Vloerkleed schoonmaken

Vloerkleed schoonmaken

Wanneer je kiest voor een vloerkleed, heb je vele mogelijkheden. Kies je voor puur katoen, wol of  wil je juist een synthetisch kleed op de vloer. Er is een ruim assortiment aan vloerkleden verkrijgbaar. Over de belangrijkste en populairste kleden geef ik een korte beschrijving.

Wol

Een wollen vloerkleed geeft warmte en harmonie. Wol is sterk en past vrijwel in iedere ruimte van je huis. Wol is een natuurproduct en past bijna in iedere interieurstijl. Dit materiaal neemt geen vocht op maar stoot het juist af. Een beetje gemorst? Geen stress, eenvoudig opdeppen met een schone doek. Wol heeft een regulerende werking. Zomers ventileert wol en kan gewoon, zonder het warm te krijgen, met blote voeten op het kleed worden gelopen. In de wintermaanden is wol juist weer isolerend en geeft de warmte die je in de koude wintermaanden zoekt.

Katoen

Katoenen vloerkleden zijn sterk wanneer ze strak in elkaar worden geweven. Het materiaal is niet kapot te krijgen. De hoeken zullen nooit omkrullen omdat een katoenen vloerkleed stevig is. Meestal zie je een katoenen kleed platgeweven. Met katoen op de vloer hoef je niet bang te zijn voor pluizen. Dagelijks stofzuigen is overbodig in tegenstelling tot een wollen karpet.

Synthetisch

Synthetische vloerkleden zijn geweldig om in je woonkamer of zelfs buiten neer te leggen. Kleur en vorm blijven meestal lang houdbaar wat bij wol of katoen niet altijd het geval is. Ook het pluizen van een vloerkleed is, met synthetisch materiaal, niet aan de orde. Mensen met een allergie kunnen het beste een synthetische variant aanschaffen.

Synthetische vloerkleden kun je onderscheiden in een aantal soorten;

Velvet 

Velvet kun je omschrijven als fluweel. Mooi materiaal met een luxe uitstraling. Voelt heerlijk zacht aan.

Velours

Zacht en geeft een fraai uiterlijk. Dit laagpolige tapijt met gesneden polen die dicht bij elkaar staan geven een mooi klassiek en chique uiterlijk.

Polypropyleen

Een puur kunststof tapijt maar wel van hoogwaardige kwaliteit. Slijt en kleurvast en makkelijk te reinigen.

Sisal 

Sisal vloerkleden zijn gemaakt van pur natuur. Een uniek tropisch vezel zorgt voor een sterk vloerkleed wat niet kapot te krijgen is. Het materiaal wat wordt gebruikt om de kleden mee te maken is afkomstig van planten uit de Agavefamilie. Voorheen werd dit voornamelijk gebruikt om touwen van te maken. Sisal vloerkleden zijn prachtig te combineren met mooie, groen planten en wat robuuste accessoires. Heb je een allergie dan is dit een prima keus om op je vloer te gebruiken.

Van oorsprong komt jute uit India en Bangladesh. Jute wordt gebruikt voor kledingstukken maar is ook fantastisch om als vloerkleed in je living te hebben. De neutrale kleuren hebben een mooie, natuurlijke uitstraling wat met veel woonstijlen kan worden gecombineerd. Jute heeft min of meer een goudlook en wordt ook wel “golden fiber” genoemd. De neutrale tinten van jute kunnen een interieur een warme aanblik geven. Geeft de ruimte een stijlvolle maar wel natuurlijke uitstraling.

Vloerkleden reinigen

Regelmatig je vloerkleed schoonmaken is van belang, omdat er vuil etc. in het kleed kan zakken. Het is dus hygiënisch om regelmatig te reinigen. Het belangrijkste, wat je bijna elke dag kunt doen, is stofzuigen. Zuig minimaal twee maal per week het vloerkleed. Of het nou van wol of viscose is gemaakt, dat maakt niet uit. Bij hoogpolige vloerbedekking is het helemaal een must om een paar maal per week de stofzuiger te pakken.

De beste manier…

De juiste zuigtechniek om tapijt te zuigen is belangrijk. Veel stofzuigers beschikken over een turboborstel. Heb je een hoogpolig tapijt, Berber of Perzisch tapijt? Gebruik dan een gewone stofzuigermond.

Vóórdat je begint met zuigen verwijder je alle objecten van het vloerkleed. Verwijder plukken haar en harde stukjes. Dit voorkomt verstopping van je stofzuiger. Het stofzuigen van een vloerkleed moet met aandacht en rustig gebeuren. Op een kalme manier zuigen zorgt ervoor, dat alle vuil goed wordt opgenomen. Overlap de stukken en laat de stofzuigermond langzaam over het vloerkleed glijden.

Hoe vaak stofzuigen?

Hoe vaak je moet stofzuigen ligt aan de gezinssamenstelling en of er huisdieren aanwezig zijn. Veel activiteit en huisdieren betekent ook meer stofzuigbeurten.

Maak je eigen reiniger voor je vloerkleed

Af en toe een opfrisbeurt voor je tapijt is geen overbodige luxe. Een tapijtreiniger is dan een prima product. Soms kan je tussen echte schoonmaakbeurten door, je kleed met je eigen reiniger opfrissen.

1 Deel azijn mengen met 10 delen heet water óf meng 500 ml. water met 125 ml ammonia. Breng één van de mengsels met een borstel op je vloerkleed en schrob je vloerkleed helemaal fris. Wanneer je hier mee klaar bent veeg je met een vochtige doek nogmaals over het tapijt.

Stoomreiniger

Een stoomreiniger is een uitmuntend product om een paar keer per jaar het vloerkleed onder handen te nemen. Alle micro-organismen worden door de hete stoom gedood. Organismen zitten diep in de vezels en veroorzaken vieze luchtjes en vlekken. Met een stoomreiniger los je deze problemen snel op. De meeste bouwmarkten verhuren professionele reinigers voor vloerkleden.

Vlekken

Heb je vlekken in je tapijt, dan is het verstandig deze snel te verwijderen. Giet wat azijn op de vlek en bestrooi vervolgens met een flinke hoeveelheid bakpoeder. Giet er dan wat lauwwarm water over heen. Het gaat soms wat bruisen. Verwijder alles met de stofzuiger wanneer de plek goed gedroogd is en herhaal een aantal keer tot de vlek verdwenen is.

Koffievlekken

Eén van de meest voorkomende vlekken op een vloerkleed zijn koffievlekken. Ga niet overhaast te werk. Gebruik een badstof handdoek, maak deze nat en wring uit. Leg de vochtige handdoek op de vlek en laat deze liggen tot ie helemaal droog is. Desnoods herhalen.

Kaarsvet

Kaarsvet is echt heel vervelend wanneer dit op je vloerkleed terecht komt. Kaarsvet moet week worden gemaakt zodat deze gemakkelijk te verwijderen is. Je kunt dit doen door een haarföhn te gebruiken. Deze geeft, wanneer je de föhn op de vlek richt, een vloeibaar kaarsvet. Wrijf met een schone theedoek totdat de vlek weg is.

Strijkijzer

Verwarm het strijkijzer, niet te heet laten worden. Leg absorberend papier op de vlek en strijk voorzichtig met het strijkijzer over het papier. Het vet wordt vloeibaar en hecht aan het papier.