Wd40 kalk verwijderen

Heb je last van kalkaanslag in je badkamer of keuken? Kalkaanslag kan hardnekkig zijn en lastig te verwijderen. Gelukkig is er WD40, een multifunctionele spray die niet alleen smeert, maar ook schoonmaakt. Maar hoe werkt WD40 precies bij het verwijderen van kalkaanslag? In dit artikel delen we verschillende tips en tricks.

Wat is kalkaanslag?

Als water verdampt, blijven er mineralen achter die zich ophopen op oppervlakken. Dit noemen we kalkaanslag. Het ziet er vaak wit of geelachtig uit en kan voorkomen op kranen, douchekoppen, gootstenen, wc-potten en meer.

Waarom is kalkaanslag vervelend?

Kalkaanslag ziet er niet alleen niet zo mooi uit, het heeft ook andere nadelen. Het kan zorgen voor een mindere waterkwaliteit, waardoor je bijvoorbeeld minder goed schuimt tijdens het douchen. Daarnaast kan het ook verstoppingen veroorzaken, wat voor problemen kan zorgen bij de afvoer van water.

Hoe werkt WD40 bij kalkaanslag?

WD40 staat vooral bekend om de smeerfuncties, maar het kan ook helpen om kalkaanslag te verwijderen. Dit komt door de oplosmiddelen in het middel. Het lost namelijk calciumcarbonaat, oftewel kalkaanslag, op. Daarnaast heeft het ook een bepaalde werking op de oppervlakte spanning. Hierdoor kan het vuil makkelijker worden verwijderd.

Tips voor het gebruik van WD40 bij kalkaanslag

– Spuit WD40 op de kalkaanslag en laat het een paar minuten inwerken.
– Gebruik een zachte borstel of doek om de kalkaanslag weg te vegen.
– Spoel het oppervlak af met water en droog het na met een schone doek.
– Herhaal de behandeling indien nodig, totdat de kalkaanslag volledig is verdwenen.
– Gebruik WD40 niet op poreuze oppervlakken zoals marmer of graniet, hierdoor kan het middel de structuur van het materiaal aantasten.

Andere manieren om kalkaanslag te verwijderen

Naast het gebruik van WD40 zijn er ook nog andere manieren om kalkaanslag te verwijderen. Hieronder een aantal opties:
– Azijn: Azijn lost kalkaanslag ook op. Meng een gelijke hoeveelheid azijn en water en breng het aan op de kalkaanslag. Laat het 10 minuten intrekken en veeg het weg met een doek.
– Citroenzuur: Net als azijn kan citroenzuur ook helpen om kalkaanslag te verwijderen. Meng een beetje poeder met water en maak er een papje van. Breng het aan op de kalk en laat het een paar minuten inwerken. Spoel het daarna af met water en wrijf het droog met een doek.
– Cola: Het zuren in Cola kunnen ook helpen om kalkaanslag op te lossen. Giet wat cola over de kalkaanslag en laat het even intrekken. Maak het vervolgens schoon met een doek.

Conclusie

Kalkaanslag is vervelend, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om het te verwijderen. WD40 is een handig middel dat ook kan helpen bij kalkaanslag. Het is belangrijk om het middel alleen te gebruiken op oppervlakken die niet poreus zijn.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik WD40 gebruiken op alle oppervlakken?
Nee, WD40 kan de structuur van poreuze materialen zoals marmer of graniet aantasten. Gebruik het middel alleen op niet-poreuze oppervlakken.
2. Hoe vaak moet ik de behandeling herhalen?
Dit hangt af van de hoeveelheid kalkaanslag en de diepte ervan. Herhaal de behandeling totdat de kalkaanslag volledig is verdwenen.
3. Kan ik WD40 gebruiken op mijn glazen douchewand?
Ja, je kan WD40 gebruiken op je glazen douchewand om kalkaanslag te verwijderen.
4. Is het veilig om WD40 te gebruiken?
Ja, WD40 is over het algemeen veilig om te gebruiken. Houd het gebruik beperkt tot oppervlakken en vermijd inslikken of oogcontact.
5. Wat is de beste manier om kalkaanslag te voorkomen?
Droog oppervlakken af na gebruik en maak ze regelmatig schoon met een mild schoonmaakmiddel. Zo voorkom je dat er kalkaanslag ontstaat.