Rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes bestrijden

Plotseling ontdek je ze…allemaal kleine zwarte vliegjes die boven je kamerplanten zweven. Het zijn de rouwvliegjes die neergestreken zijn op je kamerplanten om zich daar tegoed aan te doen. Ze gebruiken je kamerplant als één groot nest en leggen wel 200 eitjes per keer. Voor je het weet heb je een rouwvliegjesplaag.

Rouwvliegjes lijken een beetje op de fruitvlieg. Echter…rouwvliegjes zijn niet zo gemakkelijk uit te roeien. Heb je ze eenmaal in huis, dan lijkt het of je er nooit meer vanaf komt. Toch zijn er vele methodes die je kunt gebruiken om ze te bestrijden.

Isoleren

Wat je als eerste moet doen wanneer je rouwvliegjes hebt ontdekt, is de plant isoleren van je andere planten. Zet hem maar een paar weken in quarantaine! Doe je dit niet dan zijn al snel je andere planten besmet.

Ook een goeie tip is, het laten uitdrogen van de potgrond. Rouwvliegjes houden van natte aarde. Zorg er dus voor dat de plant die is besmet helemaal uitdroogt. Dit zal bij de ene plant gemakkelijker gaan dan bij de andere plant. Vetplanten etc. zijn geen probleem, maar heb je een dorstig exemplaar dan zal deze methode wat moeilijker worden.

Is de plant behoorlijk uitgedroogd, haal deze dan uit de pot. Flink de wortels ontdoen van de droge aarde en afspoelen onder de kraan. Zorg er ook voor dat je de pot goed schoonmaakt met kokend water en zeep. Helemaal schoon en droog? Zet je plant weer in de pot en geef verse aarde.

Zand

Een prima tip om te voorkomen dat rouwvliegjes eitjes leggen in je plant, is het aanbrengen van een laagje zand. Strooi dit over de potgrond en je zult in de toekomst geen last meer hebben van deze vervelende vliegjes. Er zit namelijk geen voeding in gewoon zandbakzand en er komt praktisch geen lucht doorheen. De larven gaan dood en de vliegjes kunnen niet door het zand heen om eitjes te leggen. Wanneer je gebruik maakt van deze tip, behandel dan al je planten op deze manier. Je mag niet langer dan twee weken dit zand laten liggen. Anders sterven de planten vanwege zuurstofgebrek.

Voorkom rouwvliegjes

Voorkomen is natuurlijk veel beter dan genezen. Iedereen kan last krijgen van rouwvliegjes. Ze komen soms binnen met een nieuw gekochte plant of bezoek neemt via kleding de rouwvliegjes mee naar binnen. Allemaal zaken die je min of meer kunt voorkomen. Visite die rouwvliegjes meeneemt, tja daar kun je niks aan doen. Maar wanneer je een plant hebt gekocht of gekregen kan deze besmet zijn met rouwvliegjes. Zet de plant een poosje apart van je kamerplanten, eventuele rouwvliegbesmetting kan op deze manier niet je plantencollectie besmetten.

Water

Zorg er voor dat je je planten matig water geeft. Veel mensen geven hun planten te veel water. Vochtige, rotte grond hebben grote aantrekkingskracht op rouwvliegjes. Voorkom dus rouwvliegjes door op de juiste manier de planten te begieten.

Gezonde planten

Gezonde planten zijn sterk en zijn dus weerbaarder tegen allerlei insecten en schimmels. Dus ook rouwvliegjes komen niet zo snel op gezonde planten af. Afgevallen blad en andere plantenresten kan beter uit de pot worden verwijderd. Rottend blad is namelijk een feestmaal voor de rouwvlieg.

Huis- tuin en keukenmiddelen

Heb je last van rouwvliegjes dan kun je altijd eerst eens proberen met een gewoon huismiddeltje. Er zijn tientallen middeltjes waarvan er altijd wel een bij zit waar je wat aan hebt.

  • Kruidnagel

Kruidnagel over de aarde van de plant strooien en dan water gieten. De kruidnagel wordt dan vochtig. Na een dag of 10 zijn de rouwvliegjes weg. Je kunt ook water koken en kruidnagelen toevoegen. Geef dit water, uiteraard afgekoeld,  als watergift.

  • Wijn

Rouwvliegjes zijn dol op wijn. Zet bakjes met een klein beetje wijn naast je planten in de vensterbank. Dek af met plastic en prik daar gaatjes in. De vliegjes komen op de wijn af en kunnen niet meer ontsnappen.

  • Gele plakstrip

Plaats plakstrips op strategische wijze op de rand van de potten. Rouwvliegjes worden aangetrokken door de gele kleur en komen vast te zitten op de strip. Op deze manier kunnen de volwassen vrouwtjes worden gevangen en kunnen ze geen eitjes meer leggen. Natuurlijk worden de larven niet op deze manier bestreden maar ze nemen wel in aantal flink af. Op een goed moment zijn alle rouwvliegjes weg. Het is wel noodzakelijk om de plakstrip te blijven plakken.

  • Kaneel

Deponeer wat kaneel in een theezakje en giet er 1 liter water overheen. Laat dit geheel 10 minuten trekken. Haal de kaneel weg en laat het water goed afkoelen. Dit gietwater verdelen over de aangetaste planten.

  • Tijm

Laat tijm trekken in heet water. Zeven en laten afkoelen. De planten rijkelijk begieten.

  • Aardappel

Snijd een aardappel in plakken van ongeveer een halve cm en leg deze op de aarde van de potplant. De larven zullen hier op afkomen. Na een paar dagen de aardappel weggooien. Goeie methode om bijvoorbeeld samen met de plakstrips uit te voeren. Milieuvriendelijk en goedkoop!

  • Aaltjes

De larven van de rouwvlieg voeden zich met wortels en plantmateriaal. Zienderogen gaat je plant achteruit. Het kan zelfs zo erg worden dat de plant doodgaat. Wanneer je aaltjes gaat gebruiken ben je snel van de larven af. Aaltjes dringen bij de larf naar binnen en vermenigvuldigen zich erg snel. Binnen 2 tot 3 dagen zijn de larven dood. Uiteraard zal je bij deze manier ook de volwassen rouwvlieg moeten bestrijden, zodat er geen nieuwe eitjes meer worden gelegd.

Bovenstaande methodes zijn milieuvriendelijk en kunnen helpen te bestrijden. Soms is de plaag echt heel erg en zul je een goed middel tegen dit ongedierte moeten aanschaffen. De meeste bestrijdingsmiddelen tegen de rouwvlieg zijn milieuvriendelijk voor mens en dier. Behalve voor de rouwvlieg natuurlijk.

Vangkaarten

Schaf een set vangkaarten aan en ervaar de vriendelijke manier van rouwvliegbestrijding. De gele vangkaarten zijn voorzien van een lijmlaagje waar de vliegjes aan blijven plakken. Er zijn een groot aantal voordelen van deze bestrijdingsmethode. Zo zijn de kaarten waterbestendig, geurloos en een lange werking van wel 3 maanden. Ook is deze methode ecologisch verantwoord.