Wastafel afvoer

Een verstopte wastafel afvoer kan een enorme nachtmerrie zijn. Het water blijft staan in de wastafel, het begint te stinken en het kan zelfs overlopen en leiden tot waterschade in je huis. Maar er zijn verschillende manieren om problemen met een verstopte wastafel afvoer te voorkomen. Hier zijn 15 tips die je kunt gebruiken:

1. Spoel geen vet door de gootsteen

Vet is een belangrijke reden waarom wastafel afvoeren verstopt raken. Spoel geen vet door de gootsteen, want het kan zich ophopen in de afvoerleidingen en een verstopping veroorzaken. Verzamel het vet in plaats daarvan in een container en gooi het weg in de vuilnisbak.

2. Gooi geen koffiedik weg in de gootsteen

Koffiedik lijkt onschuldig, maar het kan zich ophopen in de leidingen en ervoor zorgen dat de afvoer verstopt raakt. Gooi het koffiedik in plaats daarvan weg in de vuilnisbak.

3. Laat geen haar in de gootsteen achter

Haar kan zich opstapelen in de wastafel afvoer en een verstopping veroorzaken. Wanneer je scheert of je tanden poetst, zorg er dan voor dat je het haar in een vuilnisbak gooit in plaats van het door de gootsteen te spoelen.

4. Spoel geen voedselresten door de gootsteen

Voedselresten kunnen zich ophopen in de afvoerleidingen en een verstopping veroorzaken. Gooi het voedselresten in plaats daarvan weg in de vuilnisbak.

5. Gebruik een zeefje om afval te verzamelen

Een zeefje kan voorkomen dat voedselresten, haar en andere materialen in de afvoer terechtkomen. Gebruik daarom een zeefje om afval te verzamelen en deze regelmatig te legen.

6. Spoel de afvoer met heet water

Spoel de afvoer met heet water om eventuele ophopingen weg te spoelen. Doe dit regelmatig om verstoppingen te voorkomen.

7. Gebruik een ontstopper

Als de wastafel afvoer toch verstopt raakt, kun je een ontstopper gebruiken. Plaats de ontstopper over de afvoer en pomp verschillende keren om de verstopping los te maken.

8. Gebruik geen chemicaliƫn

Gebruik geen chemicaliƫn om de afvoer te ontstoppen. Deze kunnen de leidingen beschadigen en het milieu vervuilen.

9. Maak gebruik van een fietspomp

Een fietspomp kan ook gebruikt worden om de afvoer te ontstoppen. Plaats de pomp over de afvoer en pomp enkele keren krachtig om de verstopping te verwijderen.

10. Gebruik een haarslang

Als de verstopping veroorzaakt wordt door haar, dan kun je een haarslang gebruiken. Deze slang kan het haar opvangen en de verstopping verwijderen.

11. Maak gebruik van een ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer kan gebruikt worden om hardnekkige verstoppingen van de afvoer te verwijderen. De veer kan door de afvoerleidingen geduwd worden om de verstopping los te maken.

12. Schakel professionele hulp in

Als de verstopping niet verholpen kan worden met de bovenstaande tips, dan kun je professionele hulp inschakelen. Een loodgieter kan de verstopping oplossen en je adviseren over verdere preventieve maatregelen.

13. Vermijd het gebruik van te veel toiletpapier

Het gebruik van te veel toiletpapier kan leiden tot een verstopping van de wastafel afvoer. Gebruik dus alleen de benodigde hoeveelheid toiletpapier en gooi geen vochtige doekjes door de gootsteen.

14. Spoel geen sigarettenpeuken door de gootsteen

Sigarettenpeuken kunnen zich ophopen in de afvoerleidingen en een verstopping veroorzaken. Gooi ze daarom weg in de vuilnisbak.

15. Spoel geen maandverband door de gootsteen

Maandverband kan de afvoerleidingen blokkeren en een verstopping veroorzaken. Gooi ze daarom weg in de vuilnisbak.

Met deze tips kun je voorkomen dat de wastafel afvoer verstopt raakt en zo onnodige problemen vermijden. Vergeet niet om regelmatig spoelen met heet water en het reinigen met een zeefje om een optimale werking van de wastafel afvoer te verzekeren!

Conclusie

Je hebt nu verschillende manieren geleerd om problemen met een verstopte wastafel afvoer te voorkomen. Door deze tips regelmatig toe te passen, kun je ervoor zorgen dat de wastafel afvoer goed blijft functioneren en voorkom je problemen. Blijf zeepresten, vetten en andere materialen naar de afvoer vermijden en gebruik een ontstopper, fietspomp en ontstoppingsveer in geval van een onvermijdelijke verstopping.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik mijn wastafel afvoer schoonmaken?
Het is aanbevolen om uw wastafel afvoer eens per maand met heet water te spoelen en een zeefje te gebruiken om afval te verzamelen.
2. Wat kan ik doen als mijn afvoer verstopt is geraakt?
Gebruik een ontstopper, fietspomp of ontstoppingsveer om harde ophopingen te verwijderen. Schakel een loodgieter in als de verstopping aanwezig blijft.
3. Welk type zeefje moet ik gebruiken voor mijn wastafel afvoer?
Een universele zeefje gemaakt van metaal of plastic werkt goed om afval te verzamelen en te voorkomen dat het in de afvoer terechtkomt.
4. Is het veilig om chemische ontstoppers te gebruiken voor mijn wastafel afvoer?
Nee, het is niet aanbevolen om chemische ontstoppers te gebruiken omdat ze de leidingen kunnen beschadigen en het milieu kunnen vervuilen.
5. Wat moet ik vermijden om mijn wastafel afvoer in goede staat te houden?
Verzamel geen voedselresten, vetten, koffiedik, haar en ander afval in de afvoer. Gebruik ook geen toiletpapier, sigarettenpeuken of maandverband om de gootsteen afvoer niet te blokkeren.