Brandnetels bestrijden

Brandnetels bestrijden

In Nederland komen hoofdzakelijk de grote en de kleine brandnetel voor. Deze brandnetels hebben brandharen aan de stengels en aan de bovenzijde van het blad. Het is als mens super vervelend wanneer je hiermee in aanraking komt. Het veroorzaakt pijn, jeuk en branderigheid van de huid. Histamine en andere zuren veroorzaken dit ongemak.

Als waardplant zijn de beide brandnetelsoorten belangrijk voor bepaalde rupsen en dagvlindersoorten als de kleine vos en de dagpauwoog. Wanneer de grote brandnetel wordt gebruikt in de keuken als kruidenthee of soep verliezen de brandharen hun werking.

Brandnetelbultjes en jeuk

Vooral spelende kinderen kunnen nog wel is tijdens hun spel in de brandnetels vallen. Als kind zijnde spuugde je dan in de modder en maakte een papje wat je op de bultjes smeerde… Maar of dat nou iets hielp? Als kind geloofden we daar heilig in natuurlijk.

De symptomen van het in aanraking geweest zijn met brandnetels is een rode, jeukende huid die bultjes gaat vertonen. Komt de huid daarna in contact met water dan kan er na uren nog een tintelend gevoel optreden.

Middeltjes

Een aantal middeltjes kunnen er voor zorgen dat de jeuk en roodheid wat verzacht. Zalf of crème met menthol, Calendula of Aloë Vera geven snel wat verlichting. Op de website https://omaweetraad.nl/gezondheid/brandnetel-jeuk vindt je een heleboel tips om de jeuk en branderigheid te laten verdwijnen. Zo kun je de plekken insmeren met tandpasta tegen de jeuk en insmeren met azijn schijnt ook te helpen. Urine en rauwe aardappel zijn ook probate middelen die helpen om de ergste jeuk en roodheid te laten verdwijnen. Het prettigste is natuurlijk om te voorkomen dat je last krijgt van brandnetels. Heb je deze in je tuin dan is het natuurlijk zaak om ze zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Het is een plant waar je last van hebt en die er niet al te fraai uitzien in je bloementuintje.

Zuiverende functie

Niemand zit te wachten op planten die pijn doen. Toch hebben brandnetels wel een bepaalde functie in de natuur. Ze zorgen er voor dat de bodem wordt gezuiverd van takken en plantenmaterialen. Brandnetels zie je daarom vaak in de buurt van een kippenhok en aan de rand van weilanden. Dat zijn echter natuurlijke plaatsen. In je tuin is een brandnetel niet prettig, zeker wanneer er kinderen in de tuin spelen. Heb je een beetje wilde tuin en groeien er brandnetels op plekken waar je praktisch niet komt? Laat ze dan gewoon staan en maak er bij tijd en wijle een lekker soepje van. Brandnetels zijn niet alleen zuiverend voor de aarde maar ook voor het lichaam.

Receptje

Heb je een plekje waar brandnetels staan waar niemand last van heeft? Probeer er dan eens een soepje van te brouwen. Rijk aan mineralen als calcium, ijzer en magnesium.

  • Pluk 40 toppen (met handschoenen aan) van de brandnetels
  • Was deze goed schoon met koud water en haal de blaadjes van de stelen. Snij het blad in grove stukken en overgiet ze dan met kokend water. De brandnetels prikken dan niet meer.
  • Bak dan in een soeppan 1 grote ui en 1 fijngeperst knoflookteentje. Voeg dan 1 grote aardappel in blokjes, 3 groentebouillonblokjes, de grofgesneden brandnetel en anderhalve liter water toe.
  • Laat dit alles een minuut of 20 koken en gebruik een staafmixer om de soep glad te krijgen. Voeg peper, zout en room toe. Smullen maar!

Brandnetel bestrijding

Brandnetels bestrijden hoeft niet echt moeilijk te zijn. Wanneer je met brandnetels aan de gang gaat is het verstandig om een paar goeie tuinhandschoenen aan te trekken. Wees niet al te netjes met verwijderen. Vooral wanneer je een grote tuin hebt is het misschien mogelijk om een paar brandnetels te laten staan voor de vlinders.

Een brandnetelplant kan ruim twee meter hoog worden. Het is dus zaak om de jonge plantjes weg te schoffelen. Begin hier al in het voorjaar mee. Brandnetels hebben een penwortel en verankeren zich dus diep in de grond. Om jonge planten goed weg te krijgen is het dus noodzaak om de plant met wortel en al te verwijderen. Doe je dit niet, dan loopt de plant gemakkelijk weer uit. Zorg er in ieder geval voor, dat voor de bloei de planten weg zijn.

Een tuinvork is een handig hulpmiddel om de brandnetelplanten te lijf te gaan. Wees in ieder geval niet bang voor het wortelgestel. Deze zijn niet voorzien van brandhaartjes dus kunnen zelfs met blote handen uit de grond worden getrokken.

Hergebruik

Van de brandnetelplant kan een voedzame plantengier worden gemaakt voor de tuin. Je kunt van de brandnetels vloeibare mest maken door 150 gram gedroogde planten in een emmer met 10 liter water te laten gisten. Versnel het gistingsproces door 100 gram suiker toe te voegen. Dek de smurrie af en laat 2 weken staan. Als de gist niet meer schuimt kun je het zeven en verdunnen, 1 op 20 delen water is een prima verhouding. Wekelijks een scheut bij de planten gieten zorgt voor bloeiende planten en een plant met weerstand tegen ziektes.

Natuurazijn

Bij veel brandnetels in de tuin kun je deze bestrijden met azijn. Doe de natuurazijn in een spuitfles en besproei de brandnetels. Azijn werkt tegen allerlei soorten onkruid. Trek na de behandeling de wortels uit de grond.

Zout

Gewoon keukenzout is een probaat middel om brandnetels te bestrijden. Strooi wat zout over de voet van de plant en deze zal spoedig af sterven. Goedkope en simpele tip!

Kokend water

Kokend water zonder enige toevoeging doodt onkruid direct. Probeer het ook eens om op deze manier brandnetels te bestrijden. Goedkoop en ook nog is zeer milieuvriendelijk.

Mochten al deze bovenstaande tips niet helpen dan kun je altijd nog een wat agressiever middel aanschaffen. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing voordat je een middel tegen onkruid gaat gebruiken. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat het middel erger is dan de kwaal