Senseo reinigen

Als fervent koffiedrinker weet je vast hoe belangrijk het is om je Senseo regelmatig schoon te maken. Een vieze koffiemachine kan immers invloed hebben op de smaak en kwaliteit van je geliefde bakkie troost. In dit artikel geven we je handige tips om je Senseo schoon te maken en te onderhouden.

Hoe vaak moet je je Senseo schoonmaken?

Een veelgestelde vraag is hoe vaak je je Senseo moet schoonmaken. Het antwoord is simpel; na elke bereiding. Door telkens je machine grondig te reinigen voorkom je nare geurtjes en smaken. De Senseo heeft een ingebouwde ontkalkingsindicator, zodat je weet wanneer het tijd is voor een grondige schoonmaakbeurt. In de gebruikershandleiding vind je terug hoe dat precies werkt.

Hoe kun je je Senseo reinigen?

– Maak de buitenkant van de machine schoon met een vochtige doek en wat afwasmiddel.
– Verwijder alle losse onderdelen, zoals de padhouder, het lekbakje en het waterreservoir en was deze af met warm water en afwasmiddel. Maak eventuele kalkresten weg met azijn of citroensap.
– Maak de zetgroep schoon met de bijbehorende borstel. Gebruik geen water, maar enkel de borstel om alle restjes weg te halen.
– Maak het lekbakje regelmatig leeg en was het af.
– Ontkalk je Senseo eens in de drie maanden met een ontkalkingsmiddel. Volg hierbij de instructies op de verpakking.

Tips voor het onderhouden van je Senseo

– Gebruik enkel koud water voor je Senseo. Warm water kan leiden tot aanslag en aantasting van de machine.
– Laat je machine niet onnodig aan staan. De Senseo heeft namelijk stroom nodig om het verwarmingselement warm te houden. Door de machine uit te zetten bespaar je dus energie.
– Gebruik enkel ontkalkingsmiddelen die geschikt zijn voor Senseo. Andere middelen kunnen de machine aantasten.

Veelgestelde vragen

Moet je je Senseo ontkalken?

Ja, het is belangrijk om je Senseo eens in de drie maanden te ontkalken. Zo voorkom je kalkaanslag in de machine en verleng je de levensduur van het apparaat.

Kan je je Senseo ontkalken met azijn?

Ja, dat kan. Azijn is namelijk een natuurlijk ontkalkingsmiddel. Meng 1 deel azijn met 2 delen water en laat dit een half uur in de machine zitten. Spoel daarna goed na met water.

Waarom smaakt mijn koffie zuur?

Een zure smaak kan wijzen op een onderhoudsprobleem. Reinig daarom je Senseo goed en ontkalk het apparaat als dat nodig is.

Hoe vaak moet je de padhouder vervangen?

De padhouder gaat ongeveer een jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je de machine gebruikt. Wanneer je merkt dat de padhouder niet meer goed sluit of lekt, is het tijd om deze te vervangen.

Kan je de binnenkant van de Senseo schoonmaken?

Ja, je kunt de zetgroep van de Senseo schoonmaken met de bijgeleverde borstel. Hierbij is het belangrijk om enkel de borstel te gebruiken en geen water.

Conclusie

Een schone Senseo zorgt voor de lekkerste koffie. Met de juiste schoonmaaktips en onderhoud verleng je de levensduur van je koffiemachine en geniet je keer op keer van heerlijke koffie. Vergeet daarnaast ook niet om regelmatig de losse onderdelen van je Senseo af te wassen en de machine te ontkalken. Zo blijft je koffie heerlijk en smaakt het altijd naar meer.