Was iconen

Als het gaat om het schoonmaken van kleding en textiel, zijn was iconen een handig hulpmiddel. Deze kleine symbolen op het waslabel van onze kleding vertellen ons precies hoe we onze kleding moeten wassen, drogen en strijken. Maar wat betekenen deze was iconen eigenlijk? In dit artikel zullen we enkele veelvoorkomende was iconen bespreken en uitleggen wat ze betekenen. Ook geven we enkele handige tips over hoe je je kleding op de juiste manier kunt wassen en onderhouden.

Wat zijn was iconen en waarom zijn ze belangrijk?

Was iconen zijn kleine symbolen op het waslabel van kledingstukken en textiel die aangeven hoe je het kledingstuk moet wassen, drogen en strijken. Het is belangrijk om deze symbolen te begrijpen, omdat je anders het risico loopt dat je kledingstukken beschadigen of krimpen. Bovendien kunnen sommige was symbolen aangeven of een kledingstuk geschikt is om chemisch te reinigen.

Was iconen voor wassen

De eerste set was symbolen heeft betrekking op wassen. Er zijn enkele belangrijke symbolen die je moet begrijpen voordat je de wasmachine aanzet. Het wassen van kleding op de verkeerde manier kan ervoor zorgen dat kledingstukken krimpen, verkleuren of beschadigen.

Was Symbool: cirkel

Het symbool van een cirkel geeft aan dat het kledingstuk kan worden gewassen in de wasmachine. Het getal in het midden van de cirkel geeft aan op welke temperatuur het kledingstuk kan worden gewassen. Bijvoorbeeld, 30 graden Celsius is de standaard wassymbool voor wasbaar textiel.

Was Symbool: onderbroken cirkel

Het symbool van een onderbroken cirkel betekent dat het kledingstuk kan worden gewassen, maar alleen op een zachte cyclus. Dit gastypisch over delicate stoffen, zoals wol en zijde, die niet mogen worden gewassen op hogere temperaturen of met een zwaardere cyclus.

Was Symbool: vierkant

Het symbool van een vierkant geeft aan dat het kledingstuk geschikt is voor de droger. Een stip in het midden van het vierkant duidt op een lage droogtemperatuur. Twee stippen in het midden van het vierkant duiden op een hogere droogtemperatuur. Dit symbool is typisch voor katoenen kledingstukken en handdoeken.

Was Symbool: Onderbroken Vierkant

Het symbool van een onderbroken vierkant betekent dat het kledingstuk weliswaar geschikt is voor de droger, maar alleen op een zachte cyclus. Hierbij wordt het kledingstuk op een lagere temperatuur gedroogd.

Was Symbool: Driehoek

Het symbool van een driehoek betekent dat het kledingstuk gebleekt mag worden. Dit symbool zal vaak vergezeld worden door toevoegingen als “alleen chloorvrije bleekmiddelen” of “geen bleekmiddel”.

Was iconen voor strijken

De tweede set van was symbolen heeft betrekking op strijken. Sommige kledingstukken en textiel moet je op een bepaalde temperatuur strijken, terwijl andere kledingstukken helemaal niet gestreken mogen worden.

Was Symbool: Strijkijzer

Het symbool van een strijkijzer geeft aan dat het kledingstuk gestreken mag worden. Het getal in het midden van dit symbool geeft aan op welke temperatuur het kledingstuk gestreken moet worden.

Was Symbool: Strijkijzer met streep erdoorheen

Het symbool met een strijkijzer en een streep erdoorheen betekent dat het kledingstuk niet gestreken mag worden. Dit is typisch voor kledingstukken die te delicaat zijn om te worden gestreken, zoals truien van kasjmier.

Was iconen voor chemisch reinigen

De derde set van was symbolen heeft betrekking op chemisch reinigen. Sommige kledingstukken moeten met de hand gereinigd worden, terwijl andere kledingstukken wel chemisch gereinigd mogen worden.

Was Symbool: Kring

Het symbool van een kring betekent dat het kledingstuk chemisch gereinigd mag worden. Het letter in de kring geeft aan welk type oplosmiddel gebruikt mag worden bij het reinigen. Bijvoorbeeld, een letter “F” betekent dat het kledingstuk gereinigd mag worden met koolwaterstoffen.

Was Symbool: Onderbroken Kring

Het symbool van een onderbroken kring geeft aan dat je het kledingstuk moet laten drogen. Dit is typisch voor kledingstukken die niet bestand zijn tegen vocht, zoals lederen jassen en tassen.

Tips voor het wassen van je kleding

Nu je weet wat de was iconen op het waslabel van je kleding betekenen, geven we nog enkele handige tips, zodat je jouw kleding op de juiste manier kunt wassen en onderhouden.

Tip 1: Scheid je wasgoed

Scheid je wasgoed op basis van kleuren en stoffen. Zo voorkom je dat kleuren bloeden of dat kledingstukken krimpen.

Tip 2: Gebruik de juiste temperatuur

Als je jouw kleding op de juiste temperatuur wast, gaat het langer mee. Kleding van katoen en linnen kan over het algemeen op 60 graden Celsius gewassen worden, terwijl delicate stoffen, zoals wol en zijde, op maximaal 30 graden Celsius gewassen moeten worden.

Tip 3: Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Gebruik niet te veel wasmiddel, want dit kan ervoor zorgen dat je kledingstukken sneller verslijten. Volg altijd de instructies op de verpakking van het wasmiddel.

Tip 4: Hang je kleding te drogen

In plaats van je kledingstukken in de droger te doen, kun je ze ook aan de waslijn of op een wasrek hangen. Dit is beter voor het milieu en je kleren zullen minder snel slijten.

Conclusie

Was iconen kunnen verwarrend zijn als je niet weet wat ze betekenen. Door de symbolen te begrijpen, kun je jouw kledingstukken op de juiste manier wassen, drogen en strijken. Met de handige tips in dit artikel kun je ervoor zorgen dat jouw kledingstukken langer meegaan en er als nieuw blijven uitzien.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het symbool van een cirkel met een kruis erdoor?

Het symbool van een cirkel met een kruis erdoor betekent dat het kledingstuk niet mag worden gewassen. Dit symbool is bijvoorbeeld te vinden op leren jassen en tassen.

Hoe weet ik welk type oplosmiddel ik moet gebruiken als ik mijn kleding chemisch wil laten reinigen?

Het letter in de cirkel van het symbool voor chemisch reinigen geeft aan welk type oplosmiddel gebruikt mag worden bij het reinigen. Raadpleeg de instructies van de stomerij of de verpakking van je kledingstuk om te zien welk oplosmiddel gebruikt moet worden.

Waarom wordt mijn kleding stijf als ik het aan de waslijn hang?

Kleding kan stijf worden als het te lang in de zon hangt. Hang je kleding in de schaduw of binnen om dit te voorkomen. Je kunt je kleding ook in de droger doen op een lage temperatuur om ze zachter te maken.

Kan ik kleding van verschillende kleuren bij elkaar in de wasmachine doen?

Het is beter om wasgoed van verschillende kleuren niet bij elkaar in de wasmachine te doen. Door je wasgoed te sorteren op kleur voorkom je dat kleuren bloeden en dat je kleding verkleurt.

Hoe kan ik voorkomen dat delicate stoffen krimpen als ik ze was?

Was delicate stoffen op een lage temperatuur en gebruik een zachte cyclus. Was deze kledingstukken ook niet samen met andere stoffen die ruw zijn of snel pluizen. Hang delicate stoffen te drogen in plaats van ze in de droger te doen.