Wasetiketten betekenis

Wasteketten zijn labeltjes die op kledingstukken worden genaaid om informatie te geven over hoe het kledingstuk moet worden gewassen en gedroogd. Deze informatie omvat instructies voor temperatuur, wasbeurten, droogcyclus en droger-instructies.

De betekenis van de symbolen op wasteketten

Wanneer je een nieuw kledingstuk koopt, heb je waarschijnlijk al eens een wasteketiket gezien. Op het etiket staan symbolen die de was- en drooginstructies weergeven. Sommige symbolen zijn vrij gemakkelijk te begrijpen, terwijl andere symbolen wat meer uitleg nodig hebben.

Het icoon van de wastobbe

Het icoon van de wastobbe is het symbool dat aangeeft welke wasbeurt geschikt is voor deze kleding. De wastobbe bevat vaak nummers die verwijzen naar de maximale temperatuur van de wasbeurt.

Strijksymbolen

Er zijn ook symbolen die aangeven of een kledingstuk gestreken mag worden en op welke temperatuur. Sommige symbolen bevatten een kruis om aan te geven dat het strijken niet is toegestaan.

Drogen

Symbolen die een cirkel weergeven betekenen dat het kledingstuk in de droger mag, terwijl symbolen met een vierkant aangeven dat het kledingstuk hangend moet worden gedroogd.

Waarom zijn wasteketten zo belangrijk?

Het volgen van de juiste instructies van wasteketten verlengt de levensduur van kledingstukken. Wanneer een kledingstuk op de verkeerde manier wordt gewassen kan het krimpen of vervormen, waardoor er sneller scheuren, gaten of andere beschadigingen ontstaan.

Tips bij het wassen van kleding

Hoewel het volgen van instructies van wasteketten belangrijk is, zijn er ook enkele algemene tips die kunnen helpen bij het wassen van kleding. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

– Overweeg om donkere kleuren apart te wassen om kleurvervaging te voorkomen.
– Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel om te voorkomen dat het kledingstuk te veel zeep opneemt.
– Zorg ervoor dat de wastrommel niet te vol is, zodat kledingstukken voldoende ruimte hebben om goed te wassen.
– Probeer kleding niet te vaak te wassen om kleurvervaging en slijtage van de stof te voorkomen.

Conclusie

Wasteketten zijn van essentieel belang om ervoor te zorgen dat kledingstukken zo lang mogelijk meegaan. Het begrijpen van de betekenis van de symbolen op wasteketten kan er ook voor zorgen dat kledingstukken worden gewassen op de juiste manier. Houd er daarnaast rekening mee dat goed binnen de beste manier is om kledingstukken te behandelen en te wassen.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik alle wasteketten op mijn kledingstukken controleren?

Ja, controleer altijd de wastewetten voordat u nieuwe kleding wast.

2. Kan ik een kledingstuk in een heet water wassen als het wastobbe 30 graden zegt?

Het wordt altijd aanbevolen om de instructies op de wasteketiketten te volgen. Als er staat dat het water niet warmer mag zijn dan 30 graden, moet u zich aan die instructies houden.

3. Wat moet ik doen als er geen instructies op de wasteketiketten zijn?

Probeer op een laag vuur te wassen of handwas. Als u niet zeker weet hoe u het kledingstuk moet wassen, raadpleeg dan een professionele stomerij voor advies.

4. Kunnen wasteketten anders zijn in andere landen?

Ja, het is mogelijk dat wasteketten en hun symbolen verschillen afhankelijk van het land waar het kledingstuk is geproduceerd.

5. Kan ik alle kledingstukken in de wasdroger stoppen?

Nee, niet alle kledingstukken mogen in de droger. Sommige kledingstukken moeten hangend worden gedroogd of als plat liggend worden gedroogd in de schaduw. Raadpleeg het wastiket op het kledingstuk om te zien of het drogen in de droger geschikt is voor dit kledingstuk.