Kledingkast opruimen

Kledingkast opruimen

Ieder seizoen komt er weer nieuwe kleding op de markt. Vrouwen vinden het prettig om af en toe iets nieuws te kopen en aan hun garderobe toe te voegen. Het voelt fijn om een nieuw kledingstuk te dragen en de wat oudere items weg te doen. Maar wat houd je in je garderobe kast en wat doe je weg. Vaak een moeilijke opdracht, vooral voor vrouwen. Er zijn een aantal handige foefjes die je laten weten welk kledingstuk je misschien beter kunt opruimen. Het neemt te veel plek in om ongedragen kleding in de kast te laten hangen.

Om er achter te komen welke kleding je het meest draagt hang je deze na een wasbeurt andersom in de kast. Na een paar maanden zie je precies wat veel wordt gedragen en wat gewoon blijft hangen. Óf je hangt kleding die je steeds draagt rechts in de kast. Wat niet of nauwelijks wordt gebruikt zal automatisch na verloop van tijd aan de linkerkant blijven hangen

De gewone dagelijkse kleding die je bijvoorbeeld een jaar niet hebt gedragen kan weg. Kleding die te klein of te groot is en kleuren die echt niet meer kunnen kunnen zo rechtstreeks naar de kringloop of andere instantie. Heb je genoeg ruimte in de kast, koop dan voor een weggegooid kledingstuk een nieuw item. Is je garderobekast echter overvol, dan kan worden overwogen om het zo te laten.

Je hebt natuurlijk ook altijd kleding wat je af en toe draagt, naar een feestje bijvoorbeeld. Dit zijn vaak kledingstukken die een paar keer per jaar wordt gedragen. Uiteraard laat je deze in de kast of berg je op in een plastic box om ruimte te besparen.

Hoeveel kledingstukken heb je nodig?

Wanneer je dertig à veertig slimme items in de kast hebt hangen is het mogelijk om 80 combinaties te maken. Van iedere categorie 3 stuks. Dus 3 rokken, 3 bloesjes, 3 truien enz.enz. Je hebt op die manier veel minder kleding nodig. Basic kleding kan worden afgewisseld met trendy kleding. De meest trendy items kunnen in volgende seizoenen worden vervangen door een nieuw kledingstuk. Misschien wil je wel minimaliseren. Dan is het hebben van 30 mooie items misschien een uitgangspunt en kan begonnen worden met het uitmesten van je garderobekast.

Opruimtips

Haal je hele kast leeg

Verdeel je kleding in categorieën, dus de hangende kleding en opgevouwen kleding. Maar ook jeans bij jeans en jurkjes bij jurkjes. Wil je het nog uitgebreider maken sorteer dan op lengte en kleur.Maak onderscheid wat je vaak en minder vaak aan hebt. Maar ook de kleding die je nooit draagt en eigenlijk wel wil gaan dragen.

De opgevouwen kleding

Kleding als t-shirts, truien en broeken kunnen goed worden opgevouwen en een stapel van worden gemaakt. Leggings, pyama’s en sportkleding zijn kledingstukken die gevouwen de kast in gaan. Ook sokken en ondergoed kan worden gevouwen.

Hangende kleding

Kleding die snel kreukt kan beter worden opgehangen. Maar ook overhemden, bloesjes, pantalons, jurken en rokken kunnen beter aan het ouderwetse knaapje worden gehangen.

Tip!

Heb je een glad, dun bloesje of ander kledingstuk wat snel van het hangertje afglijdt? Wikkel aan beide uiteinde van het kledinghangertje een elastiek. Het kledingstuk zal niet meer van het hangertje glijden.

Shawls en riemen

Er bestaan speciale riem- of sjaalhangers die in de kledingkast kunnen worden opgehangen. Je bent sneller geneigd om een shawl te dragen die zo voor het grijpen hangt.

Nooit gedragen

Je zal de vrouwen de kost moeten geven die kleding kopen en het ongedragen wegdoen. In elke garderobekast is wel iets te vinden wat nooit wordt gedragen. Pas het nog is een keer en combineer met andere schoenen, shawls o.i.d. Misschien ben je er nu blijer mee dan een half jaartje geleden. Vindt je het nog steeds niks, doe het dan weg. Bij twijfel kun je het nog even bewaren onderin de kast.

Weggooien of verkopen?

Er zijn altijd wel een aantal kledingstukken die kapot zijn, waar je niet vrolijk van word, oncomfortabel zitten of die te klein of te groot zijn. Doe deze weg of verkoop ze. Er zijn een aantal leuke webwinkels die je kunt gebruiken om je oude kleding te verkopen. Neem bijvoorbeeld een site als Vinted.nl. Een gemakkelijke manier om tweedehands kleding te verkopen en iemand anders blij te maken. Best leuk ook om nog een paar centjes te verdienen en een meer trendy kledingstuk aan te schaffen.

Maar ook bij de kringloopwinkels kun je terecht met tweedehands kleding. Het is altijd beter om kleding een tweede kans te geven. Kleding ruilen is ook een mogelijkheid. Kijk hiervoor op de volgende website. Zijn de kledingstukken echt niet meer te gebruiken om te ruilen of te verkopen, zoek dan in jou buurt of stad naar de containers van het Leger des Heils en deponeer hier je gebruikte kledingstukken in.

Schoonmaken

Is je kast helemaal leeg, ga dan aan de slag met sopdoek en een emmertje warm water. Even lekker alles afnemen en het stof verwijderen. Soms zit er kledingmotten in de kast. Direct verwijderen en extra goed schoonmaken. Zijn er kledingstukken die wat muf ruiken, was deze dan even voordat ze weer in de garderobekast worden opgeborgen.

Efficiënt inruimen

Vooral de wat kleinere kledingkast moet efficiënt worden ingeruimd. Kleding die veel wordt gedragen kan het beste op pakhoogte worden opgehangen en neergelegd. De pakhoogte zit tussen knie en schouder. Minder vaak gedragen kleding of seizoensgebonden outfits kunnen op bovenste of onderste planken. Ongebruikte schoenendozen of manden kunnen prima worden gebruikt om sokken en ondergoed in op te bergen.

Kleding kan eventueel op kleur worden opgeborgen. Hoewel…wanneer je veel zwarte kledingstukken hebt is het soms lastig om juist het t-shirt te pakken wat je voor ogen had.

Zomer en winter

Het beste is om een garderobekast ééns per half jaar opnieuw in te ruimen en schoon te maken. Dus bijvoorbeeld in de lente en in de herfst. Winterkleding is vaak wat dikker en neemt dus meer plek in. Het is vervelend wanneer je steeds weer die dikke trui tussen je zomerse bloesjes tegenkomt. De kleding die je niet veel draagt, kan misschien opgeborgen worden in een afsluitbare doos of opbergbox. Verdeel in ieder geval winter- en zomerkleding apart op planken boven of onder in de kast.