Naaimachine beginner

Het is weer helemaal in!! Je eigen kleding maken! Hoe leuk is het om je eigen kleding of dat van je kinderen zélf te maken. Het geeft altijd voldoening wanneer je iets zelf hebt gemaakt waar je trots op kunt zijn.

Origineel

Met het maken van je kleding kom je praktisch nooit iemand tegen met hetzelfde kledingstuk. Natuurlijk kan het zijn dat je iemand ziet die een broek heeft van dezelfde stof waar jij nou toevallig een van rokje hebt gemaakt. Dat is gewoon grappig. Elk kledingstuk wat je zelf maakt is origineel en er bestaat geen tweede van.

Voldoening

Het geeft heel veel voldoening om zelf iets te creëren. Het is superleuk om van een simpel lapje stof een mooie outfit te maken. Wanneer je met een naaiklusje bezig bent doe je aan een soort mindfulness. Je focust je totaal op waar je mee bezig bent. Dat is eigenlijk altijd zo wanneer je creatief bezig bent. Het leuke is dat je aan het eind van je klus een voldaan gevoel hebt over je werk. Stress verdwijnt wanneer je met het maken van kleding bezig bent.

Op maat gemaakt

Kleding die je zelf maakt, is precies jou maat. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je iets moois koopt en het in de winkel helemaal top zit, maar dat wanneer je thuis bent er dingen aan de nieuwe broek of jurk mankeren. Zo jammer en frustrerend.

Wanneer je kleding zelf maakt kun je een patroon aanpassen aan jou lichaamslengte of breedte. Géén te korte of te lange jurken en krappe mouwtjes. Dat is verleden tijd. Zelfgemaakte kleding zit ook vaak beter in elkaar, dan gekochte kleding. Wat is er nou mooier dan een mooi afgewerkte naad of strepen die goed doorlopen.

Je eigen smaak

Wanneer je iemand bent die zijn eigen weg bewandeld en een geheel eigen smaak hebt, is met het maken van kleding helemaal prettig. Soms heb je iets in je hoofd wat in de winkels niet is te krijgen. Met de juiste stof en een goede naaimachine kun je je ideeën realiseren en tot uitvoer brengen. Ook wanneer je voor je kinderen iets wil maken is de aanschaf van een naaimachine een must. Alles met de hand in elkaar zetten is geen optie.

Duurzamer omgaan met kleding

Het maken van je eigen kleding is een stuk milieubewuster en duurzamer, dan dat je kleding koopt in winkels als bijvoorbeeld de Primark. Natuurlijk is het leuk om af en toe een bloesje daar te kopen, maar heb je je wel eens gerealiseerd hoeveel mensen met zo’n zelfde item rondlopen? Het is niet origineel en vaak heel snel in elkaar gezet. Hoe vaak gebeurd het niet, dat de naadjes openspringen omdat er nét op het randje is genaaid.. Dit soort kleding gooi je sneller weg. Kleding die zelf is gemaakt ga je niet snel in de prullenbak gooien. Je weet hoeveel tijd en aandacht het heeft gekost om het kledingstuk in elkaar te zetten.

Iedereen kan het!

Een aantal handige tips kunnen helpen om zelf kleding te maken.

Een goede naaimachine aanschaffen

Een goede naaimachine is het halve werk! Bovenstaande machines zijn speciaal bedoeld voor de beginner op het gebied van kleding maken. Ze zijn betaalbaar en zorgen ervoor dat je op simpele wijze kunt naaien. Maak natuurlijk eerst even wat proefdingetjes, voordat je aan het “echte” werk begint!

Naailessen nemen

Het zelf maken van kleding hoeft echt niet duur te zijn. Misschien is het een aanrader om een korte cursus “kleding maken” te volgen.. Kijk eens voor de aardigheid op https://www.denaaitafel.nl/online-naailes/ .

Misschien wil je uit een grote lap stof een broek of kinderrokje maken en weet je niet hoe je moet beginnen. Het is een kwestie van meten, knippen en naaien maar wanneer je nooit achter de naaimachine hebt gezeten is het een hele onderneming. De kans dat je de fout in gaat is best wel groot. Een cursus is daarom geen overbodige luxe. Het nemen van naailessen is een kwestie van tijd en geld. Hoe fijn is het om dit online te doen, vanachter je tablet of smartphone.

Patronen

Heb je de naaimachine in huis en heb je al een beetje ervaring met kleding maken? Zoek patronen van kleding die je graag wil maken. Niet al te moeilijk beginnen. Een eenvoudig rokje met daarop een t-shirt is al een goed begin. Dingen als een broek of jurkje zijn wat moeilijker. Begin dus simpel en bouw je ervaring langzaam op. Simpele kinderkleding maken is leuk en je leert op deze manier je naaimachine goed kennen.

Stof aanschaffen

Kijk in de omgeving waar je woont waar je op goedkope wijze stof en fournituren kunt kopen. Fournituren zijn knopen, ritssluitingen e.d. Ben je serieus van plan kleding te gaan maken, schaf dan een goede schaar en patroonpapier aan. Ook een centimeter en spelden zijn nodig.

Zet door

Misschien maak je in het begin kleding wat een beetje teleurstellend is. Het is belangrijk om een beetje door te zetten. Je kunt echt niet meteen de meest mooie avondjurken maken. Daar gaat echt wel een leerperiode aan voor af. Het belangrijkste is eigenlijk dat je het leuk vindt en je creativiteit er in kwijt kunt!

Aanschaf naaimachine

Het allerbelangrijkste wanneer je zelf kleding gaat maken is de aanschaf van een goede naaimachine. Wanneer je net begint, hoeft dit geen machine te zijn, waar je allerlei borduursels en knoopsgaten mee kunt maken. Wanneer een naaimachine beschikt over verschillende steeklengtes en zig-zag steken kan naaien, is dit al heel prettig! Hieronder een aantal tips die je kunt gebruiken bij het aanschaffen van een simpele naaimachine.

  • Een naaimachine met een vrije-handpositie is het beste.
  • Na drie uurtjes naaien is de naald echt wel op. Gooi deze weg en vervang voor een nieuwe naald. Zorg dus voor voldoende naalden die bij de machine passen.
  • Let bij aankoop van de naaimachine welke accessoires er worden bij geleverd.
  • Kies de naald die past bij de stof die je gaat bewerken.
  • Een naaimachine met regelbare steeklengte is een pré.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply