Strijkijzer schoonmaken oma weet

Heb jij ook een oud strijkijzer geërfd van je oma? Of heb jij een strijkijzer dat niet meer goed werkt of smeltplekken heeft? Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres! In dit artikel delen wij de beste tips en trics voor het schoonmaken van jouw strijkijzer, zoals jouw oma dat zou doen.

Waarom is het belangrijk om jouw strijkijzer schoon te maken?

Voordat we beginnen met de tips, is het belangrijk om te weten waarom het zo belangrijk is om jouw strijkijzer regelmatig goed schoon te maken. Bijvoorbeeld:

– Glad strijken: Als jouw strijkijzer vies is, kan er stof of vuil aan het ijzer blijven kleven. Dit kan ervoor zorgen dat jij niet meer glad kunt strijken.
– Minder schone kleding: Als jouw strijkijzer op vuile plekken op de kleding komt, dan kan dat ervoor zorgen dat deze vlekken niet meer zo makkelijk weg te krijgen zijn.
– Minder lang mee: Als jij jouw strijkijzer niet goed schoonmaakt of onderhoudt, dan kan dat ervoor zorgen dat hij sneller kapot gaat of niet meer goed werkt.

De beste tips en tricks

Nu we weten waarom het belangrijk is om jouw strijkijzer goed schoon te maken, gaan we over op de tips en tricks die jouw strijkijzer weer zo goed als nieuw kunnen maken.

1. Gebruik azijn

Azijn is een krachtig middel om hardnekkige vlekken op jouw strijkijzer te verwijderen. Giet wat azijn op een doekje en wrijf hiermee over het ijzer, nadat het is afgekoeld. Doe hierna weer een keer schoon water op het doekje en wrijf hiermee de resten van de azijn eraf.

2. Gebruik zout

Zout is een goed middel om de vieze resten van stoom te verwijderen. Verwarm jouw strijkijzer en ga met een zout en een vochtige doek over het ijzer heen.

3. Gebruik soda

Maak een papje van soda en water en smeer dit op jouw strijkijzer. Laat het even intrekken en veeg daarna met een vochtige doek de resten weer weg.

4. Gebruik tandpasta

Heb jij last van brandplekken op jouw strijkijzer? Gebruik dan een tandpasta, zonder toevoegingen. Smeer de tandpasta op de brandplek en wrijf het met een doekje eraf.

5. Gebruik een aluminiumfolie

Maak een prop van de aluminiumfolie en veeg daarmee over het ijzer heen. Dit kan helpen om de viezigheid te verwijderen.

6. Gebruik geen reinigingsmiddelen

Gebruik geen reinigingsmiddelen die agressief zijn, want deze kunnen het apparaat beschadigen.

7. Laat het strijkijzer afkoelen

Voordat je begint met het schoonmaken van jouw strijkijzer, laat hem eerst goed afkoelen. Dit voorkomt dat jij jezelf verbrand.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van een strijkijzer

1. Hoe vaak moet ik mijn strijkijzer schoonmaken?
– Je kunt jouw strijkijzer het beste na tien strijkbeurten schoonmaken.
2. Kan ik water met een geurtje gebruiken om mijn strijkijzer schoon te maken?
– Nee, dit wordt afgeraden omdat de geur in het apparaat kan blijven hangen.
3. Kan ik een strijkijzer onder water zetten?
– Nee, dit is absoluut niet veilig!
4. Kan ik een roestige strijkijzer nog schoonmaken?
– Ja, je kunt roest verwijderen door het ijzer te poetsen met staalwol en een beetje zout.
5. Kan ik mijn strijkijzer schoonmaken met een magnetron?
– Nee, dit is niet verstandig om te doen.

Onthoud: door regelmatig jouw strijkijzer goed schoon te maken, hoeft hij minder snel vervangen te worden en kun jij zonder problemen lekker strijken!