Wat was je op welke temperatuur

Wat was je op welke temperatuur

In deze moderne tijd heeft bijna iedereen een wasmachine. Wassen met de hand doe je misschien nog eens wanneer je een kwetsbaar stukje kleding moet uitwassen. Alle wasgoed stoppen we tegenwoordig in de wasmachine. Van spijkerbroek tot onderlakens van sokken tot truien. Het is heerlijk wanneer we onze kleding weer schoon uit de machine kunnen halen en lekker kunnen laten drogen in de buitenlucht…Het ruikt dan zo lekker wanneer we het weer binnen halen, strijken en in de kast leggen.

Kunnen of willen we niet buiten drogen dan is de droogtrommel ook een uitkomst!

Op welke temperatuur?

Een spijkerbroekenwas heeft weer een andere temperatuur nodig dan glasvezelgordijnen. Het wasetiket, wat bijna altijd in je kleding te vinden is, brengt uitkomst. Er staan symbolen op het etiket die duidelijk laten zien hoe heet of lauw je mag wassen, hoe heet je mag strijken, mag het kledingstuk naar de stomerij enz.enz. Hieronder zie je een etiket wat laat zien dat het kledingstuk op 30 graden mag worden gewassen, niet mag worden gestreken, niet mag worden gebleekt en niet naar de stomerij mag. Ook mag het kledingstuk niet heet worden, dus niet in de droogtrommel! Het is handig wanneer je zo’n etiket een beetje kunt lezen.

Wat was je op welke temperatuur 1

Het eerste tekeningetje laat een tobbe zien. Daar staat altijd de temperatuur op wat nodig is om het kledingstuk schoon te krijgen.

  • 30 Graden wordt meestal gebruikt voor de meest fijne was zoals zijde en wol. Ook kwetsbaar materiaal wordt op 30 graden gewassen.
  • Katoen en witte kledingstukken mogen op 40 graden.

Wat was je op welke temperatuur 2

  • 60 Graden zie je meestal op de handdoeken, beddengoed, katoenen luiers en schoonmaakdoekjes.
  • 90 Graden is de heetste stand die niet zo vaak wordt gebruikt. Kan eventueel om witte handdoeken, schoonmaakdoeken en lakens in te wassen.

90 graden

Wasgoed wat behoorlijk vies kan worden zou je af en toe is op een 90 gradenwas kunnen draaien. In dweilen, schoonmaakdoekjes maar ook katoenen luiers kunnen vlekken komen die er op een gewone 60 graden draai niet uitgaan. Een was die je op 90 graden draait wordt ook wel een kookwas genoemd. De was wordt als het ware gekookt. Vroeger zette men een grote ketel op het vuur wat aan de kook werd gebracht en liet sudderen net zolang tot de vlekken waren verdwenen.

90 Tot 95 graden is het heetste wat een doorsnee wasmachine aan kan.

60 graden

Schoonmaakdoekjes, dweilen, hand- en theedoeken kunnen allemaal op 60 graden worden gewassen. Wil je dit textiel extreem schoon, dan is 90 graden ook een optie. Heet wassen is wenselijk om de eventuele bacteriën te doden. Verdeel je wasgoed wel op kleur. Wit bij wit en donker bij donker. Zo blijven je witte handdoeken ook daadwerkelijk wit. Doe je bij een witte was een donkere handdoek, dan loop je de kans dat je witte handdoeken er grauw uit gaan zien.

40  graden

T-shirts en lichtgekleurd wasgoed kun je op 40 graden wassen. Heb je donker gekleurde kledingstukken keer deze dan binnenste buiten en was apart. Dus niet donker en licht door elkaar. Het beste is om gelijke kleuren met elkaar te wassen. Heb je bijvoorbeeld shirts en handdoeken in een rood en oranje kleur, was deze dan samen.

Synthetische shirtjes kunnen het beste op 30 graden worden gewassen. Op te hoge temperaturen wordt de stof echt lelijk.

30 graden

Een wollen trui of sjaal moet worden gewassen met een wolwasprogramma. Geen ronddraaiende, maar een heen en weer wiegende trommel.  Een wolwasprogramma kan koud worden gedraaid maar zal meestal niet warmer worden dan 30 graden.

Spijkerbroeken

Wat was je op welke temperatuur 3

De fijne was

Wat was je op welke temperatuur 4

Fijn wasgoed bestaat meestal uit kwetsbare stoffen die gemakkelijk kunnen beschadigen of verkleuren. Het is een aanrader om kledingstukken, als een mooie bh, met de hand te wassen. Het is ook zonde van de energie om één of twee stuks in de wasmachine te wassen. Gebruik een fijnwasmiddel of een klein beetje babyshampoo voor je handwasje. Bedenk dat je in ieder geval dit soort wasgoed nooit in de droger mag stoppen.

Heb je wat meer fijne was en heb je op de labels kunnen zien dat ze in de wasmachine mogen, doe ze dan in een waszak die speciaal voor de fijne was is. Zo blijft alles mooi bij elkaar en kan er niets beschadigen. Let er ook op dat je geen felle kleuren bij witte spulletjes doet..

Niet wassen!

Wat was je op welke temperatuur 5

Soms laat een label op een kledingstuk een pictogram zien, waar je uit kunt opmaken dat je dit textiel niet mag wassen. Er staat dan meestal een symbool bij, waar je uit kunt opmaken, dat het naar de stomerij moet. Wil je zo min mogelijk gebruik maken van een stomerij en zelf je kleding reinigen, let dan op het label wanneer je kleding gaat kopen.

Een kledingstuk wat niet mag worden gewassen, zal erg beschadigen wanneer je dit toch de wasmachine doet.

Milieubewust wassen

We willen allemaal dat onze kinderen en de kleinkids nog op een goede manier kunnen leven op onze planeet. Je kunt een kleine bijdrage leveren door milieubewust om te gaan met de wasmachine. Wanneer je veel gebruik maakt van het 90 graden wasprogramma, dan ben je per wasbeurt ruim 1,10 euro kwijt. Doe je de was op 30 graden dan zijn de kosten beduidend minder, namelijk 0,76 eurocent. Probeer als consument hier rekening mee te houden. Het scheelt niet alleen in je portemonnee maar ook het milieu vaart er wel bij.

Het energieverbruik van de wasmachine maakt zo’n 4% van het totale elektriciteits verbruik in een huishouden uit. Ook brengt stroomverbruik broeikasgassen met zich mee. Het is daarom erg zinvol om verstandig met de wasmachine en wasgoed om te gaan. Ook het gebruik van ecologische wasmiddelen zullen bijdragen aan een beter milieu.