Wc schoonmaken oma weet raadt

Wanneer het gaat om het schoonmaken van het toilet, zijn er talloze methoden die je online tegen kunt komen. Maar heb je ooit gehoord van de tips van grootmoeder? Onze grootouders hebben geleefd in een tijdperk waarin chemische schoonmaakproducten niet zo gebruikelijk waren als nu, dus ze hadden geen andere keuze dan vertrouwen op natuurlijke alternatieven en trucs die al tientallen jaren worden doorgegeven. In dit artikel leer je enkele tips voor het schoonmaken van je toilet op een manier zoals grootmoeder dat zou doen.

1. Gebruik azijn en zuiveringszout

Azijn en zuiveringszout zijn twee gemeenschappelijke huishoudelijke artikelen die veelzijdiger zijn dan je misschien denkt. Om het toilet schoon te maken, meng je een oplossing van 1 deel azijn en 1 deel water in een spuitfles. Spray de binnenkant van de wc-pot royaal met de oplossing, en strooi vervolgens zuiveringszout over de top. Laat het ongeveer 10-15 minuten staan en schrob vervolgens de binnenkant schoon met een wc-borstel. Spoel de wc tenslotte door.

2. Maak gebruik van tandpasta

Wist je dat tandpasta niet alleen goed is voor je tanden, maar ook voor het schoonmaken van je toilet? Breng een kleine hoeveelheid tandpasta aan op de wc-borstel en schrob ermee de binnenkant schoon. Hierbij laat je de tandpasta enkele minuten staan om het oppervlak grondig te reinigen. Hierna kun je de wc doorspoelen.

3. Maak gebruik van Soda

Soda is een geweldige manier om die hardnekkige vlekken en aanslag in de wc-pot te verwijderen. Strooi wat soda in de wc-pot en laat het intrekken gedurende de nacht. De volgende dag kun je de binnenkant van de wc-pot schoonmaken met een wc-borstel. Door deze methode kun je moeiteloos de vuilresten schoon schrobben.

4. Kies voor citroen

Citroenen staan bekend om hun natuurlijke antibacteriële eigenschappen en daarom zijn ze zeer geschikt voor het reinigen van het toilet. Snij een citroen doormidden en knijp het sap in de wc-pot. Laat het 30 minuten intrekken en spoel de wc vervolgens door. Hierdoor is de bak ontdaan van alle restanten van bacteriën.

5. Gebruik azijn en afwassenmiddel

Meng 1 deel azijn met een paar druppels afwasmiddel en een paar druppels etherische olie om van de onaangename geuren af te komen. Spray het mengsel royaal in de wc-pot en laat het ongeveer 15 minuten intrekken. Schrob vervolgens de binnenkant van de wc-pot schoon met een wc-borstel en spoel het toilet door.

6. Laat een bruisbal smelten

Bruisballen zijn niet alleen bedoeld voor de badkuip, maar kunnen ook worden gebruikt om een wc-pot schoon te maken. Laat simpelweg een bruisbal oplossen in de wc-pot en laat het ongeveer 20 minuten intrekken voordat je het toilet doorspoelt. Deze methode zorgt ervoor dat de binnenkant van de wc-pot glanzend schoon is.

7. Gebruik etherische olie

Etherische oliën zijn doeltreffende middelen om ongewenste geuren uit het toilet te verwijderen. Voeg simpelweg een paar druppels etherische olie toe aan een spuitfles gevuld met water en spray dit in de toilet. Je kunt bovendien kiezen uit verschillende heerlijke geuren die ook nog eens een rustgevend effect op je hebben.

8. Gebruik een oude tandenborstel voor lastige plekjes

Voor hardernekkige plekken op moeilijk bereikbare plaatsen, neem je een oude tandenborstel en doop je deze in de azijn. Schrob vervolgens de vervuilde plekken schoon en gooi de tandenborstel daarna weg. Deze methode zorgt ervoor dat je toilet weer een frisse uitstraling heeft.

9. Vermijd gebruik van gevaarlijke chemische middelen

In het algemeen zijn chemische stoffen niet gunstig voor de gezondheid. Tijdens schoonmaakwerkzaamheden kunnen deze schadelijke dampen uitstoten en dit kan allergische reacties veroorzaken. Het is dan ook beter om te kiezen voor natuurlijke producten om het toilet schoon te maken.

