Wassymbool droger

Vraag je je af wat de verschillende wassymbolen op je kledinglabels betekenen? Weet je niet zeker of je een kledingstuk in de droger kunt stoppen? In dit artikel zal ik je alles vertellen over het droogsymbool op waslabels, zodat je nooit meer de fout in gaat.

Drogersymbolen op waslabels

Op de meeste waslabels staan een aantal drogersymbolen die aangeven of je een kledingstuk al dan niet in de droger kunt stoppen. Hieronder bespreken we de verschillende drogersymbolen.

Droogtrommel

Het droogtrommelsymbool herken je aan de vorm van een cirkel met een vierkant erin. Als het symbool leeg is, mag je het kledingstuk in de droger stoppen. Als er een stip in staat, wil dat zeggen dat je het kledingstuk op een lage temperatuur moet drogen.

Wassen en drogen

Soms zie je op een waslabel een strijkijzer en een droogtrommel naast elkaar staan. Dit betekent dat het kledingstuk gewassen kan worden en daarna in de droogtrommel mag.

Niet drogen

Een kruis door het droogtrommelsymbool geeft aan dat het kledingstuk niet in de droger mag. Dit is meestal het geval bij kledingstukken die kwetsbaar zijn of gekrompen kunnen worden, zoals wol en zijde.

Waarom is het belangrijk dat je het droogsymbool op waslabels kent?

Als je het droogsymbool op waslabels niet begrijpt, kan dit leiden tot schade aan kledingstukken en apparatuur. Het te heet drogen van kledingstukken kan bijvoorbeeld leiden tot krimpen, vervorming en verkleuring, terwijl het te nat opbergen van kleding weer kan zorgen voor schimmel en onaangename geurtjes. Het is dus belangrijk om het droogsymbool op waslabels te kennen om deze problemen te voorkomen.

Andere nuttige informatie op waslabels

Naast het droogsymbool staat er vaak nog veel meer informatie op waslabels. Dit kan bijvoorbeeld omvatten:

Wasvoorschriften

Wassymbolen geven aan of een kledingstuk in de wasmachine kan worden gewassen en op welke temperatuur.

Bleken

Als er een driehoek op het waslabel staat, mag het kledingstuk gebleekt worden.

Strijken

Als er een strijkijzer op het waslabel staat, wil dit zeggen dat het kledingstuk gestreken mag worden en wat de juiste temperatuur is.

Chemisch reinigen

Als er een cirkel op het waslabel staat, mag het kledingstuk chemisch gereinigd worden. Dit betekent dat het kledingstuk naar de stomerij moet worden gebracht.

Tips voor het juist drogen van kleding

Hieronder volgen enkele tips om ervoor te zorgen dat je kledingstukken goed drogen en in goede conditie blijven:

Hang het op

Als je een kledingstuk niet in de droger mag stoppen, hang het dan op zodat het op natuurlijke wijze kan drogen.

Zorg voor goede ventilatie

Zorg ervoor dat de ruimte waarin je kleding droogt, goed geventileerd is. Zo voorkom je schimmel en onaangename geurtjes.

Scheid kledingstukken

Scheid kledingstukken die in de droger mogen van diegenen die niet in de droger mogen om vervorming te voorkomen.

Let op de temperatuur

Als je een kledingstuk in de droger mag stoppen, let dan op de voorgeschreven droogtemperatuur om krimpen en vervorming te voorkomen.

Gebruik droogballen

Door droogballen in de droger te plaatsen, wordt kledingstukken pluiziger en ontstaan er minder kreukels. Bovendien wordt de droogtijd verkort, waardoor je energie en tijd bespaart.

Veelgestelde vragen over drogersymbolen op waslabels

Hieronder vindt je enkele veelgestelde vragen over drogersymbolen op waslabels.

1. Hoe weet ik welk droogprogramma ik moet gebruiken voor mijn kledingstuk?

In de meeste gevallen staat de juiste droogtemperatuur vermeld op het waslabel. Als je de juiste temperatuur niet kunt vinden, probeer dan een programma met lage temperatuur te gebruiken om het risico op schade te minimaliseren.

2. Waarom mag ik bepaalde kledingstukken niet in de droger stoppen?

Kledingstukken die niet in de droger mogen, zijn meestal kwetsbaar of gemaakt van materialen die kunnen krimpen of vervormen bij hoge temperaturen.

3. Hoe voorkom ik dat mijn kledingstukken krimpen in de droger?

Sommige kledingstukken krimpen sneller dan andere. Probeer het kledingstuk op een lage temperatuur te drogen om krimpen te voorkomen.

4. Waarom staan er meerdere symbolen op waslabels?

Het is belangrijk om te kijken naar alle symbolen op het label om ervoor te zorgen dat je het kledingstuk op de juiste manier onderhoudt.

5. Kan ik mijn kledingstukken altijd in de droogtrommel stoppen als het droogtrommelsymbool niet is doorgekruist?

Nee, het is nog steeds belangrijk om aandacht te besteden aan de voorgeschreven droogtemperatuur om ervoor te zorgen dat je kledingstukken niet beschadigen in de droger.

Nu je alles weet over het droogsymbool op waslabels, kun je ervoor zorgen dat je kledingstukken op de juiste manier onderhouden en langer meegaan. Onthoud dat het belangrijk is om de wasvoorschriften en droogtemperatuur van elk kledingstuk afzonderlijk te bekijken om schade te voorkomen.