Bakpoeder baking soda

Als thuisbakker ben je vast bekend met de termen bakpoeder en baking soda. Maar wist je dat er een verschil is tussen beide? In dit artikel duiken we dieper in op het onderwerp bakpoeder baking soda. We bespreken wat het precies is, hoe het werkt en waar je het voor kunt gebruiken.

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Laten we beginnen met het verschil tussen bakpoeder en baking soda. Bakpoeder is een mengsel van meerdere ingrediënten, waaronder natriumbicarbonaat (baking soda). Baking soda daarentegen is slechts één ingrediënt. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat baking soda een zuur nodig heeft om te werken, terwijl bakpoeder dit niet nodig heeft en al ingrediënten bevat om te reageren.

Hoe werkt baking soda?

Baking soda is een base die zuur kan neutraliseren, en dat is precies hoe het werkt bij het bakken. Als je baking soda aan je beslag toevoegt, heb je een zuur nodig (bijvoorbeeld azijn, karnemelk of citroen) om de baking soda te laten reageren. Tijdens het bakproces zetten de kooldioxideresten in de baking soda uit en zorgen voor de luchtigheid in je baksels.

Waar gebruik je baking soda voor?

Baking soda wordt niet alleen gebruikt bij het bakken van cake en koekjes, maar ook bij andere manieren van koken. Zo kun je baking soda gebruiken om ui te karamelliseren, zwarte bonen zachter te maken, eieren makkelijker te pellen en snijbonen mooi groen te houden. Ook kun je baking soda gebruiken als natuurlijk middel om je huishouden brandschoon te maken.

Waar moet je op letten bij het gebruik van baking soda?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je baking soda gebruikt bij het bakken. Zo is het belangrijk om niet teveel baking soda te gebruiken, omdat het anders een bittere smaak aan je baksels geeft. Daarnaast is het belangrijk om baking soda niet te lang te mengen, omdat het dan zijn werk niet meer goed kan doen. Als je baking soda in combinatie met zuren gebruikt, wees dan niet terughoudend: gebruik voldoende zuren om te zorgen dat het reageert.

Hoe bewaar je baking soda?

Baking soda bewaar je het beste op een droge, koele plaats, bijvoorbeeld in een gesloten bakje. Bewaar het niet in de koelkast, omdat het dan vochtig wordt en zijn werking verliest.

Baking soda alternatieven

Als je geen baking soda bij de hand hebt, zijn er een aantal alternatieven die je kunt gebruiken. Zo kun je bakpoeder gebruiken om hetzelfde effect te krijgen als wanneer je baking soda gebruikt. Ook kun je wijnsteenbakpoeder, citroenzuur of gist gebruiken om te zorgen dat je baksels goed rijzen.

Recepten met baking soda

Ben je op zoek naar lekkere recepten waarin je baking soda kunt gebruiken? Probeer dan eens deze recepten:

1. Chocolate Chip Cookies
2. American Pancakes
3. Cornbread
4. Red Velvet Cake
5. Scones

Conclusie

Baking soda is een veelzijdig ingrediënt dat niet mag ontbreken in de keuken. Het is niet alleen handig om baksels luchtig te maken, maar ook om bijvoorbeeld groenten zacht te krijgen en de was wit te houden. Let wel goed op de hoeveelheid die je gebruikt en combineer het met zuren om het beste resultaat te krijgen.

Veelgestelde vragen

1. Is baking soda hetzelfde als natriumbicarbonaat?
Ja, baking soda is de Engelse benaming voor natriumbicarbonaat.

2. Hoe lang is baking soda houdbaar?
Baking soda is onbeperkt houdbaar, maar het werkt het beste als je het binnen een jaar gebruikt.

3. Kan baking soda vervangen worden door bakpoeder?
Ja, je kunt bakpoeder gebruiken als vervanger voor baking soda als je daar niet genoeg van hebt.

4. Waar kun je baking soda kopen?
Baking soda is bijna overal te koop, van de supermarkt tot de drogist. Ook kun je het online bestellen.

5. Kan baking soda schadelijk zijn voor het lichaam?
Baking soda is niet schadelijk voor het lichaam, zolang je het maar niet in grote hoeveelheden eet.