Wat mag bij het plastic afval ?

Wat mag bij het plastic afval ?

Plastic….we komen er in om en gooien steeds meer van dit materiaal op de afvalberg. Met het gevolg, dat de oceanen vervuild raken met plastic afval. Er is zelfs een gebied waar 79.000 ton afval (plastic) bij elkaar drijft. Een omtrek welke drie keer zo groot is als Frankrijk en ook wel de plastic soep wordt genoemd. Mensen gooien té veel plastic weg. Overal op de wereld wordt plastic in zee gevonden. De plastic soep is overal.

Leven in zee

Het leven in zee wordt door het plastic ernstig verstoord. Dieren, zoals de zeehond, raken verstrikt in plastic en komen daardoor te overlijden. Heb je wel eens een schildpad met een plastic rietje door zijn neusgaten gezien? Echt verschrikkelijk en dit komt allemaal door de mens! Wij gebruiken namelijk dat plastic en denken niet meer zonder te kunnen.

Ook de vissen lijden enorm onder de plastictroep in zee. Zij eten samen met hun voedsel piepkleine deeltjes plastic op. Uiteindelijk komt dit dan weer in de maag van mensen en andere dieren terecht. Een plasticvrije zee zou fantastisch zijn, maar dan moeten wij als mens toch gaan veranderen..

Tips om het milieu te sparen

Het is niet alleen plastic waar we met zijn allen last van hebben, maar er zijn ook nog vele andere materialen die onze wereld vervuilen. Heel veel milieuvervuilende producten kunnen worden vervangen door natuurlijk materiaal. Dat spaart niet alleen het milieu, maar we houden er ook nog geld aan over.

Plastic scheermesjes

Plastic scheermesjes gaan een beperkte tijd mee. Beter is het, om een keer iets meer uit te geven aan een duurzaam scheermes. Een safety razer is iets duurder maar gaat een half leven mee. Plastic scheermesjes komen na verloop van tijd toch weer in het milieu terecht.

Bamboe tandenborstel

Bamboe is een natuurlijk materiaal wat afbreekbaar is. Veel beter voor het milieu! Een tandenborstel vervang je minimaal één keer per drie maanden. Dat is 4 tandenborstels per jaar. Dat lijkt weinig, maar wanneer iedereen dit zou doen, zou dat enorm veel schelen.

Herbruikbare waterfles

Omdat wij als mens erg veel petflesjes met water aanschaffen, komt er ook veel plastic in het milieu. Gelukkig kan tegenwoordig een petflesje weer ingeleverd worden voor statiegeld. Wel even opletten dat er een logo op het flesje staat. Voor één petflesje krijg je 15 eurocent. Het is echter nóg veel beter om een goed, sterk, herbruikbaar waterflesje aan te schaffen en die zelf te vullen met leidingwater. Het water wat doorgaans uit de kraan komt is net zo lekker en fris, dan wanneer je het in een flesje koopt.

Stoffen tasje

In Nederland zijn de winkeliers er eindelijk van doordrongen dat je niet elk artikeltje in een plastic tasje hoeft te doen. Veel ondernemers gebruiken  papieren tasjes en het winkelend publiek zorgt tegenwoordig voor zijn eigen tasje. Dit kan natuurlijk een plastic tasje zijn wat je steeds weer hergebruikt maar een linnen tasje is natuurlijk vele malen beter en zal na weggooien niet het milieu belasten.

Bamboe bestek

Schaf in plaats van plastic bestek, bamboe bestek aan. Vooral wanneer je even een snelle hap buiten de deur eet gebruik je vaak plastic bestek. Bamboe is vele malen beter en kan nog eens worden hergebruikt..

Roestvrij stalen rietjes

Plastic rietjes zijn voor de dieren om ons heen een ware plaag. Vogels, vissen, eenden enz. hebben ontzettend veel last van plastic rietjes. Op dit moment gaan veel ondernemers over op papieren rietjes. Deze zijn snel verdwenen wanneer ze zijn gebruikt. Papier lost zich snel op in de natuur. Voor in het eigen huishouden zijn roestvrij stalen rietjes fantastisch. Ze gaan jaren mee en kunnen tijdens de afwas worden gereinigd.

Afval scheiden

In Nederland wordt 60% van ons afval gescheiden. Grondstoffen worden bespaard evenals energie. Papier, glas, batterijen en plastic kunnen worden hergebruikt wanneer ze worden gescheiden. Het levert dus, niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee veel geld op. Het is echter wel noodzaak dat zorgvuldig moet worden gescheiden. Gooi zo wie zo geen plastic in de gft bak en geen gloeilampen in de glasbak. Gooi ook geen plasticfolie wat over de folders zit in de papierbak, maar deponeer dit bij het plastic. Op deze manier kan afval pas goed worden verwerkt.

Wat mag bij het plastic afval?

Het gemiddelde gezin heeft een enorme hoeveelheid plastic afval per week. Veel mensen gooien plastic verpakkingen bij het restafval. Een groot aantal afscheidingsinstallaties kunnen plastic van andere materialen scheiden. Dit is echter niet overal het geval. Veel gemeentes hebben naast de restafval en de gft bak een papier- en plastic bak. Je tuin komt vol te staan met verschillende containers wat het makkelijk maakt plastic van ander afval te scheiden. Heb jij geen plastic afvalbak, dan zal er in jou gemeente vast op een centrale plek een plastic-container te vinden zijn.

Welk plastic afval?

Het meeste plastic wat in een huishouden wordt gebruikt, zijn verpakkingsmaterialen. Deze mogen (natuurlijk leeg) bij het plasticafval. Dit zijn o.a.

  • Knijpflessen (saus, olie)
  • Lege chipszakken
  • Flessen van water, melk, azijn en frisdrank
  • Bakjes en bekers, yoghurt, patatbakjes, vlabekers
  • Koffieverpakkingen
  • Wasmiddelflessen, zeep en shampoo
  • Knijpzakjes (denk hierbij aan kattenvoerzakjes, Breaker en Capri-Sun)
  • Kaas, vlees en visverpakkingen
  • Verpakkingen van tandenborstels en speelgoed
  • Lege tubes van tandpasta, gel, etc.
  • Folie van tijdschriften
  • Boterkuipjes en kuipjes van smeerkaas en saus
  • Plastic zakjes- en tasjes
  • Plantenpotjes
  • Doordrukstrips
  • Plastic zakken van rijst, brood, pasta en snoep

Probeer plastic afval zo klein mogelijk te maken. Heb je bijvoorbeeld een lege melkpak van 2 liter, laat hier dan de lucht uitlopen en draai de dop er weer op. Zo ontstaat een plat stuk afval.

Wat mag niet?

Kapotte emmers die van hard plastic zijn gemaakt. Ook speelgoed van hard plastic mag niet bij plastic afval. Grote stukken plastic van bijvoorbeeld een partytent moeten naar een afvalbrengstation worden gebracht.

Nuttig

Het is goed voor het milieu en nuttig om plastic te verzamelen. Plastic kan worden hergebruikt om bijvoorbeeld bermpaaltjes en broodtrommels van te maken. Duurzaam toepassen door kunststof te gebruiken voor bankjes in het park, bloempotten en picknicktafeltjes. Ook wordt van gerecycled plastic, speelgoed gemaakt. IJzersterke speelobjecten, waar kinderen nog jaren plezier van hebben!