Zilvervisjes, wie kent ze nu niet? Bijna in elk huis vindt je deze beestjes die zich overal in huis verstoppen. Vooral op vochtige plekken, zoals de badkamer komen ze veel voor. Maar ook op andere plekken in huis komen ze veel voor. Maar waarom is het tegenwoordig zo’n plaag en vindt je bijna geen huis zonder deze zilvervisjes? En zijn ze gevaarlijk?
Zilvervliesjes zijn geen gevaarlijke beestjes. Ze zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid en doen ook niemand pijn. Wat ze wel doen is het beschadigean van de eigendommen in huis. Denk hierbij aan boeken, kleding, behang en verpakkingsmaterialen. Ze zijn hier dol op!
Zilvervisjes plaag in huis
Op de vraag waar zilvervisjes vandaag komen en zomaar in jouw woning zitten, is maar één antwoord op te geven, ze verhuizen namelijk mee op andere spullen die binnenshuis terecht komen of komen via naden en kieren de woning binnen, want deze is natuurlijk lekker warm en hier houden ze van. Net als vochtige omgevingen. Ze ontwikkelen zich het beste rond de 25 graden. Het maakt dus in feite niet uit of je een nieuwe woning hebt of een al wat oudere bewoond. In de oudere woningen is het vaak vochtiger en slechter geïsoleerd. Door dit vocht komen de visjes op af. De woningen van tegenwoordig zijn zo goed geïsoleerd, dat je hierbij juist weer vocht en warmte wordt vastgehouden dat ook weer een broeiplek is geworden voor de visjes. Kortom, in alle woningen komen ze voor en je ontkomt hier bijna niet aan. De zilvervisjes worden vaak vergeleken met de papiervisjes, aangezien beide in boeken kunnen voorkomen. Ze lijken ook erg op elkaar maar verschillen toch. Waar de papiervisjes zich juist richten op karton, behang en papier, richten de zilvervisjes zich op meer plekken, zoals schimmels (vochtig en warm) en voedselresten (ook vochtig en warm). Kortom, heeft u last van zilvervisjes binnenshuis en wil je ervan af komen? Dan is het zaak verder te lezen en de tips te volgen die kunnen helpen.
HG bestrijdingsmiddel
Geeft het idee van papier- en zilvervisjes in uw woning ook spontaan de kriebels? Dan kun je HGX spray tegen zilvervisjes kopen. Deze spray bestrijdt effectief de visjes binnenshuis en kan lang meegaan alvorens je de behandeling opnieuw moet starten. Het product werkt namelijk tot wel 6 weken door, waardoor overlast eenvoudig op te lossen is. Ook is de spray vlekvrij in gebruik. Alvorens je de spray gebruikt, moet je het goed schudden. Dan houd je het slangetje van de spuitdop op de te behandelen plaats en brengt de juiste hoeveelheid aan totdat het op de plek waar je spuit vochtig is. Wil je liever zelf aan de slag met eigen producten? Dan kun je onderstaande tips volgen.
Bestrijdingstips doe-het-zelf
Het bestrijden van de visjes kan ook door het volgen van onderstaande tips, zodat er geen spray in huis gehaald moet worden.
Zilvervisjes bestrijden tips
De eerste tip is om met een vochtige doek met gipspoeder neer te leggen op een willekeurige plek. Zilvervisjes gaan hierop afkomen maar eenmaal op de doek, kunnen ze niet meer weg. Eenmaal op de doek kun je ze vanzelf eraf schudden op een plek buitenshuis.
Ten tweede kunnen spinnenwebben beter blijven als je ze in huis ziet. Deze komen veel voor op zolder en daar zitten de zilvervisjes ook graag. De spinnen eten de visjes en zo ben je van dat probleem af. Ook kun je een lokdoos maken met brood, tip nr. 3. Door plakband om de pot te wikkelen en brood in de pot te stoppen, komen de visjes hierop af en blijven in de pot zitten, omdat ze niet over gladde oppervlakten kunnen bewegen. Ze kunnen dus eenmaal uit de ingang van de pot niet verder komen. Ook kun je een aardappel uithollen. Door deze in een open plastic zakje te leggen, komen de zilvervisjes af op de vochtigheid van de aardappel. Ze kruipen in het zakje. De volgende ochtend kunt u dus het zakje snel dichtknopen en weggooien.
Iets heel anders is inzetten van actieve middelen, zoals lavendel, citroen of azijn. Door een sprayflesje met water en wat druppels lavendel, citroen of azijn kunt u sprayen op plaatsen waar de zilvervisjes graag verblijven. Ze houden niet van de geur en zullen dan ook weg blijven.
Zilvervisjes in bed
Ja, ook dit kan voorkomen. Een bed is natuurlijk een lekker warme en vochtige plek, ideaal voor de zilvervisjes die hier dan graag komen. Om deze beestjes op deze plekken te verwijderen, moeten andere tips worden gevolgd. Zo moet de kamer goed gestofzuigd worden en het beddengoed op hoge temperatuur gewassen worden. Door het inzetten van lokdoosjes in de slaapkamer, kan het een en ander ook bestreden worden. Belangrijk is wel geen gif te plaatsen, omdat dit slecht is voor eigen gezondheid. Ook het goed luchten van de slaapkamer houdt de visjes op afstand en zorgt dit voor een goede ventilatie.
Het voorkomen van papier- en zilvervisjes
Voorkomen in plaats van bestrijden is natuurlijk alleen maar beter. Door kieren en naden binnenshuis te kitten, kunnen de beestjes niet snel in huis komen. Daarnaast is het goed om boeken en papier goed op te bergen, dus niet op de zolderruimtes neerleggen. De voorkeur gaat uit naar gesloten dozen of bakken zodat ze er niet in kunnen komen. Heeft u schilderijen in huis? Dan is het goed altijd even te kijken of er geen vraagschade te zien is. Indien binnenshuis behang op de muren is geplakt, is het goed dit behang zo goed mogelijk op elkaar aan te sluiten, zodat er geen kieren ontstaan en de beestjes zich hier niet onder kunnen verstoppen. De allerbelangrijkste tip om te geven is de woning altijd goed te ventileren. Door goede ventilatie maak je het de visjes moeilijker om te overleven, omdat warmte en vocht uit huis wordt gehaald. Verder is het verstandig om uw huis goed te ventileren. Zilvervisjes houden namelijk van een warme en vochtige omgeving en met goede ventilatie maakt u het ze in ieder geval moeilijker om te overleven.