Vijver schoonmaken

Vijver schoonmaken

Vijver schoonmakenDe vijver is een geweldige aanvulling op je tuin. Een stukje ‘wilde natuur’ direct in je achtertuin, wie wil dat nou niet? Net als de rest van je tuin dient ook de vijver eens in de zoveel tijd onderhouden te worden. Het schoonmaken van je vijver is niet de meest leuke klus, maar je zal er plezier van hebben wanneer het klusje is gedaan.

Vijver schoonmaken: wanneer?

Er zijn twee periodes waarin je de vijver schoonmaakt: het voorjaar en het najaar. Twee keer per jaar is meer dan voldoende om een mooie vijver te houden met helder water. Als je vaker serieus onderhoud gaat plegen dan verstoor je de natuurlijke balans van je vijver. Dus: voorjaar en najaar.

Vijver schoonmaken voorjaar

Eindelijk! De kou begint een beetje te verdwijnen, tijd om de vijver schoon te maken.

  • Vijver planten snoeien

Je hebt ongetwijfeld een aantal zuurstofplanten in je vijver. In de winter kunnen deze deels afsterven. Knip dan ook alle delen weg die dood zijn óf die simpelweg in de weg zitten. Verwijder ook andere dode plantenresten zoals bladeren van bomen en eventuele takken. Er zullen ongetwijfeld ook wat algen in je vijver drijven. We onderscheiden over het algemeen twee soorten; draadalgen en zweefalgen. Draadalgen zien er niet zo mooi uit, maar maken de vijver niet groen. Ze hebben zelfs een voedende werking voor de vijver. Het enige nadeel is dat deze algen in de filterpomp van je vijver terecht kunnen komen.

Zweefalgen verstikken planten en zorgen voor die welbekende groene troebele kleur. Je dient deze algen dan ook zo snel mogelijk uit je vijver te halen, want ze vermeerderen zichzelf bijzonder snel. Eventueel kan je een speciaal middel gebruiken om van deze zweefalgen af te komen.

  • Vijver bodem schoonmaken

Het allereenvoudigst is om een vijver stofzuiger te gebruiken om de bodem spik en span te krijgen. Je zuigt hiermee bladeren en andere ellende zo de vijver uit. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om met een schepnet de bodem schoon te maken. Veel mensen laten hun vijver leeglopen om de bodem geheel schoon te kunnen maken. Let wel; dit verstoort de balans in je vijver aanzienlijk. Daarnaast brengt het onnodige stress met zich mee voor eventuele vissen.

  • Vijver filter reinigen

Een beetje serieuze vijver heeft een filterpomp om het water te filteren. Dit filter ontvangt gedurende de zomer duizenden liters water en zal dan ook redelijk vies zijn in het voorjaar. Een vies filter doet z’n werk minder goed waardoor je vijver minder helder zal zijn. Gelukkig is het reinigen van dit filter niet bijzonder moeilijk.

Vrijwel iedere vijverpomp bestaat uit meerdere kamers die allemaal beschikken over hun eigen filtermateriaal. De eerste kamer verzameld grover vuil zoals uitwerpselen en plantenresten. De tweede kamer bevat een biologisch filter waar bacteriën aanwezig zijn die het water filteren en zuiveren. Het kan zijn dat je filterpomp twee van deze specifieke kamers bevat, Voordat het water weer in je vijver komt wordt er gefilterd op zeer kleine deeltjes doormiddel van zand of een zogenaamde filtermat.

De kamers van de filterpomp kan je een keertje goed uitspoelen met een bak water die je uit de vijver hebt gehaald. Hetzelfde geldt voor het biologisch filter. Rustig schoonmaken in vijverwater. Gebruik onder géén beding schoonmaakmiddelen of kraanwater. Beiden zijn rampzalig voor de biologische filters van je pomp. Daarnaast kan schoonmaakmiddel in je vijver terecht komen wat de balans in het water ernstig kan verstoren.

Vijver schoonmaken najaar

In het najaar maken we de vijver klaar voor de winter. Om heel kort te zijn: je kunt eigenlijk precies hetzelfde doen als in het voorjaar. Dus; planten snoeien, bodem schoonmaken en het filter van de pomp nog een keer goed reinigen. Je kunt eventueel een net over je vijver spannen in de herfst om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk blad in de vijver valt.

Vijver onderhouden

Je vijver blijft het langste schoon wanneer je deze regelmatig onderhoudt. Haal dan ook takken. bladeren, zweefalgen en ander ongewenst plantenmateriaal direct uit de vijver wanneer dit kan. Maak tevens het filter van de pomp met enige regelmaat schoon.