballen?

Mottenballen zijn een traditioneel middel om motten (op chemische wijze) mee te bestrijden. Je kunt ze daarnaast ook inzetten om een mottenplaag te voorkomen. Een mottenbal bestaat uit een door folie omhuld balletje. Dit balletje verdampt geleidelijk en geeft daarbij een geur af die voor motten erg onaangenaam is. Voor mensen hebben mottenballen een zeepachtige geur. Mottenballen werden vroeger gemaakt van onder meer naftaleen, kamfer of dichloorbenzeem. Deze middelen zijn inmiddels verboden omdat ze irritaties aan de slijmvliezen van neus, keel en ogen kunnen veroorzaken. Tegenwoordig bevatten mottenballen transfluthrin, een middel dat wel is toegestaan.

Waar koop je mottenballen?

Het is niet moeilijk om aan mottenballen te komen. Ze zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en grote huishoudelijke ketens hebben ze vaak ook. Afhankelijk van de hoeveelheid kost een pak mottenballen gewoonlijk tussen de € 5 en € 10.

Hoe gebruik je mottenballen?

Ben je klaar om de motten in jouw huis te bestrijden? Zo gebruik je mottenballen op de juiste wijze:

  • Haal enkele mottenballen uit het pak. Pas op dat je ze niet uit het folie haalt. Het folie is namelijk voorzien van gaatjes waar de geur doorheen komt en de balletjes geleidelijk zullen verdampen.
  • Een gemiddelde kledingkast heeft ongeveer zes mottenballen nodig om gedurende drie maanden motten te verjagen.
  • Leg de mottenballen op verschillende plaatsen in de kledingkast en houd de kastdeuren zoveel mogelijk dicht om de geur binnen te houden.

Let op: plaats mottenballen altijd buiten bereik van kinderen en huisdieren. Leg ook geen mottenballen tussen aangetaste voedselvoorraden. Deze zijn oneetbaar geworden en kun je beter weggooien.