Wat doet bakpoeder

Bakpoeder is een veelgebruikt ingrediënt in de keuken. Maar wat doet bakpoeder precies en waarom is het zo belangrijk voor het bakken van bijvoorbeeld cakes en koekjes? In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over bakpoeder.

Wat is bakpoeder en hoe werkt het?

Bakpoeder is feitelijk een mengsel van verschillende ingrediënten. De meest gebruikte varianten bevatten natriumbicarbonaat (baking soda) en een andere zuurcomponent, bijvoorbeeld wijnsteenpoeder of citroenzuur. Wanneer deze twee componenten met elkaar in contact komen en in aanraking komen met vocht, ontstaat er een chemische reactie die ervoor zorgt dat er koolstofdioxidegas wordt geproduceerd. Dit gas zorgt vervolgens voor lucht in je beslag, waardoor het kan rijzen en luchtiger wordt.

Waarom gebruik je bakpoeder?

Bakpoeder heeft dus als belangrijkste functie om je beslag te laten rijzen. Dit is met name belangrijk bij het bakken van cake- en koekjesdeeg. Het zorgt er namelijk voor dat je gebak of cake luchtig wordt en niet plat blijft. Bakpoeder brengt daarnaast ook een zure smaak in je gebak.

Soorten bakpoeder

Bakpoeder is verkrijgbaar in twee soorten: enkelvoudig bakpoeder (baking soda) en dubbelwerkend bakpoeder. Enkelvoudig bakpoeder heeft enkel het zuiveringsmiddel (natriumbicarbonaat) in zich. Dit type bakpoeder wordt vrijwel alleen gebruikt in combinatie met een zure stof, zoals karnemelk of yoghurt. Dubbelwerkend bakpoeder bevat, zoals de naam al doet vermoeden, twee ingrediënten die voor rijzing zorgen. Het bevat naast natriumbicarbonaat ook één of meerdere zuren die pas reageren op de warmte van de oven.

Gebruik van bakpoeder

Wanneer je bakpoeder gebruikt is het belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken. Een teveel aan bakpoeder kan ervoor zorgen dat je gebak een bittere smaak krijgt. Te weinig bakpoeder kan zorgen voor een compacte structuur van je gebak. Over het algemeen geldt dat je per 250 gram bloem één theelepel bakpoeder nodig hebt.

Vervanging van bakpoeder

Mocht je onverhoopt geen bakpoeder in huis hebben, dan kun je het vervangen door bakpoeder te maken van baking soda en wijnsteenpoeder of citroenzuur. Meng één deel baking soda met twee delen wijnsteenpoeder of citroenzuur.

Bewaren van bakpoeder

Bakpoeder moet luchtdicht en droog bewaard worden. Wanneer er vocht in het bakpoeder komt, kan het gaan klonteren en dat heeft weer effect op de werking van je bakpoeder.

Alternatieven voor bakpoeder

Er zijn ook alternatieven voor bakpoeder. Zo kan je in sommige recepten bijvoorbeeld karnemelk of yoghurt gebruiken om voor de nodige zuren te zorgen. Bakpoeder kan ook vervangen worden door bakzout of zelfrijzend bakmeel.

Bakpoeder en gezondheid

Bakpoeder is onschadelijk voor de gezondheid wanneer het wordt gebruikt zoals bedoeld. Echter is er een relatie tussen de inname van natriumbicarbonaat en hart- en vaatziekten. Mensen met een verhoogde bloeddruk kunnen daarom beter op hun inname van natriumbicarbonaat letten. Pas ook op met het gebruik van teveel bakpoeder, dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

Veelgestelde vragen

1. Kun je baking soda vervangen door bakpoeder?

Enkelvoudig bakpoeder bevat precies dezelfde ingrediënten als baking soda, dus je kunt het zeker vervangen. Echter zorgt enkelvoudig bakpoeder niet voor hetzelfde resultaat dan bakpoeder, dubbelwerkend bakpoeder is meer geschikt.

2. Hoe kun je testen of je bakpoeder nog goed is?

Je kunt testen of je bakpoeder nog goed is door er wat warm water op te druppelen. Als er bubbels ontstaan is het nog goed, anders niet.

3. Kun je bakpoeder invriezen?

Hoewel bakpoeder langer houdbaar is dan bijvoorbeeld gist, kun je het beter niet invriezen. Wanneer je het ontdooit, kan het vochtige bakpoeder problemen geven bij het rijzen van je beslag.

4. Hoeveel bakpoeder heb je nodig?

Over het algemeen geldt dat je per 250 gram bloem één theelepel bakpoeder nodig hebt.

5. Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Baking soda is hetzelfde als natriumbicarbonaat en wordt vooral gebruikt in combinatie met een zuurproduct (enkelvoudig bakpoeder). Bakpoeder is een mix van natriumbicarbonaat en zuren die pas reageren op warmte (dubbelwerkend bakpoeder).

Conclusie

Bakpoeder is een belangrijk ingrediënt bij het bakken van cakes en koekjes. Het zorgt ervoor dat je beslag kan rijzen en dat je gebak luchtig wordt. Gebruik daarom de juiste hoeveelheid bakpoeder en bewaar het in een luchtdichte en droge pot.

Veelgestelde vragen

Wat is bakpoeder en hoe werkt het?

Bakpoeder is feitelijk een mengsel van natriumbicarbonaat en een zuurcomponent. Wanneer deze met vocht in aanraking komen, ontstaat er een chemische reactie die koolstofdioxidegas produceert en ervoor zorgt dat het beslag kan rijzen.

Waarom gebruik je bakpoeder?

Bakpoeder wordt gebruikt om beslag te laten rijzen, waardoor gebak luchtiger wordt en niet plat blijft. Het brengt ook een zure smaak in het gebak.

Wat zijn de soorten bakpoeder?

Er zijn enkelvoudig bakpoeder (baking soda) en dubbelwerkend bakpoeder. Enkelvoudig heeft enkel natriumbicarbonaat, terwijl dubbelwerkend ook zuren bevat die pas reageren op warmte.

Hoeveel bakpoeder heb je nodig?

Over het algemeen geldt dat je per 250 gram bloem één theelepel bakpoeder nodig hebt.

Hoe kun je testen of je bakpoeder nog goed is?

Druppel wat warm water op het bakpoeder. Als er bubbels ontstaan is het nog goed.

Kun je bakpoeder invriezen?

Het wordt afgeraden om bakpoeder in te vriezen, omdat het vochtproblemen kan veroorzaken.

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Baking soda is hetzelfde als natriumbicarbonaat en wordt vooral gebruikt met zure producten. Bakpoeder bevat zowel natriumbicarbonaat als zuren die reageren op warmte.

Zijn er alternatieven voor bakpoeder?

Ja, je kunt karnemelk, yoghurt, bakzout of zelfrijzend bakmeel gebruiken ter vervanging van bakpoeder.

Is bakpoeder gezond?

Bakpoeder is onschadelijk voor de gezondheid bij normaal gebruik, maar overmatig gebruik kan leiden tot problemen zoals een opgeblazen gevoel.