Tekens wasvoorschriften

Wasgoed wassen kan soms een hele klus zijn als je niet precies weet wat de wasvoorschriften op het label betekenen. In dit artikel zullen we je laten zien wat elk van deze tekens betekent, welk effect het heeft op de manier waarop je de kleding wast, en hoe je deze tekens correct kunt interpreteren om ervoor te zorgen dat je kleding altijd er op zijn best uit ziet.

Wat zijn wasvoorschriften?

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om te weten wat wasvoorschriften zijn. Wasvoorschriften zijn instructies/gegevens die zijn aangebracht op een waslabel op kledingstukken om te helpen bij het bepalen van de juiste manier om dat kledingstuk te wassen en te drogen.

Wat zijn de symbolen op waslabels en wat betekenen ze?

De symbolen op waslabels bestaan uit een reeks afbeeldingen die samen een wasinstructie vormen. Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende symbolen en hun betekenis:

– Wassen: Dit symbool wordt vertegenwoordigd door een emmer vol water. Het getal in de emmer geeft de maximale wastemperatuur aan in graden Celsius die het kledingstuk kan verdragen.
– Bleken: Dit symbool wordt weergegeven door een driehoek. Als de driehoek leeg is, betekent dit dat het kledingstuk gebleekt mag worden, terwijl een kruis door de driehoek betekent dat het kledingstuk niet gebleekt mag worden.
– Strijken: Dit symbool wordt weergegeven door een strijkijzer. Het getal in het strijkijzer geeft de maximale temperatuur aan die het kledingstuk kan verdragen.
– Stomen: Dit symbool wordt weergegeven door een cirkel. Als de cirkel leeg is, betekent dit dat het kledingstuk gestoomd mag worden, terwijl een kruis door de cirkel betekent dat stomen niet is toegestaan.
– Drogen: Dit symbool wordt weergegeven door een vierkant met een cirkel erin. De stippen in de cirkel geven aan op welke temperatuur het kledingstuk mag worden gedroogd. Een lege cirkel betekent dat het kledingstuk niet in de droger mag.

Hoe moet je de wasvoorschriften lezen en begrijpen?

Nu we weten wat de symbolen op waslabels betekenen, is het volgende wat we moeten weten hoe we deze symbolen correct kunnen interpreteren om ervoor te zorgen dat we de kleding correct wassen. Hieronder vind je onze top tips voor het lezen en begrijpen van wasvoorschriften:

– Lees de instructielabels aandachtig door: zorg dat je de instructies op het waslabel controleert voordat je gaat wassen.
– Sorteer kleding op kleur en stof: zorg dat je kleding sorteert op dezelfde kleuren en stoffen om te voorkomen dat kleurstoffen overlopen of kleding krimpt.
– Gebruik de juiste wastemperatuur: was je kleding op de juiste temperatuur om krimpen of vervaging te voorkomen.
– Gebruik de juiste wasmiddel: zorg dat je het juiste type wasmiddel gebruikt voor het type stof om schade aan de kleding te voorkomen.
– Let op extra informatie: sommige wasvoorschriften bevatten extra instructies zoals het drogen van kleding op een rek. Lees deze informatie ook aandachtig door voordat je de kleding wast.

Veelgestelde vragen over wasvoorschriften

1. Mogen kledingstukken met symbolen met een kruis erdoor in de droger worden gedroogd?
> Nee, kledingstukken met symbolen met een kruis erdoor mogen niet in de droger worden gedroogd.

2. Wat gebeurt er als je op een hogere temperatuur wast dan het maximale wastemperatuur symbool aangeeft?
> Als je op een hogere temperatuur wast dan het maximale wastemperatuur symbool aangeeft, kan de kleding krimpen of vervagen.

3. Mag je kledingstukken met verschillende wasvoorschriften samen wassen?
> Nee, je moet kledingstukken met verschillende wasvoorschriften apart wassen.

4. Wat betekent het symbool met stippen in de cirkel bij het drogen symbool?
> Het symbool met stippen in de cirkel bij het drogen symbool geeft aan op welke temperatuur het kledingstuk mag worden gedroogd.

5. Kan ik een kledingstuk strijken als het strijkijzer symbool een kruis erdoor heeft?
> Nee, als het strijkijzer symbool een kruis erdoor heeft dan mag je het kledingstuk niet strijken.

Veelgestelde vragen

Mogen kledingstukken met symbolen met een kruis erdoor in de droger worden gedroogd?

Nee, kledingstukken met symbolen met een kruis erdoor mogen niet in de droger worden gedroogd.

Wat gebeurt er als je op een hogere temperatuur wast dan het maximale wastemperatuur symbool aangeeft?

Als je op een hogere temperatuur wast dan het maximale wastemperatuur symbool aangeeft, kan de kleding krimpen of vervagen.

Mag je kledingstukken met verschillende wasvoorschriften samen wassen?

Nee, je moet kledingstukken met verschillende wasvoorschriften apart wassen.

Wat betekent het symbool met stippen in de cirkel bij het drogen symbool?

Het symbool met stippen in de cirkel bij het drogen symbool geeft aan op welke temperatuur het kledingstuk mag worden gedroogd.

Kan ik een kledingstuk strijken als het strijkijzer symbool een kruis erdoor heeft?

Nee, als het strijkijzer symbool een kruis erdoor heeft dan mag je het kledingstuk niet strijken.