Waslabel

Heb je je ooit afgevraagd wat al die symbolen op het waslabel in je kleding betekenen? Het is belangrijk om ze te begrijpen, want het kan helpen de levensduur van je kleding te verlengen en ervoor te zorgen dat het er op zijn best uitziet. In dit artikel zullen we de verschillende symbolen op het waslabel in detail bespreken, zodat je precies weet wat ze betekenen en hoe je voor je kleding kunt zorgen op de manier waarop het bedoeld is.

Het wassymbool

Het meest bekende symbool op het waslabel is het wassymbool. Het lijkt op een kom of emmer met water en geeft aan of de kleding in de machine gewassen mag worden en op welke temperatuur. Het aantal streepjes onder het symbool geeft de maximale temperatuur aan, bijvoorbeeld één streepje betekent dat de kleding op 30 graden gewassen kan worden.

Bleken

Het bleeksymbool is een driehoek en geeft aan of de kleding gebleekt mag worden en met welk soort bleekmiddel. Een kruis door het symbool betekent dat je het kledingstuk beter niet kunt bleken.

Strijken

Het strijksymbool lijkt op een strijkijzer en geeft aan of de kleding gestreken mag worden en op welke temperatuur. Het aantal stipjes geeft de maximale temperatuur aan, bijvoorbeeld één stipje betekent maximaal 110 graden Celsius.

Stomerij

Het stomerijsymbool lijkt op een cirkel en geeft aan of het kledingstuk naar de stomerij mag en welke behandeling het nodig heeft. De letter in het midden van de cirkel geeft aan welke chemische stoffen wel of niet gebruikt mogen worden bij het reinigen van het kledingstuk.

Drogen

Het droogsymbool lijkt op een vierkant en geeft aan of de kleding in de droger mag en op welke temperatuur. Het aantal stipjes geeft opnieuw de maximale temperatuur aan. Als het symbool in een cirkel zit, betekent het dat het kledingstuk alleen natuurlijk gedroogd mag worden, bijvoorbeeld aan een waslijn.

Tips voor het verzorgen van je kleding

– Sorteer je kleding op kleur voordat je het gaat wassen. Hiermee voorkom je dat kleuren door elkaar gaan lopen en je kleding verpest wordt.
– Draai je kleding binnenstebuiten voordat je het in de machine wast. Hiermee voorkom je dat ze beschadigen of vervagen tijdens het wassen.
– Voeg niet te veel wasmiddel toe, want dit kan ervoor zorgen dat je kleding stijf wordt.
– Laat je kleding niet te lang in de droger zitten en kies liever voor een lagere droogtemperatuur om krimp te voorkomen.
– Hang je kleding direct na het wassen op om kreukels te voorkomen.

Conclusie

Het is essentieel om het waslabel in je kleding goed te begrijpen, zodat je ervoor kunt zorgen dat je kleding er op zijn best uitziet en dat het langer meegaat. Door de symbolen op het label te begrijpen en de juiste verzorgingstechnieken toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je favoriete kledingstukken er goed uit blijven zien.

Veelgestelde vragen

**1. Wat betekent het symbool met het kruis door de waskom?**

Dit betekent dat jouw kledingstuk niet in de wasmachine mag worden gewassen.

**2. Kan ik mijn kleding ook chemisch reinigen als er geen stomerijsymbool op staat?**

Het wordt aanbevolen om je kleding niet chemisch te reinigen als er geen stomerijsymbool op het waslabel staat.

**3. Kan ik elk soort wasmiddel gebruiken voor mijn kleding?**

Nee, het is belangrijk om het wasmiddel te kiezen dat geschikt is voor het type kleding dat je wilt wassen.

**4. Hoe kan ik kreuken uit mijn kleding verwijderen zonder te strijken?**

Je kunt kreuken uit je kleding halen door de kleding in een warme en vochtige omgeving op te hangen of door een kledingborstel te gebruiken.

**5. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kleding niet krimpt in de droger?**

Kies een droogtemperatuur die lager is dan de maximale droogtemperatuur op het droogsymbool en haal je kleding uit de droger zodra het droog is.