Wasmachine reinigen oma weet raadt

Als het op huishoudelijke taken aankomt, is het schoonmaken van de wasmachine vaak niet bovenaan onze prioriteitenlijst. Maar het is eigenlijk heel belangrijk om je wasmachine regelmatig schoon te maken om de levensduur van het apparaat te verlengen en vlekken en nare geuren te voorkomen. En wie kan ons beter advies geven dan oma?

In dit artikel bespreken we enkele van oma’s tips voor het reinigen van je wasmachine. Of je nu een traditionele of een high-tech machine hebt, deze tips zullen zeker van pas komen!

Waarom moet je je wasmachine schoonmaken?

Voordat we in de tips duiken, moeten we eerst begrijpen waarom het belangrijk is om onze wasmachine te reinigen. Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt, kunnen wasmachines eigenlijk een broedplaats zijn van ziektekiemen en bacteriën.

Bovendien kan regelmatig schoonmaken kalkvorming voorkomen, wat de efficiëntie van de wasmachine kan verminderen.

Traditionele wasmachines

Laten we beginnen met de traditionele wasmachine. Als je een ouder model hebt, zijn hier enkele tips voor het schoonmaken:

Stap 1: Maak de buitenkant schoon

Gebruik een allesreiniger of mild sopje om de buitenkant van de wasmachine schoon te maken. Vergeet niet om de deur, de knoppen en het bedieningspaneel mee te nemen.

Stap 2: Reinig de trommel

Voeg een kopje azijn toe en laat de machine een cyclus draaien op de heetste stand. Dit zal helpen om kalkaanslag te verwijderen en nare geuren te elimineren. Herhaal deze stap als dat nodig is.

Stap 3: Maak het wasmiddelbakje schoon

Het wasmiddelbakje kan vuil worden door de ophoping van zeepresten. Haal het bakje uit de machine en maak het schoon met een sopje. Spoel af en laat het drogen voordat je het terugplaatst in de machine.

High-tech wasmachines

Als je een modernere wasmachine hebt, zijn er ook enkele tips om te volgen:

Stap 1: Reinig het filter

High-tech wasmachines hebben vaak een filter dat vuiligheid en haren opvangt. Maak dit filter schoon om verstoppingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je was goed schoon wordt.

Stap 2: Gebruik een ontkalkingsmiddel

Moderne wasmachines kunnen gevoelig zijn voor kalkaanslag. Gebruik een ontkalkingsmiddel om te voorkomen dat je wasmachine inefficiënt wordt en om de levensduur te verlengen.

Stap 3: Maak de vulopening schoon

Moderne wasmachines hebben soms een rubberen ring die de vulopening afsluit. Maak deze regelmatig schoon om ervoor te zorgen dat nare geuren worden voorkomen.

Andere tips

Tot slot zijn hier nog enkele andere tips van oma die de moeite waard zijn om te overwegen:

– Gebruik minder wasmiddel om ophoping in de machine te voorkomen
– Laat de machine open staan na gebruik om hem te laten luchten
– Verwijder vlekken en vuil van kleding voordat je het in de wasmachine stopt om ophoping te verminderen

Conclusie

Je wasmachine schoon houden is belangrijk voor de efficiëntie, duurzaamheid en hygiëne. Gelukkig zijn er tal van tips die je van oma mee kunt nemen om je te helpen bij deze taak.

Onthoud dat het regelmatig schoonmaken van je wasmachine niet alleen helpt om nare geuren te verwijderen, maar ook om de efficiëntie en levensduur van je machine te verlengen. We hopen dat deze tips je hebben geholpen om je wasmachine schoon te houden en ervoor te zorgen dat je kleding er fris en schoon uit blijft zien.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik mijn wasmachine schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om je wasmachine minstens één keer per maand te reinigen.

2. Kan ik bleekmiddel gebruiken om mijn wasmachine te reinigen?

Hoewel bleekmiddel kan helpen bij het reinigen van je wasmachine, kan het ook schade aanrichten aan bepaalde onderdelen. Het is het veiligst om natuurlijke reinigingsmiddelen zoals azijn te gebruiken.

3. Hoe lang duurt het om mijn wasmachine schoon te maken?

Het schoonmaken van je wasmachine duurt meestal ongeveer 30-45 minuten.

4. Kan ik baking soda gebruiken om mijn wasmachine te reinigen?

Ja, baking soda kan helpen om nare geuren en kalkaanslag te verwijderen.

5. Hoe kan ik controleren of mijn wasmachine schoon is?

Je kunt de binnenkant van de wasmachine inspecteren om te zien of er nog vuil of afzettingen zijn. Je zou ook moeten merken dat je kleding frisser en schoner ruikt na een wasbeurt.