Vlokken in azijn

Ben je gestuit op witte of bruine vlokken in je azijnfles? Het kan een storend gezicht zijn als je azijn wilt gebruiken voor je salade, marinade of om schoon te maken. De vlokken kunnen er ook op duiden dat de azijn niet meer goed is en zijn functie niet goed kan uitvoeren. Wat zijn precies de oorzaken van vlokken in azijn en hoe kan je ze voorkomen? In dit artikel leggen we het uit.

De oorzaken van vlokken in azijn

1. Onzuiverheden

Azijn is een mengsel van water en azijnzuur, waarbij onzuiverheden kunnen ontstaan. Zo kan bijvoorbeeld houtazijn tijdens het productieproces onzuivere deeltjes bevatten. Ook kunnen de azijnvlokken ontstaan door een reactie tussen de azijn en de lucht, zeker als de fles niet goed afgesloten is.

2. Gisten en bacteriën

Azijn is een fermentatieproduct van suikerachtige stoffen, zoals wijn en appels. Hierbij spelen gisten en bacteriën een belangrijke rol in de omzetting van suikers naar azijnzuur. Als deze organismen zich blijven vermenigvuldigen in de fles azijn, kunnen er vlokken ontstaan.

3. Slechte kwaliteit azijn

Azijn kan ook vlokken, vertonen als de kwaliteit ervan niet goed genoeg is. Zo kunnen bijvoorbeeld in goedkope wijnazijn snel vlokken ontstaan.

Hoe kan je vlokken in azijn voorkomen?

1. Bewaar azijn op een koele, donkere plaats

Je bewaart azijn het beste op een koele, droge en donkere plaats. Zo kan je voorkomen dat de azijn gaat oxideren en er zich vlokken gaan vormen. Dit is tevens de reden waarom je azijn het beste afsluit na gebruik.

2. Gebruik een kwalitatief goede azijn

Door een kwalitatief goede azijn te gebruiken, voorkom je de aanwezigheid van onzuiverheden en slechte bacteriën. Kies bijvoorbeeld voor biologische of natuurazijn.

3. Regelmatig azijnflesje reinigen

Als je oude azijn achterlaat in het flesje kan dit leiden tot de vorming van vlokken. Reinig je azijnflesje daarom regelmatig met water en azijn.

Hoe kan je vlokken in azijn nog meer voorkomen?

1. Verwijder vlokken uit azijn

Je kan de azijn die vlokken bevat nog steeds gebruiken door simpelweg de vaste deeltjes uit de azijn te verwijderen. Dit doe je het beste door bijvoorbeeld een zeefje of een koffiefilter te gebruiken.

2. Combineer niet alle soorten azijn

Als je verschillende soorten azijn mengt, kan dit leiden tot een reactie en de vorming van vlokken. Combineer dus niet zomaar verschillende soorten azijn.

3. Bewaar de fles goed afsluitend

Vlokken kunnen ook ontstaan als de fles niet goed afgesloten is, waardoor er lucht bij de azijn kan komen. Voorkom daarom dat je de azijnfles open laat staan na gebruik.

Conclusie

Als je vlokken in je azijnfles tegenkomt, hoeft dat niet te betekenen dat de azijn vetragen is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn die leidt tot vlokken. Bewaar azijn daarom op de juiste manier en kies voor een kwalitatief goede azijn om vlokken te voorkomen. Naast deze tips kun je de vlokken uit azijn halen door de azijn te zeven en verschillende soorten azijn niet met elkaar te combineren.

Veelgestelde vragen

1. Kun je azijn met vlokken nog gebruiken?
Ja, de vlokken kunnen simpelweg verwijderd worden door de azijn te zeven. De azijn kan dan nog gebruikt worden.

2. Waarom heeft de ene azijn wel en de andere geen vlokken?
De aanwezigheid van vlokken hangt samen met de kwaliteit van de azijn, de manier waarop je het bewaard en de gebruikte suikerachtige stoffen.

3. Kan ik zelf azijn maken?
Ja, het is mogelijk om zelf azijn te maken door suikerachtige stoffen fermenteert. Google eens op hoe azijn maken.

4. Voor welke toepassingen kun je azijn met vlokken niet meer gebruiken?
Als de azijnvlokken zeer dik zijn en drijven op de oppervlakte is het verstandig om de azijn niet meer te gebruiken omdat dit een teken is dat de azijn slecht is geworden.

5. Welke soorten azijn zijn minder vatbaar voor vlokken?
Natuurazijn is minder vatbaar voor vlokken dan synthetische azijn, welke vaak een hoger percentage azijnzuur heeft en daarom gevoeliger is voor vlokken.