Gietijzeren pan schoonmaken

Gietijzeren pan schoonmaken

Gietijzeren pan aanschaffen

Het aanschaffen van een gietijzeren pan staat voor duurzaamheid en is milieuvriendelijk. Niet geheel onbelangrijk…gietijzeren pannen zijn geschikt voor alle soorten warmtebronnen. Vooral de aan de buitenzijde geëmailleerde pannen zien er ook nog is aantrekkelijk uit. 

Een gietijzeren pannen is beter voor de gezondheid omdat er geen anti-aanbaklaag aanwezig is. De goedkope doorsnee pan heeft soms een  anti-aanbaklaagje welke naar verloop van tijd verdwijnt. Zo’n laagje komt dus op den duur vanzelf in het eten en dus uiteindelijk in ons lichaam. Dit is ongezond. Een gietijzeren pan heeft hier geen last van.

Voordelen

Een pan van gietijzer blijft langer warm. Het is vooral handig, wanneer je een gietijzeren braadpan gebruikt. Stoofvlees moet langzaam garen en dan is een pan die lang warm blijft een goede keus. De warmte wordt overal door de pan heen verspreid. Het eten wordt goed gaar en vooral met vlees is dat belangrijk. Ook een belangrijk voordeel is, dat de pan gewoon in een hete oven kan worden gezet.

Het nadeel van zo’n pan is eigenlijk alleen het gewicht. Gietijzer is een zwaar materiaal en vooral wanneer je deze pan uit je handen laat vallen kan deze gemakkelijk breken. Veelal zijn de hengsels waarmee je de pan optilt ook nog is loeiheet. Houdt daar rekening mee en gebruik pannenlappen. Een gietijzeren pan is best wel kostbaar en meestal duurder dan gewone pannen met een anti-aanbaklaag. Daar staat tegenover dat deze pannen een levenlang meegaan.

De nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Voedsel wat uit deze pan komt is namelijk erg smakelijk en altijd gaar!

Puur product

De pan van gietijzer heeft geen chemische lagen en is daardoor een puur product. Géén chemische stoffen aanwezig. Door een bepaald proces te doorlopen komt er vanzelf een laagje op de binnenzijde van de pan. Uiteindelijk heeft zo’n pan maar weinig onderhoud nodig. Alles kan met deze pan worden gebakken, wanneer je pan helemaal is “ingebrand”.

Gezond eten koken

Een gietijzeren pan bewaart de voedingsstoffen in de pan op de juiste manier. Je kookt dus heel gezond met een pan van gietijzer. De voedingsmiddelen worden gelijkmatig verwarmd. Een natuurlijke anti-aanbaklaag creëren kost een beetje tijd en aandacht maar is niet echt ingewikkeld.

Inbranden

Het kost maar een klein beetje moeite om je pan helemaal braad- en bakklaar te krijgen. Inbranden wordt ook wel “seasonen” genoemd. Begin met de werkwijze, door een klein beetje olie in de pan te deponeren. Het beste resultaat krijg je met zonnebloemolie. Smeer dit  in een dun laagje uit over de binnenzijde van de pan. Een heel dun laagje is echt voldoende. Zorg er voor dat er geen druppels over de rand gaan want wanneer je het gas onder de pan aansteekt waar nog druppels olie aanwezig zijn krijg je geheid de vlam in de pan!

Heet stoken

Zet de pan op de gasvlam en begin met een middelhoog vuur. Is de pan helemaal heet, zet het vuur dan hoger. Een gietijzeren pan kan goed tegen hitte maar moet daar wel op een rustige manier op temperatuur worden gebracht. Vooral bij een inductie plaat kan zo’n pan kromtrekken, wanneer deze te snel heet word. Rustig aan beginnen dus.

Het is de bedoeling dat de olie op gegeven moment gaat walmen en de pan dus zwart word. Het stinkt best wel, dus zet je afzuigkap op de hoogste stand. Na een minuut of drie wordt de pan wat droog en kan het vuur dus uit. Laat afkoelen en borstel schoon met heet water. Nóóit geen afwasmiddel gebruiken! Pan afdrogen met een theedoek.

Nog een keer verhitten….

Wrijf weer een laagje olie in de pan en verhit, tot deze helemaal droog is. Herhalen tot de pan zwart is van binnen. Om een goed resultaat te krijgen heb je zeker een keer of 5 inbrandsessies nodig. Vlees heeft even nodig om zich van de ondergrond los te bakken. Daarna zal de pan een optimaal resultaat geven. Na 10 maal is de pan helemaal up-to-date en krijg je de beste resultaten met je vlees. Hoe zwarter de pan, hoe beter de laag is. De laag in de pan wordt steeds stabieler wanneer je vooral in het begin, rood vlees gebruikt om te braden.

Gietijzeren pan schoonmaken

Wat je dus nóóit moet doen met een gietijzeren pan, is deze afwassen met zeep of in de afwasmachine doen. Wanneer je een pan van gietijzer op de juiste wijze reinigt, gaat deze een leven lang mee. Er zijn nu zelfs nog mensen die een gietijzeren pan gebruiken die honderd jaar oud is. Zo’n pan blijft gewoon in de familie. Wanneer je de pan hebt ingebrand zijn de schoonmaakwerkzaamheden te verwaarlozen.

Hoe meer en langer je gebruik maakt van de pan, hoe beter hij gaat bakken. Olie gaat namelijk in de poriën van de bodem zitten. Deze is namelijk poreus en neemt steeds weer olie op. Er zal op den duur een natuurlijke anti-kleeflaag ontstaan.

Gebruik zout!

Op de juiste manier een pan van gietijzer schoonmaken gaat op simpele wijze.

Strooi wat grof zeezout in de pan. Je mag best het vuur onder de pan aan laten staan. Met een doekje wrijf je het zout langs alle aangebakken resten. Deze restjes laten gemakkelijk los. Zout neemt tevens achtergebleven vetstoffen op.  De pan wordt geneutraliseerd. Heb je een visje gebakken in deze pan? Nadat je hebt gereinigd met zout kan gemakkelijk daarna een stukje vlees worden gebraden. Je kunt de pan naspoelen met heet water, maar dat hoeft niet. Na deze reinigingsbeurt drogen en een heel klein beetje olie op de bodem smeren. Zo wordt de pan nooit helemaal droog.

Nóóit doen met deze pan!

Laat nooit een gietijzeren pan met water weken. Gebruik ook nooit een schuursponsje.

Vermijd gerechten die met zuur moeten worden klaargemaakt. Azijn of tomaten zijn not-done. Doe je dit toch, dan zal het eten een ijzersmaak krijgen en de natuurlijk anti-aanbaklaag verdwijnen.

Is om een of andere reden een beschadiging ontstaan in de pan? Herhaal dan het inbranden.