Witte was wassen

Ze zeggen dat wit de kleur van onschuld is, maar wanneer het gaat om het wassen van witte kledingstukken, kan het soms lastig zijn om ze echt blank te houden. Gelukkig zijn er veel tips en trucs om je witte was weer helder te krijgen en te houden. Hier zijn de beste adviezen van een schoonmaakbaas om jouw witte kledingstukken weer te laten stralen zoals op de dag dat je ze kocht!

Het belang van gescheiden wassen

De beste manier om witte kleding weer lichter te krijgen en stralender te maken, is om het apart te wassen van kleurrijke kledingstukken zoals donkerblauw, rood en groen. Het mengen van kleurrijke kleding in de wasmachine kan leiden tot het vervagen van de kleuren, zelfs wanneer de kleding nog nieuw is. Was witte kledingstukken ook niet samen met handdoeken of andere items die pluizen kunnen produceren, want dit kan zorgen voor een grauwe waas op het witte textiel.

Het gebruik van het juiste wasmiddel

Een essentiƫle factor bij het wassen van witte kleding is het gebruik van het juiste wasmiddel. Sommige wasmiddelen beweren speciaal ontworpen te zijn voor witte of heldere kleuren, terwijl anderen sterkere bleekmiddelen bevatten. Kies bij het kiezen van een wasmiddel dat bedoeld is voor witte of heldere kleuren voor een geschikt product dat jouw witte kledingstukken weer helder en schoon maakt zonder het risico op beschadiging.

Behandel vlekken snel

Vlekken maken witte kleding minder stralend. Dus, behandel vlekken snel om te voorkomen dat ze permanent in het textiel trekken. Breng bijvoorbeeld gewoon wat bakpoeder aan op de vlek en wrijf eroverheen met een vochtige doek om de vlek los te maken en te verwijderen.

Gebruik baking soda als wasverzachter

Baking soda is een geweldig hulpmiddel voor het wit houden van jouw wasgoed. Voeg ongeveer een half kopje baking soda toe in de wasmachine om stoffen witter te maken en de was zacht te maken. Het werkt zelfs als een wasverzachter en zorgt ervoor dat jouw kleding minder stijf is na het wassen.

Hang de witte kleding buiten op

Nadat je hebt gewassen, is het beter om je witte kleding buiten op te hangen in plaats van in de droger. Het is gratis en het is effectief! Witte kleding krijgt de kans om te bleken in het zonlicht en blijft zo helder en stralend.

Gebruik de juiste dosering

Lees de instructies op de verpakking van het wasmiddel om er zeker van te zijn dat je de juiste dosering gebruikt. Wanneer je te veel wasmiddel gebruikt, kan dit problemen veroorzaken, bijvoorbeeld het verstoppen van de wasmachine, een geur op de kleding, of een witte poederachtige rest op het textiel achterlaten.

Vermijd hoge temperaturen

Raak niet in de verleiding om de temperatuur warm te maken wanneer je de witte was wast. Hoge temperaturen kunnen kleding beschadigen, krimpen of zorgen voor vervaging van de kleuren. Het is dus aanbevolen om het op lage en koude temperaturen te wassen om de duurzaamheid van jouw witte kledingstukken te verbeteren.

Wassen met azijn

Azijn kan een effectieve manier zijn om witte kleding helder te houden. Het zuur van de azijn helpt om eventuele opgehoopte vuilresten op te lossen en verwijdert ook geuren. voeg gewoon een half kopje azijn toe in de wasmachine direct nadat je de wasmiddelen hebt toegevoegd.

Bedrijfsmiddelen

Wasmiddel is niet de enige factor bij het wassen van de witte was. Gebruik ook de juiste hoeveelheid gebaseerd op jouw wasmachine, en controleer of de machine schoon is voordat je gaat wassen. Veeg de binnenkant van de wasmachine regelmatig af met een vochtige doek om vuil, schimmel en zeepresten te verminderen.

