Zonnescherm schoonmaken oma

De zomer is vast nog nooit zo welkom geweest als in deze bizarre tijd waarin we leven. De zon schijnt en de temperaturen zijn hoog genoeg om de zomerse outfit weer uit de kast te toveren. Maar wanneer je lekker op je terras wilt vertoeven en gebruik wilt maken van je zonnescherm, kun je erachter komen dat deze wel een opfrisbeurt kan gebruiken. Wanneer oma aanbiedt om een handje te helpen, is het hoog tijd om dat even op te pakken. In dit artikel lees je dan ook hoe oma kan helpen bij het schoonmaken van jouw zonnescherm.

Waarom is het belangrijk om je zonnescherm te onderhouden?

Een zonnescherm heeft in de zomer heel wat te verduren. Het weer is warm en droog waardoor er stof en vuil wordt aangetrokken. Daarnaast kan ook het gebruik van het scherm zorgen voor vuil. Wanneer een zonnescherm niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan het vuil behoorlijk hechten aan het doek. Het kan zelfs voorkomen dat er schimmel ontstaat wanneer het doek nat blijft. Om dit te voorkomen en te genieten van een fris zonnescherm, is onderhoud dus belangrijk.

Benodigdheden

Voordat je begint aan het schoonmaken van het zonnescherm, is het handig om te weten wat je allemaal nodig hebt:

– Emmer water
– Zachte borstel of spons
– Eventueel wasmiddel
– Oma’s favoriete schoonmaakmiddel
– Tuinslang of hogedrukreiniger
– Ladder

Stap 1: Zonnescherm afwassen

Voor het schoonmaken van het zonnescherm begin je met het afwassen van het doek. Dit doe je door het te besproeien met de tuinslang of de hogedrukreiniger. Hiermee verwijder je al het losse vuil en stof en zet je het doek bovendien in de week. Let wel op dat je niet te dichtbij komt en met een zachte straal werkt om beschadigingen te voorkomen.

Stap 2: Het doek insoppen

Nadat het doek afgespoten is, maak je een emmer water klaar met een sopje van eventueel wasmiddel. Gebruik hiervoor geen schurende middelen en kies voor een natuurlijk middel om het doek niet aan te tasten. Met de zachte borstel of spons kun je vervolgens het doek insoppen.

Stap 3: Borstelen van het zonnescherm

Nu is het tijd om met de zachte borstel het doek van het zonnescherm voorzichtig te borstelen. Hiermee haal je nog meer vuil los en zorg je ervoor dat het doek weer fris en schoon wordt. Vergeet ook niet de randen en het mechanisme goed schoon te maken.

Stap 4: Afspoelen van het doek

Heb je het zonnescherm goed in gezeept en borstel je deze grondig af met de zachte spons, dan is het tijd om het doek weer af te spoelen. Dit kan wederom weer met de tuinslang of de hogedrukreiniger, maar let weer op dat je niet te dichtbij komt en geen te krachtige straal gebruikt.

Stap 5: Opdrogen van het zonnescherm

Nu het zonnescherm weer schoon is, is het belangrijk om deze nog even goed te laten drogen. Laat deze daarom in de zon hangen zodat deze goed kan ventileren. Is het zonnescherm volledig droog, dan kun je deze weer gemakkelijk gebruiken door deze in of uit te draaien.

Veelgestelde vragen

1. Waarmee kan ik het beste mijn zonnescherm schoonmaken? Het beste kun je kiezen voor een natuurlijk wasmiddel en een zachte borstel of spons.
2. Hoe vaak moet ik mijn zonnescherm schoonmaken? Het is aan te raden om het zonnescherm minimaal een keer per jaar grondig schoon te maken.
3. Kan ik ook een hogedrukreiniger gebruiken voor het schoonmaken van het doek? Ja, dat kan, maar let er wel op dat de straal niet te krachtig is om beschadigingen te voorkomen.
4. Mag ik het zonnescherm opvouwen als deze nog nat is? Nee, het is belangrijk om het zonnescherm goed te laten drogen voordat je deze opvouwt om schimmel en vervelende luchtjes te voorkomen.
5. Gaat mijn zonnescherm langer mee als ik deze regelmatig schoonmaak? Ja, door regelmatig het zonnescherm schoon te maken, voorkom je dat vuil en stof zich hechten aan het doek. Hierdoor gaat het zonnescherm langer mee en blijft deze bovendien mooier om te zien.