Spint bestrijden

Spint bestrijden

Wanneer je spint uiteindelijk ontdekt in je kamerplant is dat niet één klein insectje maar zitten er duizenden bij elkaar je plant te beschadigen. Spint is een familielid van de spin, maar met het blote oog is dat niet te zien. Zou je onder een microscoop gaan bekijken, dan zie je duidelijk dat dit ongedierte spinnetjes zijn. Meestal ontdek je spint wanneer je plant al min of meer beschadigd is.

Spint zit meestal onder aan het blad van een plant en prikt daar gaatjes in. De voedingsstoffen die daar mee vrij komen worden geabsorbeerd. Op een kwaad moment ontdek je allemaal bruine puntjes. Na een poosje wordt het blad geel omdat de voeding ontbreekt en sterft af. Het is niet zo dat de gehele plant afsterft, dat gebeurt alleen wanneer en een hele grote kolonie spint aanwezig is. Spint laat net als een gewone spin heel veel webben zien. Een buitenplant kan helemaal zijn ingekapseld door spintwebben. Dit is voor de plant niet zo heel erg maar het ziet er niet zo fraai uit.

De oorzaak van spint

Om zich voort te planten geeft spint de voorkeur aan een droge, warme omgeving. Vooral oude potgrond is een prima plek om een nest te maken. Ook planten die al wat ouder zijn en niet veel weerstand hebben zijn niet zo gezond als jonge planten. Deze planten worden vaak uitgekozen als kraambed. Spint komt in je huis door kleding, huisdieren en tocht.

Spint voorkomen

Zorg dat er een hoge luchtvochtigheid rondom je planten aanwezig is. Ook niet al te hoge temperaturen kunnen spint voorkomen. Planten die droog zijn en pal in de zon staan hebben eerder kans op spint. Besproei regelmatig de planten en vervang regelmatig de potgrond. Is het een probleem om een hele plant te verpotten? Haal dan de bovenste laag oude potgrond rondom de plant uit de pot en gooi deze weg (of in je tuin). Vervang deze grond voor verse potgrondaarde.

Spint op je planten

Veel mensen denken dat spint hetzelfde is als bladluis. Dit is echter niet waar. Het zijn miniscuul kleine spinnetjes die net als hun grote broer een web kunnen bouwen. De webben van de spint zijn ragfijne spinsels. Spint is een mijt die veel schade kan toebrengen aan planten.

Oude potgrond

Spint is dol op oude potgrond. Het is dus een aanrader om eens in de paar jaar planten te verpotten. Het is ook belangrijk om je kamerplanten zo gezond mogelijk te houden. Ze zijn dan beter weerbaar tegen allerlei soorten ongedierte.

Spint wegkrijgen

Zorg in ieder geval dat de temperatuur rondom de plant lager wordt. Hoge temperaturen vindt dit ongedierte heerlijk. Je hoeft echt niet in paniek te raken van spint. Zorg er echter wel voor dat spint niet overspringt naar al je planten op de vensterbank. Gooi een plant met spint niet weg want je kunt er nog heel veel aan doen om de kleine spinnetjes weg te krijgen.

Bestrijding

Er zijn een groot aantal bestrijdingsmiddelen voorhanden. Maar best interessant om eerst is zelf met een huis-tuin en keukenmiddeltje te proberen.

  • Voordat je begint met de bestrijding is het handig om de meest aangetaste delen van de plant af  te knippen en weg te gooien. Zorg dat je handen, snoeischaar en kleding niet in aanraking komt met de spint. De spintmijt is namelijk wel zo slim om via jou andere planten te bereiken en te besmetten.
  • Vul een plantenspuit met koud water en voeg hier een paar druppels neemolie en een paar druppels groene zeep aan toe. Flink schudden en de plant helemaal vernevelen. Vergeet vooral de onderzijde van de bladeren niet. De beste tijd om dit te doen is ’s avonds. Dan komen de eitjes uit en dan heb je direct de jonge mijten te pakken.
  • Dit vernevelen moet je steeds weer herhalen tot alle spint is uitgeroeid. Het liefste zes dagen achter elkaar.

Wat is neemolie

Neemolie heeft een krachtige werking en wordt gewonnen door een koude persing uit zaadjes van Neemvruchten. Deze vruchten groeien aan de Neemboom. Deze boom groeit in tropische gebieden en komt voor in droge- maar ook in regenrijke gebieden. Als schaduwgevende straatboom komt deze o.a. voor in Ghana.

De neemolie is een fantastisch product om ongedierte te bestrijden maar heeft ook een helende werking op de huid. Een rode, droge huid knapt helemaal op door deze olie te gebruiken. Een 100% natuurlijke olie die geen schade toebrengt aan het milieu. Is dus prima te gebruiken om spint te bestrijden.

Roofmijten

Roofmijten kunnen worden ingezet om luizen te bestrijden. Maar ook spint is niet veilig voor deze mijt. Bloedluizen hebben als natuurlijke vijand de roofmijt. Een kippenhok kan helemaal door bloedluizen zijn geïnfecteerd. Laat de roofmijt hier zijn gang gaan en binnen een aantal dagen zijn de bloedluizen verleden tijd. Deze biologische bestrijding is dus ook prima tegen spint.

Nog meer brouwsels

Om op alternatieve manier spint te bestrijden kan ook brandnetelgier worden gebruikt. Dit kun je gemakkelijk zelf maken door brandnetels te verzamelen. Voor de kamerplanten heb je ongeveer 500 gram brandnetels nodig. Zet de netels in 5 liter water en dek dit af. Zorg wel dat er voldoende lucht bij kan. Roer een paar maal per dag. Na 10 dagen is het gistingsproces klaar en kun je de brandnetelgier zeven en bewaren. Leng aan met water. De verhouding is dan 1 op 10. Vernevel de planten hiermee en spint zal verdwijnen.

Spiritus en handzeep

Als laatste redmiddel kan altijd nog een oplossing van spiritus en handzeep worden gemaakt. Vermeng dit met water en bespuit de planten. Spiritus is best wel giftig dus gebruik dit middel alleen als uiterste noodzaak.