Gebruik bleekmiddel

Een andere optie om je witte was er weer zo goed als nieuw uit te laten zien, is het gebruik van bleekmiddel. Voor het gebruik van bleekmiddel op witte stoffen, zorg ervoor dat je het mengt met water en doe het voorzichtig in de wasmachine.

Gebruik citroensap

Citroensap is zuur en kan vuil en vlekken oplossen, en het werkt erg goed als natuurlijke bleekmiddel. Meng wat water en citroensap in een spuitfles en spuit het op de vlekken in je witte kleding.

Gebruik wasballen

Wasballen zijn een milieuvriendelijke alternatief voor wasmiddel en sommige versies geven een boost aan de witte kledingstukken. Deze ballen bevatten ingrediƫnten die ruwe katoenvezels zachter maken, hierdoor worden de vezels niet meer grijzig.

Controleer het etiket van de kleding

Het is altijd belangrijk om het label van elk kledingstuk dat je in de witte was wilt wassen, te lezen. Elk kledingstuk is anders en tijdens het wassen kunnen ze verstrikt raken en het toebrengen schade aan elkaar of aan andere kledingstukken.

Stop de wasmachine op tijd

Als je de wasmachine te vol stopt, wordt niet alles goed gewassen en wordt het water verdeeld en loopt het water niet goed weg. Zo krijg jij misschien geen schone was. En als je te veel was toevoegt, zal het langer duren voor de kleding droogt.

Gebruik microvezeldoeken als waszakken

Microvezeldoeken zijn niet alleen handig om mee schoon te maken, maar ook als waszakken voor witte kleding. Doe het kledingstuk in een microvezeldoek/zak om pluisjes en pluisjes te voorkomen. Dit zorgt ook voor extra bescherming tijdens het wassen en beschermt de kleding tegen het raken van andere kledingstukken.

Conclusie

Wanneer het gaat om het wassen van jouw witte kleding, zijn er meer manieren om het te doen dan de meeste mensen denken, en het hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn. Volg deze tips om de beste resultaten te bereiken en jouw witte kleding weer stralend schoon te krijgen.

Veelgestelde vragen

1. Wat gebeurt er als ik mijn witte en gekleurde kleding samen was?
2. Welk wasmiddel kan ik gebruiken om het wit te behouden?
3. Welke bleekmiddelen kan ik gebruiken voor mijn witte kleding?
4. Kan ik mijn witte kleding in de droger doen?
5. Moet ik de wasmachine na elke wasbeurt schoonmaken?

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik mijn witte en gekleurde kleding samen was?

Het mengen van kleurrijke kleding in de wasmachine kan leiden tot het vervagen van de kleuren, zelfs wanneer de kleding nog nieuw is.

Welk wasmiddel kan ik gebruiken om het wit te behouden?

Kies bij het wassen van witte kleding voor een wasmiddel dat bedoeld is voor witte of heldere kleuren.

Welke bleekmiddelen kan ik gebruiken voor mijn witte kleding?

Een optie is het gebruik van bleekmiddel op witte stoffen, zorg er wel voor dat je het mengt met water en voorzichtig toevoegt aan de wasmachine.

Kan ik mijn witte kleding in de droger doen?

Het is beter om witte kleding buiten op te hangen om te bleken in het zonlicht en zo helder en stralend te houden.

Moet ik de wasmachine na elke wasbeurt schoonmaken?

Ja, veeg de binnenkant van de wasmachine regelmatig af met een vochtige doek om vuil, schimmel en zeepresten te verminderen.

Wat zijn enkele tips om vlekken op witte kleding te behandelen?

Behandel vlekken snel om te voorkomen dat ze permanent in het textiel trekken. Bijvoorbeeld, breng bakpoeder aan op de vlek en wrijf eroverheen met een vochtige doek om de vlek los te maken en te verwijderen.