Wasbak ontstoppen oma weet raadt

Een verstopte wasbak is een vervelend probleem dat iedereen wel eens overkomt. Het kan leiden tot overstromingen en stank in de woning. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zelf een wasbak te ontstoppen voordat je professionele hulp inschakelt. In dit artikel bespreken we hoe oma raadt om een wasbak te ontstoppen.

Waarom raadt oma aan om een wasbak te ontstoppen?

Een wasbak kan verstopt raken door verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn etensresten, haren, zeep- en vetresten. Deze resten kunnen vast komen te zitten in de afvoer waardoor het water niet meer goed wegstroomt. Het is belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen bij een verstopte wasbak om verdere problemen te voorkomen, zoals overstromingen en stank.

Chemische ontstoppingsmiddelen

Chemische ontstoppingsmiddelen zijn wellicht het eerste middel waar je aan denkt bij het ontstoppen van een wasbak. Deze middelen lossen de verstopping op. Echter kunnen deze middelen schade aanbrengen aan de afvoerbuizen en de leefomgeving. Bovendien zijn deze middelen schadelijk voor het milieu.

Huishoudelijke soda

Soda is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat effectief is voor het ontstoppen en reinigen van verschillende oppervlaktes. Soda kan ook helpen bij het ontstoppen van de wasbak. Voeg een kopje soda in de afvoer en giet er kokend water overheen. Door het kokend water zal de soda zich verspreiden in de afvoer en de resten oplossen, waardoor de afvoer weer goed gaat doorlopen.

Witte azijn en baking soda

Witte azijn in combinatie met baking soda kan biijdraen aan het ontstoppen van de wasbak. Giet eerst een pan met kokend water door de afvoer om de afvoerbuizen op te warmen. Giet daarna een kopje baking soda in de afvoer en wacht enkele minuten. Giet vervolgens een kopje witte azijn in de afvoer, dit zal een reactie veroorzaken waardoor de resten oplossen. Wacht ook enkele minuten en giet daarna wederom een pan met kokend water door de afvoer.

Ontstopper met zuignap

Een ontstopper met zuignap is een effectief hulpmiddel om een verstopte wasbak te ontstoppen. Plaats de zuignap over de afvoer en druk de zuignap een aantal keren stevig aan. Trek vervolgens de zuignap los waardoor het water met kracht door de afvoer zal stromen en de verstopping losraakt.

Plopper

Een plopper wordt ook wel een rubberen ontstopper genoemd en als hulpmiddel gebruikt om de verstopping los te krijgen. Zorg dat de afvoer deels gevuld is met water en plaats de plopper over de afvoer. Maak een stevige pompende beweging op de plopper om de verstopping los te krijgen.

Oma’s gouden tip

Oma’s gouden tip is om de wasbak te ontstoppen met behulp van een kledinghanger. Buig de kledinghanger recht en maak er een bocht in. Plaats het uiteinde van de hanger in de afvoer en haal de kledinghanger heen en weer om de verstopping los te krijgen.

Wanneer moet je professionele hulp inschakelen?

Als de bovenstaande methodes niet werken of je vermoedt dat de verstopping niet alleen in de wasbak zit, maar ook in de afvoerbuizen, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Professionele loodgieters hebben de juiste apparatuur en kennis om de verstopping op te lossen zonder verdere schade aan te brengen.

Conclusie

Een verstopte wasbak is een vervelend probleem, maar het hoeft niet altijd nodig te zijn om professionele hulp in te schakelen. Er zijn verschillende methodes die je zelf kunt uitproberen, zoals het gebruik van soda, azijn en baking soda of een ontstopper met zuignap of plopper. Of je kunt oma’s gouden tip gebruiken: een haakse kledinghanger. Als deze methodes niet werken is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe voorkom ik dat mijn wasbak verstopt raakt?
2. Wat zijn de kosten voor het laten ontstoppen van de wasbak?
3. Kan ik goedkope ontstoppingsmiddelen gebruiken om de wasbak te ontstoppen?
4. Kan een verstopte wasbak leiden tot schade aan de afvoerbuizen?
5. Hoe kan ik voorkomen dat mijn wasbak weer verstopt raakt?

Antwoorden op veelgestelde vragen

1. Om te voorkomen dat je wasbak verstopt raakt, kun je de volgende maatregelen nemen:
– Gebruik een zeefje om etensresten en haren op te vangen.
– Spoel de afvoer regelmatig met heet water.
– Spoel geen overtollig afval weg in de afvoer.
– Gebruik geen chemicaliën om de wasbak te ontstoppen.
2. De kosten voor het laten ontstoppen van de wasbak zijn afhankelijk van het probleem en de loodgieter. De gemiddelde kosten liggen tussen de €75 en €150.
3. Goedkope ontstoppingsmiddelen bevatten vaak agressieve chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor zowel de afvoerbuizen als het milieu. Het is daarom niet aan te raden om goedkope ontstoppingsmiddelen te gebruiken.
4. Ja, een verstopte wasbak kan schade aanbrengen aan de afvoerbuizen en leiden tot overstromingen of stank in de woning.
5. Je kunt voorkomen dat je wasbak weer verstopt raakt door de volgende maatregelen te nemen:
– Gebruik een zeefje om etensresten en haren op te vangen.
– Spoel de afvoer regelmatig met heet water.
– Spoel geen overtollig afval weg in de afvoer.
– Giet regelmatig een kopje soda of baking soda en witte azijn in de afvoer om de afvoer schoon te houden.

Veelgestelde vragen

Waarom raadt oma aan om een wasbak te ontstoppen?

Een wasbak kan verstopt raken door etensresten, haren, zeep- en vetresten, wat kan leiden tot overstromingen en stank.

Kan ik goedkope ontstoppingsmiddelen gebruiken om de wasbak te ontstoppen?

Het is niet aan te raden om goedkope ontstoppingsmiddelen te gebruiken, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de afvoerbuizen en het milieu.

Hoe voorkom ik dat mijn wasbak verstopt raakt?

Om te voorkomen dat je wasbak verstopt raakt, kun je o.a. een zeefje gebruiken, de afvoer regelmatig spoelen met heet water en geen overtollig afval door de afvoer spoelen.

Wanneer moet ik professionele hulp inschakelen voor een verstopte wasbak?

Als de zelfontstoppingsmethodes niet werken of als je vermoedt dat de verstopping verder gaat dan de wasbak, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Wat zijn de kosten voor het laten ontstoppen van een wasbak?

De kosten voor het laten ontstoppen van een wasbak variëren afhankelijk van het probleem en de loodgieter, de gemiddelde kosten liggen tussen de €75 en €150.