10. Gebruik citroenzuur

Citroenzuur is een wit poeder verkrijgbaar bij de apotheek of in de supermarkt. Voor een effectieve reiniging van de wc-pot, doe je twee lepels citroenzuur in de wc pot en laat het 1-2 uur intrekken. Deze methode is een betaalbaar en efficiënte oplossing.

11. Gebruik een stoomreiniger

Een stoomreiniger is een van de beste manieren om het toilet te reinigen zonder gebruik te maken van hardnekkige middelen. Stoomreinigers zorgen er namelijk voor dat de bacteriën worden gedood. Hierbij kun je moeiteloos de bacteriën verwijderen van wandtegels, toiletten, closes, etc.

12. Maak gebruik van olijfolie

Wist je dat olijfolie een goed middel is om je wc-pot te laten glanzen? Breng simpelweg wat olijfolie aan op een oude doek en poets de wc-pot ermee. Hierdoor ontstaat er een mooie glans op de wc-pot.

13. Gebruik een wc-blok

Met een wc-blok houd je je wc schoon en ruikt het altijd fris. Deze blokken zijn te koop bij de meeste supermarkten en drogisterijen en het enige wat je hoeft te doen is het in de wc-pot te hangen. Vijf minuten later is de wc gedesinfecteerd en ruikt het ook nog eens lekker.

14. Leer je gezin ook de trucjes van oma

Maak er een gewoonte van om de tips die je hier hebt geleerd te delen met je gezin. Uiteindelijk is het de beste manier om meer handen aan de arbeid te hebben en samen het toilet schoon te maken.

15. Gebruik geen schurende reinigers

Het gebruik van schurende reinigers, zoals schuurmiddel of staalwol, is zeer ongunstig voor de wc-pot. Het kan zorgen voor krassen en in sommige gevallen zelfs scheuren. Kies altijd voor milde reinigers om de wc-pot te poetsen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar milieuvriendelijkere en veiligere manieren om je toilet schoon te maken, dan bieden de bovengenoemde tips uitkomst. Door deze tips te volgen, los je het probleem op en zorg je voor een schone badkamer. Voor de beste resultaten is elke methode het handigst om regelmatig toe te passen.

Veelgestelde vragen

1. Zal het mengsel van azijn en soda mijn toilet beschadigen?
Nee, het mengsel van azijn en soda zal geen schade veroorzaken. Het is juist effectief voor het schoonmaken van je toilet.

2. Hoe kan ik tandpasta gebruiken om mijn wc-pot schoon te maken?
Breng een kleine hoeveelheid tandpasta aan op de wc-borstel en schrob daarna de wc-pot schoon

3. Kan ik een stoomreiniger gebruiken op mijn wc-pot?
Ja, je kunt een stoomreiniger gebruiken om je wc-pot schoon te maken zonder gebruik te maken van reinigingsmiddelen.

4. Hoe kan ik krassen op mijn wc-pot vermijden?
Vermijd het gebruik van reinigingsmiddelen die schurend werken.

5. Hoe vaak zou ik mijn toilet moeten schoonmaken?
Het is aan te raden om je toilet minstens één keer per week te poetsen.

Veelgestelde vragen

Zal het mengsel van azijn en soda mijn toilet beschadigen?

Nee, het mengsel van azijn en soda zal geen schade veroorzaken. Het is juist effectief voor het schoonmaken van je toilet.

Hoe kan ik tandpasta gebruiken om mijn wc-pot schoon te maken?

Breng een kleine hoeveelheid tandpasta aan op de wc-borstel en schrob daarna de wc-pot schoon

Kan ik een stoomreiniger gebruiken op mijn wc-pot?

Ja, je kunt een stoomreiniger gebruiken om je wc-pot schoon te maken zonder gebruik te maken van reinigingsmiddelen.

Hoe kan ik krassen op mijn wc-pot vermijden?

Vermijd het gebruik van reinigingsmiddelen die schurend werken.

Hoe vaak zou ik mijn toilet moeten schoonmaken?

Het is aan te raden om je toilet minstens één keer per week te poetsen.