Kit verwijderen? Zo doe je dat!

Kit verwijderen? Zo doe je dat!

Kit is een dik vloeibare substantie die je gebruikt om materialen af te dichten. Denk maar eens aan de badkamer. Wanneer deze niet goed wordt gekit kan lekkage ontstaan. Sommige kitsoorten blijven na het droogproces altijd wat elastisch (sanitairkit). In de bouwmarkt worden kokers verkocht die een bepaald soort kit bevatten. De verschillende kitsoorten hebben allemaal hun eigen specifieke kenmerken.

Sanitairkit

Speciaal voor de afdichting in natte ruimtes. (badkamer,toilet)

Beglazingskit

Het afdichten van dubbele en enkele  beglazing.

Acrylaatkit

Afdichting van naden en voegen deur- en raamkozijnen, vensterbanken voor binnenshuis. Acrylaatkit regenvast wordt buitenshuis gebruikt om kozijnen etc. af te dichten.

Siliconenkit

Wordt gebruikt bij de afdichting in droge ruimtes. Siliconenkit wordt vaak verward met sanitairkit. Siliconenkit is minder elastisch en kan overschilderbaar zijn.

Verlijmingskit

Wordt gebruikt om drempels, tegels en vele kunststof, houten en betonnen materialen te verlijmen.

Verwijderen van diverse kitsoortenKit verwijderen? Zo doe je dat! 1

Een aantal kitsoorten kunnen door de thuisklusser gemakkelijk worden verwijderd. Beglazingskit verwijderen is echter een klus voor de professional. Deze kit zal worden verwijderd bij het opnieuw kitten van beglazing. Bij bijvoorbeeld het vervangen van enkele beglazing  door een dubbele beglazing moet de oude beglazingskit worden verwijderd.

Verlijmingskit is een zeer harde kitsoort die je bijvoorbeeld gebruikt bij het leggen van een tegels, het aanbrengen van een stenen vensterbank of drempel. De oude kitresten kunnen worden verwijderd met een professioneel reinigingsmiddel. Het is verreweg de beste methode om zo’n product te gebruiken  omdat het speciaal voor verlijmingskit verwijdering is ontwikkeld. Het is krachtig en heeft een hoog oplossend vermogen.

Verwijderen doe je op de volgende wijze. Het oppervlak wat lijmresten bevat spuit je in met de speciale bitumen remover. Laat even inwerken en verwijder met een doek. Nooit toepassen op rubber en polystyreen. Probeer eerst altijd een klein stukje.

Acrylaatkit is een harde kitsoort. Met een stuk schuurpapier of schuurblok kan de ergste kit worden verwijderd. Wel even oppassen dat je de ondergrond niet beschadigd. Verwijder de laatste resten met een speciale kitverwijderaar.

Voor een aantal kitsoorten kun je huis,tuin en keukenmiddeltjes gebruiken.

Sanitairkit en siliconenkit kunnen bijvoorbeeld prima met een afbreekmesje worden bewerkt.  Ga als volgt te werk. Snij alle oude kit weg met een afbreekmesje, dus langs de tegels en langs de badrand. Met een schroevendraaier kun je veelal de kit opwippen en lostrekken. Trek de kit met de vingers er uit. Schraap restanten met het afbreekmesje weg en maak alles grondig schoon met ontvetter of warm water met soda.

Een goede tip is om de kitranden die je wilt verwijderen alvast een poosje laten weken in slaolie. Smeer ruim olie op de kitranden en laat een uurtje intrekken. Vervolgens te werk gaan als hierboven staat aangegeven.

Wanneer verwijder je kit uit de badkamer of doucheruimte

Kitranden vervangen is verstandig wanneer de kitranden zwarte schimmel laat zien. Door hoge luchtvochtigheid ontstaan schimmels. Schimmels zijn ongezond. Vooral een badkamer waar slecht wordt geventileerd laten snel zwarte plekken in de kitranden zien. Het is belangrijk om de muren etc. na een douchebeurt goed droog te maken en een raampje open te zetten. Dit voorkomt dat schimmels toeslaan. Eventuele beginnende schimmelvorming kan worden tegengegaan met HG schimmelreiniger.