Waslabel symbolen

Als je iets in de was doet, is het essentieel om op het waslabel te letten. Het labelt geeft je informatie over hoe je het item moet wassen en drogen om ervoor te zorgen dat het langer meegaat. Maar wat betekenen al die symbolen eigenlijk? In dit artikel zullen we de meest voorkomende waslabelsymbolen bespreken, zodat je precies weet wat je moet doen om je kleding en andere items in topconditie te houden.

Wat zijn waslabel symbolen?

Waslabel symbolen zijn pictogrammen die op het label van kledingstukken, beddengoed en andere textielproducten staan. Elk symbool vertelt je hoe je het item moet wassen, drogen, strijken en stomen. Deze symbolen zijn gestandaardiseerd en worden wereldwijd erkend, zodat kledingfabrikanten gemakkelijk verschillende talen en culturen kunnen bedienen.

Waslabelsymbool: Wassen

Het symbool voor wassen ziet eruit als een wasbakje met water erin. Het getal in het midden van het wasbakje vertelt je op welke temperatuur je het item moet wassen. Bijvoorbeeld, 30 graden betekent dat je het item moet wassen op 30 graden Celsius. Het wasbakje zelf geeft aan dat je het item in de machine kunt wassen.

Waslabelsymbool: Bleken

Het symbool voor bleken is een driehoek. Als het symbool volledig gevuld is, betekent dit dat je het item met chloor mag bleken. Als het symbool leeg is, mag je het item niet bleken. Als er een diagonal lijn door het symbool loopt, betekent dit dat je alleen chloor mag gebruiken als deze verdund is met water.

Waslabelsymbool: Strijken

Het symbool voor strijken ziet eruit als een strijkijzer. Het getal in het midden vertelt je welke temperatuur je moet gebruiken bij het strijken van het item. Bijvoorbeeld, één stip betekent dat je het item moet strijken op een temperatuur van 110 graden Celsius. Drie stippen betekent dat je het item moet strijken op een temperatuur van 200 graden Celsius.

Waslabelsymbool: Stomen

Het symbool voor stomen ziet eruit als een kleine lettertjes in een ronde vorm. Het getal in het midden tussen de stipjes vertelt je welke stoomdruk je moet gebruiken. Om te stomen, breng je het item naar een professionele stomerij of gebruik je een stomer die speciaal bedoeld is voor thuisgebruik.

Waslabelsymbool: Drogen

Het symbool voor drogen ziet eruit als een vierkant of rechthoek dat verschillende symbolen binnenin kan hebben. Een vierkant met een cirkel erin betekent dat het item in de droger mag worden gedroogd op een normale temperatuur. Een vierkant met drie horizontale lijnen betekent dat je het item plat moet leggen om te drogen. Een vierkant met een horizontale lijn erin betekent dat het item moet worden opgehangen om te drogen.

Waslabelsymbool: Chemisch reinigen

Het symbool voor chemisch reinigen is een cirkel. Duidelijke symbolen binnenin de cirkel geven aan welke chemische stoffen geschikt zijn voor het reinigen van het item. Bijvoorbeeld, een letter F in de cirkel betekent dat een reinigingsmiddel op basis van koolwaterstoffen mag worden gebruikt. Een letter P in de cirkel betekent dat een reinigingsmiddel op basis van perchloorethyleen mag worden gebruikt.

Hoe was je kleding als er geen waslabel is?

Als er geen waslabel aanwezig is, kun je het beste op zoek gaan naar de fabrikant van het product. Deze kan je vertellen hoe je het item moet wassen.

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over waslabel symbolen en wat ze betekenen:

Wat moet ik doen als ik het waslabel niet kan lezen?

Als je het waslabel niet kunt lezen, probeer dan online te zoeken naar de fabrikant of het item om te zien of er ergens anders informatie beschikbaar is. Als je geen informatie kunt vinden, was het item dan op de koudste instelling of breng het naar een professionele stomerij.

Kun je een kledingstuk met een “niet bleken” symbool op een andere manier bleken?

Nee, als het waslabel aangeeft dat het item niet gebleekt mag worden, mag je geen bleekmiddel of een ander bleekmiddel gebruiken. Dit kan schade toebrengen aan het item.

Wat betekent het symbool met een cirkel en een diagonale lijn erdoorheen?

Het symbool met een cirkel en een diagonale lijn erdoorheen betekent dat het item niet in de droger mag worden gedroogd.

Mag je een item in de droger drogen als er geen symbool op het waslabel staat?

Als er geen symbool op het waslabel staat, is het meestal veilig om het item in de droger te doen op een lage temperatuur. Maar als je zeker wilt zijn, kun je het item het beste aan de lucht laten drogen.

Waarom zijn waslabels zo belangrijk?

Waslabels zijn belangrijk omdat ze je informatie geven over hoe je kleding en andere textielproducten moet wassen en verzorgen. Door de wasinstructies op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je kleding langer meegaat en er beter uitziet.