Zoutreservoir vaatwasser

Als je een vaatwasser hebt, heb je zeker wel eens van het zoutreservoir gehoord. Maar wat is de functie ervan en waarom is het belangrijk om dit regelmatig bij te vullen en te onderhouden? In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over het zoutreservoir van een vaatwasser.

Wat is het zoutreservoir?

Voordat we dieper ingaan op de functie van het zoutreservoir, is het belangrijk om te begrijpen wat het precies is. Het zoutreservoir is een apart compartiment in de vaatwasser waar je regenereerzout in doet.

Wat is regenereerzout?

Regenereerzout is grofkorrelig zout dat speciaal is ontworpen voor vaatwassers. Het heeft als functie om de hardheid van het water te verminderen, waardoor kalkaanslag wordt voorkomen. Kalkaanslag kan de werking van de vaatwasser verminderen en kan ervoor zorgen dat glazen en servies er dof uitzien.

Functie van het zoutreservoir

De vaatwasser heeft een waterontharder die ervoor zorgt dat het water wordt onthard voordat het de vaatwasser in gaat. Dit gebeurt door middel van regeneratie, waarbij het harde water door middel van ionenwisseling wordt omgezet in zacht water. Tijdens het regeneratieproces wordt het regenereerzout uit het zoutreservoir gebruikt om de ionen in het water te vervangen. Het zoutreservoir is dus van groot belang voor een optimale werking van de vaatwasser.

Wat gebeurt er als het zoutreservoir niet wordt bijgevuld?

Als het zoutreservoir van de vaatwasser niet regelmatig wordt bijgevuld, kan de kalk zich hechten aan de afwasmachine en de vaat. Dit kan leiden tot verstoppingen en andere problemen waardoor de vaatwasser niet meer goed werkt. Ook kan het zijn dat de vaat er vuil en dof uit gaat zien.

Hoe vaak moet je het zoutreservoir bijvullen?

Je kunt het beste het zoutreservoir van je vaatwasser bijvullen zodra het lampje op de vaatwasser begint te branden. Dit lampje geeft aan dat het regenereerzout bijgevuld moet worden.

Onderhoud van het zoutreservoir

Om ervoor te zorgen dat de vaatwasser goed blijft werken, is het belangrijk om niet alleen het zoutreservoir bij te vullen, maar ook om het regelmatig te onderhouden.

Reinig het zoutreservoir

Het is belangrijk om het zoutreservoir geregeld schoon te maken en eventuele restjes zout te verwijderen. Dit kan je doen door het reservoir uit de vaatwasser te halen en het af te spoelen onder de kraan. Let erop dat je het reservoir goed laat drogen voordat je het weer terugplaatst in de vaatwasser.

Controleer de juiste instellingen

Het is ook belangrijk om te controleren of de vaatwasser de juiste instellingen heeft. Afhankelijk van de hardheid van het water in jouw regio kan het zijn dat je de instellingen moet aanpassen om een optimale werking te garanderen.

Veelgestelde vragen

1. Is het mogelijk om keukenzout te gebruiken in plaats van regeneratiezout?
2. Wat kan ik doen als er zoutwater uit de vaatwasser lekt?
3. Wat zijn de gevolgen voor de vaatwasser als het zoutreservoir langere tijd niet wordt bijgevuld?
4. Waar kan ik regeneratiezout kopen?
5. Moet ik het zoutreservoir ook bijvullen als ik gebruik maak van een alles-in-één vaatwastablet?

Antwoorden op de veelgestelde vragen

1. Nee, het is niet aan te raden om keukenzout te gebruiken als vervanging voor regeneratiezout. Regeneratiezout bevat geen jodium en andere toevoegingen die wel in keukenzout zitten.
2. Wanneer er zoutwater uit de vaatwasser lekt, kan dit duiden op een probleem met de vaatwasser. Schakel in dat geval een erkende monteur in om het probleem op te lossen.
3. Als het zoutreservoir van de vaatwasser langere tijd niet wordt bijgevuld, kan er kalkaanslag op de vaat ontstaan en kan het zijn dat de vaatwasser is verstopt.
4. Regeneratiezout is verkrijgbaar bij supermarkten, bouwmarkten en online aanbieders.
5. Als je gebruik maakt van een alles-in-één vaatwastablet, hoef je geen regeneratiezout toe te voegen. In deze tabletten zit namelijk al zout verwerkt.

Conclusie

Het bijvullen en onderhouden van het zoutreservoir van je vaatwasser is van groot belang voor een optimale werking. Zorg dat je regelmatig het zoutreservoir bijvult en maak het reservoir, indien nodig, goed schoon. Zo heb je langer plezier van je vaatwasser en blijft je vaat mooi en schoon.