Tapijtkever bestrijden

Tapijtkever bestrijden
De tapijtkever herken je aan zijn bruine kleur. De larven van deze kever eten alles wat met dierlijk materiaal te maken heeft. Wollen tapijt maar ook jou mooie kasjmier trui kunnen het slachtoffer worden van hun vraatzucht. Via ventilatieroosters, kieren en naden komen de tapijtkevers binnen. Ook via een vogelnestje wat onder de dakpannen zit, kan deze kever in je woning terecht komen.
De volwassen tapijtkever
De larven van de tapijtkever zorgt er in de natuur voor dat oude wespennesten, haren en kadavers worden opgeruimd. De tapijtkever zelf eet stuifmeel en nectar, terwijl de larven zich te goed doen aan dierlijk materiaal. Alleen dan kunnen zich ontwikkelen tot een volwassen tapijtkever. De tapijtkevervrouwtjes leggen hun eitjes grotendeels in de buurt van deze voedselbron. Het onschadelijk maken van tapijtkevers is dus zinvol. Zeker wanneer je ze in huis tegen komt.
De larven
Van de volwassen tapijtkever heb je qua voedselbronnen weinig last. Het zijn juist de larven die schade aan kunnen richten. Vooral materialen van dierlijke oorsprong zijn de plekken waar de tapijtkever zijn eitjes graag legt. Wanneer de eitjes uitkomen kunnen de larven zich direct te goed doen.
Denk hierbij aan wollen kleding en tapijt, maar ook opgezette dieren, huiden en bont. In de vrije natuur komt de tapijtkever voor in de buurt van kadavers (dode muizen) en insecten.
Belangrijke insectencollecties in musea vallen nog wel is ten prooi aan de tapijtkever.
Ongevaarlijk
Voor de mens zijn de tapijtkevers ongevaarlijk. Ze zullen niet bijten of steken. Er kan wel bij aanraking van de kever een allergische reactie ontstaan. Vooral mensen die daar gevoelig voor zijn moeten uitkijken. Er kan uitslag verschijnen in de vorm van blaren en bultjes.
Schade
De larfjes van een tapijtkever kunnen veel schade aanrichten. Wanneer je bedenkt dat een volwassen kever gemiddeld zo’n 100 eitjes legt kan één tapijtkever zorgen voor een ware plaag.
Toch hoeft het niet zo te zijn dat je direct last hebt van larven wanneer er per ongeluk ééntje naar binnen is gevlogen. Wanneer je larven op de muren tegen komt heb je echter wel een serieus probleem. Dan moet je echt aan de slag om dit ongedierte te bestrijden.
Stofzuigen
Wat erg belangrijk is, vóórdat je aan de werkelijke bestrijding begint, is stofzuigen. Vooral plekken die moeilijk te bereikbaar zijn kunnen besmet zijn met tapijtkeverlarven. Onder meubilair, kasten en bedden dient dus goed te worden stofgezogen.

Eitjes

Wanneer je een plaag snel onder de knie wilt krijgen is het belangrijk om de bron van alle ellende te vinden. Rustige plekken waar voor de larven veel voedsel te vinden is en waar geen zonlicht komt zijn de uitgelezen plaatsen om eitjes te leggen. Voornamelijk plinten, onder en achter kasten en onder bedden kunnen de tapijtkevers hun eitjes hebben gedeponeerd.

Larven

De larven van de tapijtkever zijn meestal groter dan hun ouders en worden ook wel wollige beren genoemd. Tussen de 10 dagen en 4 weken kost het om de eitjes uit te laten komen. De luchtvochtigheid en de temperatuur spelen hierin een rol.

Tapijtkever bestrijding

De tapijtkever bestrijden, begint altijd met het goed stofzuigen van de ruimte waar deze zich bevinden. Zuig naden en kieren zeer zorgvuldig. Daarna kunnen deze kieren worden dichtgekit met siliconekit. Kit laten drogen en eventueel een bestrijdingsmiddel gebruiken.

Wanneer je een bestrijdingsmiddel gebruikt, probeer dan een langwerkend product aan te schaffen. Lees in ieder geval altijd goed de gebruiksaanwijzing en zorg dat er geen huisdieren en kinderen in de buurt komen van de ingespoten oppervlakken.

Reinigen

Kleding die is aangetast, kan het beste op 60 graden worden gewassen. De wasbeurt moet minimaal een half uur duren. Tapijten kunnen worden gereinigd door een professioneel bedrijf. Heb je een grote vrieskist en niet zo’n groot tapijt, dan kan je deze minimaal twee weken bij -18 graden invriezen.

Vernielzuchtig

De larven van een tapijtkever zijn verreweg de meest vernielzuchtige insecten. Wanneer je deze beestjes ontdekt is het slim om direct stappen te ondernemen en te verdelgen. Eén van de manieren om tapijtkevers te vangen, zijn de tapijtkever valletjes. Goedkoop en zeer milieuvriendelijk. Wordt samen met een lokstof verkocht en heeft een prima werking.

Werking

Dit product is verkrijgbaar bij Bol.com en bestaat uit 10 valletjes met voor elk valletje een lokmiddeltablet.

De val moet worden opengevouwen en worden voorzien van de lokstoftablet. Aan de binnenkant van de val zit een lijmlaagje. De lokstof moet midden in de val worden gelegd. Zet deze, nadat je de val hebt dichtgeklapt, op een strategisch punt. Zorg dat ze op een vlakke ondergrond staan.

De tapijtkever wordt aangetrokken door de lokstof en zal in het valletje kruipen. Hij plakt onmiddellijk vast en kan niet meer weg.

Reinex

Het Reinex mottenpapier is geschikt om vele soorten insecten te voorkomen. Behalve de textielmot is deze methode ook geschikt om tapijtkevers te weren. Velletjes papier worden op plekken neergelegd waar eventueel een tapijtkever is waargenomen. Dit papier geeft een bepaalde geur af die motten en tapijtkevers haten. Dit is dus een manier om de kevers te voorkomen.

Tapijtkever voorkomen

Het is natuurlijk het allerbeste om tapijtkevers te voorkomen. Het is dus niet verstandig om dekens en kleding overal te laten slingeren. Gooi oude wollen dekens weg of bewaar ze in afgesloten plastic zakken.

Zitten er veel vogels in de buurt dan zijn er ook veel nesten te vinden. Verwijder ze onmiddellijk wanneer ze onbewoond zijn. Tapijten, meubels en vloerkleden met natuurlijke vezels worden als eerste bezocht door de tapijtkever. Dode muizen etc. moeten direct worden opgeruimd. Naden en kieren dichtmaken.

Mottenballen beperken de aantrekkingskracht op de tapijtkever. Leg deze ouderwetse ballen dus tussen je wollen kleding. Vooral wanneer je deze een langere periode niet draagt. Het beste is om je wollen kleding in een afgesloten bak te bewaren.

Plaats horren. Zo kunnen de kevers niet naar binnen vliegen.