Hoe maak je wasmachine schoon

Een wasmachine is een van de belangrijkste apparaten in ons huis. Het is essentieel om dit apparaat goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat het zijn werk goed blijft doen. In dit artikel leer je hoe je jouw wasmachine schoonmaakt en onderhoudt, zodat deze langer meegaat en beter schoonmaakt.

Waarom moet je jouw wasmachine schoonmaken?

Het schoonmaken van jouw wasmachine is zo belangrijk als het schoonhouden van jouw kleding. Na verloop van tijd kan het apparaat vuil worden en gaan stinken, wat de frisheid van jouw kleding kan aantasten. Er kunnen ook schimmels en bacteriën ontstaan in de wasmachine, wat de gezondheid van jou en jouw familie kan schaden. Bovendien kan een vuile wasmachine leiden tot technische problemen, waardoor reparaties en vervangingen nodig zijn, wat kan leiden tot extra kosten.

Benodigdheden bij het schoonmaken van jouw wasmachine

Om jouw wasmachine schoon te maken, heb je de volgende benodigdheden:

– Witte azijn
– Soda of wasmiddel
– Microvezeldoek
– Tandenborstel
– Schuurpapier

Hoe maak je de wasmachine schoon?

Om jouw wasmachine grondig en effectief schoon te maken, volg je de onderstaande stappen:

Stap 1: Maak de buitenkant schoon

Veeg de buitenkant van de wasmachine af met een microvezeldoek om eventueel vuil te verwijderen. Maak de bedieningsknoppen en deurafdichtingen schoon met een tandenborstel om vuil te verwijderen dat zich daar kan ophopen.

Stap 2: Maak het wasmiddelbakje schoon

Verwijder het wasmiddelbakje en maak het schoon met een zachte spons en warm water. Als je zeepresten ziet, reinig dan het bakje met een mengsel van witte azijn en warm water. Laat dit mengsel ongeveer 30 minuten intrekken en spoel daarna grondig af.

Stap 3: Reinig de binnenkant van de wasmachine met azijn

Voeg ongeveer 500 ml witte azijn toe aan de lege trommel. Laat de machine draaien op de heetste wasstand. Dit helpt bij het verwijderen van kalkresten en vuil in de machine. Wanneer het programma klaar is, veeg je de binnenkant van de trommel af met een microvezeldoek.

Stap 4: Maak het filter schoon

Zoek het filter onderaan jouw wasmachine en verwijder het. Spoel het af onder warm stromend water en laat het drogen.

Stap 5: Voer nog een keer een wascyclus uit met soda of wasmiddel

Voeg 1 kopje soda of wasmiddel toe aan de trommel en laat de wasmachine opnieuw draaien op de heetste wasstand. Dit helpt bij het desinfecteren van de machine en het elimineren van geuren.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn wasmachine schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om jouw wasmachine minstens één keer per maand schoon te maken om de beste resultaten te krijgen.

Kan ik bleekmiddel gebruiken om mijn wasmachine schoon te maken?

Bleekmiddel kan schadelijk zijn voor bepaalde onderdelen van jouw wasmachine, vooral als het te vaak wordt gebruikt. Het wordt aanbevolen om witte azijn te gebruiken om de machine te reinigen.

Kan ik andere reinigingsmiddelen gebruiken om mijn wasmachine schoon te maken?

Ja, er zijn veel commerciële reinigingsmiddelen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor het schoonmaken van wasmachines. Zorg ervoor dat je goed let op de instructies en waarschuwingen op het etiket voordat je ze gebruikt.

Kan ik mijn wasmachine met een stoomreiniger schoonmaken?

Ja, een stoomreiniger kan effectief zijn bij het schoonmaken van jouw wasmachine. Het genereert hoge temperaturen en druk, waardoor vuil en bacteriën worden verwijderd. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant volgt voordat je jouw wasmachine met een stoomreiniger reinigt.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn wasmachine vies wordt?

De beste manier om ervoor te zorgen dat jouw wasmachine schoon blijft, is door vuilophoping te voorkomen. Laat de deur en het wasmiddelbakje open wanneer de wasmachine niet in gebruik is om luchtcirculatie mogelijk te maken. Verwijder vuil, haren en pluizen uit de trommel na elke wasbeurt.

Veelgestelde vragen

Waarom moet je jouw wasmachine schoonmaken?

Het schoonmaken van jouw wasmachine is belangrijk om vuil, geurtjes, schimmels en bacteriën te verwijderen, de frisheid van jouw kleding te behouden, technische problemen te voorkomen en extra kosten te vermijden.

Benodigdheden bij het schoonmaken van jouw wasmachine

Je hebt witte azijn, soda of wasmiddel, microvezeldoek, tandenborstel en schuurpapier nodig.

Hoe vaak moet ik mijn wasmachine schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om jouw wasmachine minstens één keer per maand schoon te maken.

Kan ik bleekmiddel gebruiken om mijn wasmachine schoon te maken?

Bleekmiddel kan schadelijk zijn en het wordt aanbevolen om witte azijn te gebruiken voor het reinigen van de wasmachine.

Kan ik andere reinigingsmiddelen gebruiken om mijn wasmachine schoon te maken?

Ja, er zijn verschillende commerciële reinigingsmiddelen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor het schoonmaken van wasmachines.

Kan ik mijn wasmachine met een stoomreiniger schoonmaken?

Ja, een stoomreiniger kan effectief zijn bij het reinigen van jouw wasmachine, mits je de instructies van de fabrikant opvolgt.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn wasmachine vies wordt?

Voorkom vuilophoping door de deur en het wasmiddelbakje open te laten wanneer de machine niet in gebruik is en verwijder vuil, haren en pluizen na elke wasbeurt uit de trommel.